Ww en starten eigen zaak

Discussie in 'Stel je vraag aan het UWV webcareteam' gestart door Daycey, 13 aug 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Daycey

  Daycey Actief lid

  7 aug 2012
  347
  0
  16
  Nootdorp
  Ik ga mijn baan verliezen (zoals ook uit een eerdere vraag van mij bleek). Nu is het met de pabo erg lastig om een baan te vinden.

  Zowel vanuit schoolbesturen als kinderopvangcentra krijg ik nul op request. Of er zijn geen vacatures, omdat er gekrompen wordt, of er is alleen een invalpoule beschikbaar.
  Nu ben ik bezig met ivf, dus een invalpoule is alles behalve ideaal. Het is werk, maar gezien onze situatie heb ik liever een vast inkomen elke maand, al dan niet voor bepaalde tijd. Bovendien moet ik voor de behandeling zeer onregelmatig en op korte termijn naar het ziekenhuis. Dat is lastig als je in een invalpoule zit.

  Ik kreeg wel te horen dat er hier in de buurt aardig wat vraag is naar gastouders. Ik wil dus mijn eigen gastouderopvang beginnen.

  Nu zit ik in het onderwijs, dus ik zal eerst ontslagen moeten worden voor ik mijn inkomen in de gastouderopvang op kan gaan bouwen.

  Mijn vraag is of ik ook recht heb op een ww als ik bezig ben met het opzetten van mijn bedrijfje of dat er een andere regeling is om mijn inkomen aan te vullen tot ik voldoende inkomen uit mijn bedrijfje haal.

  En hoe lang heb ik recht op een ww uitkering?

  Deze dingen zijn voor mij erg belangrijk. We hebben een financieel zwaar jaar achter de rug.

  Groet,

  Daisy
   
 2. UWV

  UWV VIP lid
  Medewerker

  Beste Daisy,

  Heb je een WW-uitkering en ben je van plan om voor jezelf te beginnen?
  Dan kun je misschien gebruikmaken van een onderzoeksperiode of een startperiode.

  Tijdens deze periode worden je activiteiten voor je eigen bedrijf gelijkgesteld met sollicitatieactiviteiten. Hiervoor hebben wij van je ex-werkgever of je re-integratiebedrijf wél een schriftelijke verklaring nodig waaruit blijkt dat deze hiermee akkoord is.

  Daarnaast moeten zij ook je ondernemersplan goedkeuren voordat je gebruik kunt maken van de startperiode. Je werkgever of re-integratiebedrijf kan er ook voor kiezen om dit door het WERKbedrijf te laten doen. Je werkcoach moet je hier toestemming voor de startperiode verlenen.

  Wanneer je vanuit de WW als zelfstandige begint, zijn er twee mogelijkheden om dit met je WW-uitkering te verrekenen:

  1) Een startperiode geeft je de mogelijkheid om gedurende 26 weken de haalbaarheid van je plannen te onderzoeken. Tijdens deze periode krijg je ontheffing van je sollicitatieplicht. Je houdt je uitkering op voorschotbasis. Achteraf wordt dit verrekend op basis van de behaalde winst. Je kunt niet vrijblijvend deelnemen aan deze startperiode; je werkcoach moet je hier toestemming voor verlenen.

  2) Kom je niet in aanmerking voor de startperiode? Dan hoef je je inkomsten niet aan UWV door te geven. Je geeft de uren die je aan je eigen bedrijf besteedt aan ons door. UWV ziet deze uren als vervangende arbeid. Aangezien je deze uren (voor je zelf) werkte, was je niet werkloos. Je krijgt daarvoor geen WW.

  De uren die je aan je eigen bedrijf besteedt, gaan blijvend van je uitkeringsrecht af. Als je tijdelijk minder werk hebt als zelfstandige, gaat je WW-uitkering niet omhoog.

  Meer informatie over het starten van een eigen bedrijf vind je hier.


  “En hoe lang heb ik recht op een ww uitkering?”

  Je hebt recht op WW als je in de 36 weken voordat je werkloos werd tenminste 26 weken hebt gewerkt. Je krijgt dan in ieder geval een WW-uitkering van 3 maanden.

  Heb je in de afgelopen 5 jaren minstens 4 jaren gewerkt?

  Dan heb je recht op verlenging van je WW. Hoe lang je WW krijgt is afhankelijk van je arbeidsverleden. Alle jaren waarin je minstens 52 dagen hebt gewerkt geven recht op 1 maand WW. Er is wel een maximum van 38 maanden.

  Meer informatie over de berekening van het recht op WW vind je hier op onze website.

  Ik wens je veel succes met je zelfstandige plannen.

  Met vriendelijke groet,

  Keja
  UWV Webcare Team
  www.uwv.nl/webcare
   
 3. Daycey

  Daycey Actief lid

  7 aug 2012
  347
  0
  16
  Nootdorp
  Bedankt vor het duidelijk en snelle antwoord! Ik weet weer wat beter wat de opties voor mij zijn!
   

Deel Deze Pagina