Zijn er hier op dit forum Perzische mensen/Iraanse mensen aan wie ik wat mag vragen?

Discussie in 'De lounge' gestart door PenK, 2 feb 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.
  1. Het gaat over de Iraanse keuken.

    Het zou natuurlijk ook kunnen dat er kookliefhebbers zijn die van de Perzische keuken af weten.

    Als dat zo is, hoor ik het ook graag!

    :):):)
     
  2. Mocht je geen antwoord krijgen dan kan mijn man je vraag wel doorspelen naar zijn Iraanse collega. Laat maar weten als het nodig is.
     
  3. Wat wil je dan weten?
     
  4. Op zich niets bijonders, ik hoop dat jullie me kunnen helpen;
    Onze beste vriend is van Iraanse komaf. Omdat hij de laatste tijd heel veel voor ons heeft gedaan zou ik graag iets lekkers willen maken met een Perzisch tintje....

    Ik heb ook al gegoogled uiteraard, maar omdat het voor mij voor het eerst is moet het niet al te ingewikkeld zijn.

    Hij komt over een week, ik kan dus nog even oefenen voor die tijd.

    Het lijkt me zó leuk om te doen!!!
     
  5. Oh de Iraanse keuken is echt heerlijk! Mijn beste vriendin is Iraans, en het liefst at ik vroeger elke dag bij haar;)! Wat ik erg lekker vind is zereshk polo! Het is een rijstgerecht met kip, je moet er wel van houden want er zitten door de rijst een soort van besjes maar ik vind het weg lekker! Of het moeilijk is weet ik niet. Maar succes in ieder geval!
     
  6. Ik heb een hele lieve iraanse collega die helemaal gek is op koken. Ik kan haar wel een recept vragen als je wilt?
     
  7. Dat zou ik helemaal super vinden!!!!

    Het is zo'n lekkere keuken!
    Meestal kookt hij voor ons, nu willen we hem een keer verrassen!
     
  8. Vraag maar wat je wilt. Mijn man is vol Iraans en ik zelf half :)
     
  9. #9 SDonya, 3 feb 2013
    Laatst bewerkt: 3 feb 2013
    Fesenjan, super makkelijk en super lekker


    Ingrediënten:

    Kip ( ik gebruik vaak kippenpoten)

    Half glas Granaatappelsap

    Gemalen walnoten ( ik heb meestal een half glas ongeveer maar je kan toevoegen naar smaak)

    Halve liter sterke kippenbouillon

    1 ui

    Kurkuma

    Olijfolie

    1 citroen



    De ui fijn snijden en met wat olijfolie en ongeveer 1 theelepel kurkuma fruiten. Daarna de gemalen walnoten en de bouillon toevoegen en ongeveer 20/30 minuten met een deksel erop laten staan op middelhoog vuur.

    De kip even aan de buitenkanten laten bakken en daarna bij de walnoten en kippenbouillon toevoegen en zacht laten koken tot de kip helemaal gaar is.

    Op het einde de granaatappelsap en citroensap toevoegen. Als de saus een mooie roodachtige kleur krijgt is het goed. Als je het te zuur vind kan je ook nog wat suiker erbij doen.



    Ik maak er altijd rijst en een salade van ui, tomaat, komkommer en koriander bij.

    De Iraanse rijst is ook anders dan hoe de Nederlandse mensen rijst maken, als je wilt weten hoe dat moet dan moet je het maar laten weten :)
     
  10. Minaa, BEDANKT!!!:):):)

    Dit heb ik weleens op! Had er ook naar gegoogled en kwam verschillende bereidingswijzen tegen. Ms. wel logisch, want wij kunnen onze gehaktbal, bijvoorbeeld, ook op 10 verschillende manieren maken...
    Daarom hoor ik liever van iemand welke versie ik kan maken...

    Je hebt me heel erg blij gemaakt hiermee!

    Mocht je nog ergens een recept hebben staan, hou ik me heel erg aanbevolen!

    Ik kwam op internet ook het kookboek; 'Mevrouw kookboek uit Iran', zegt dit jou iets?? Zit er aan te denken het te bestellen...
     
  11. En wat betreft de rijst; dat zou ik zeker graag willen weten! Die vind ik zooo heerlijk, terwijl ik normaalgesproken rijst helemaal niet lekker vind!
     
  12. Mijn buurvrouw is iraanse en die doet als de rijst klaar is deze afgieten en dan aardappel onder in de pan, rijst er weer overheen en dan op een laag pitje laten staan. Als we daar eten is er bijna een gevecht om de aardappel, echt zo lekker!!
     
  13. Haha, wat een grappige combinatie!
    Zou jullie weleens willen zien, haha!
     
  14. Graag gedaan! Het kookboek zegt me niks eerlijk gezegd.

    Hoe ik mijn rijst maak:

    Ik gebruik altijd basmati rijst. In de ochtend schep ik de hoeveelheid rijst in een bakje en ik doe er ruim lauw water bij. Ik laat het de hele dag staan en in de avond was ik de rijst 'schoon'. Ik kook eerst water in de waterkoker en doe het dan in de pan. Als het water nog kookt dan doe ik de rijst erbij en ruim zout. Ik laat het rustig koken totdat de rijst bijna helemaal gaar is. Het moet niet TE rauw zijn! Dus beetgaar maar net ietsje te hard om zo te eten. Dan giet ik het af en was ik de rijst nogmaals met kokend water uit de water koker.

    Onderin de pan kan je inderdaad aardappels leggen of een laagje zonnebloemolie en dan de rijst eroverheen gooien. Deksel op de pan en na 5 minuten stomen op zacht vuur wat roomboter en klein beetje olijfolie bij voegen. Dan weer de deksel op de pan en op zacht vuur laten stomen totdat de rijst helemaal zacht is.

    Dan is de rijst klaar! Je kan achteraf wat saffraan overheen doen en inderdaad die zure besjes (te koop bij 'Turkse' winkeltjes)

    Als je zonnebloemolie gebruikt onder is de pan dan hoort het als de rijst klaar is onderin de pan er zo uit te zien
     
  15. Wat leuk om te lezen! Ik dacht dat Iraanse rijst wel erg leek op Turkse rijst maar dus niet, wordt heel anders gemaakt. Dat recept wat jij post klinkt ook overheerlijk!
     
  16. En dit zijn die besjes die ik gebruik. Kan je ook kopen bij die winkeltjes


    @ eylem, ja het is ook heel lekker! Maar vind Turkse rijst ook super lekker
     
  17. Oehh ik lees ook mee! Mijn ex is Iraans en mijn ex schoonmoeder maakte altijd zulke lekkere dingen! Wat ik nog steeds een keer wil maken is ghormeh sabzi.. Hier at ik echt kilo's van, zooo lekker! Maar ik kan nergens gedroogde limoenen vinden hier :( Iemand met tips/recept?
     
  18. Ook lekker om misschien er naast te maken,

    Is echt me man zijn lievelings eten weet niet of het echt Iraans is maar heb het geleerd van me schoonmoeder en is zoo makkelijk.

    3 aubergines

    Zonnebloemolie

    Verse tenen knoflook



    De aubergines schillen, in plakken snijden en bestrooien met zout.

    Dan Een paar uur laten uitlekken op wat keukenpapier.

    Zonnebloemolie heet maken in een koekenpan en de aubergines in frituren.

    Alle gefrituurde aubergines in een hapjes pan doen met een klein beetje water paar teentjes knoflook naar smaak. Zout en peper erover heen en op heel laag vuur even laten staan. Als het klaar is dan zijn de aubergines helemaal zacht en vallen los uit elkaar als je het eruit haalt.

    Echt heerlijk als bij gerecht!
     

  19. Bij Turkse winkeltjes! :)
     
  20. Ehm, die aardappelen met rijst erbovenop worden die gekookt in een laag water? Of in een stoommandje gelegd?
     

Deel Deze Pagina