Zoon is 23 maanden en praat vrijwel niet..

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Mariya, 29 jul 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Mariya

  Mariya Actief lid

  3 jan 2009
  445
  0
  0
  Hallo,

  Mijn zoontje is van september 2009 en hij praat vrijwel niet. Of ja, hij praat wel maar er komt niets verstaanbaars uit. Er zijn een aantal woorden uit te halen, maar dat zijn er echt nog geen 10.

  Moet ik me zorgen maken? Het cb heeft er de laatste keer weinig over gezegd, maar toch zie ik heel veel kinderen die jonger zijn en veel meer praten, of even oud zijn en goed praten. Ik weet dat elk kindje een eigen tempo heeft, geen kind is hetzelfde.. maar is hij niet erg laat?

  Hoop wat ervaringen van andere moeders te lezen..
   
 2. Storm

  Storm Niet meer actief

  Nou, mijn zoontje is 22 maanden en kletst de hele dag. Ik zoek alleen nog iemand die het voor mij kan vertalen. :D Ook hier weinig echte woorden. Zo af en toe flapt hij er een woord uit, soms twee en soms zelfs 3 achter elkaar (ja ja) maar het meeste is een onverstaanbaar taaltje.
  Ik maak me geen zorgen, het gaat echt komen. Veel mensen hier zeggen dat hij straks waarschijnlijk ineens in volzinnen gaat praten. Ik wacht het rustig af...
  Mijn neefje was ook iets ouder dan twee toen hij zo ineens ging praten.
  En hoewel je hier heel vaak leest over kinderen die al vroeg een giga woordenschat hebben, hoor ik om me heen op de crèche, op zwemmen en als je eens met andere moeders aan de praat komt bij de speeltuin oid, dat de meesten rond de twee jaar pas echt begonnen met praten. Dus geen reden tot paniek lijkt me zo. ;)
   
 3. BellaLuna

  BellaLuna Niet meer actief

  Mijn zoon 'praat' ook nog niet echt hoor..
  Wel veel woordjes (aan, uit, lamp, licht, papa, mama, opa, oma, staan, twee, trein, auto, assss(jeblieft), Dakt (dankjewel) ) , maar echt zinnetjes niet hoor........!
   
 4. Bibi82

  Bibi82 Bekend lid

  30 mrt 2011
  506
  0
  0
  NULL
  NULL
  Mariya, ieder kind is weer anders in zijn ontwikkeling, maar dat weet je zelf ook vast wel ;)
  Ik zou me niet al te druk maken, maar het zeker eens bespreken op het CB. Eens zien wat zij ervan zeggen, kan nooit kwaad.
   
 5. Popkoorn

  Popkoorn Niet meer actief

  mijn zoon ging afgelopen april pas praten..... in februarie is hij 2 geworden,

  hij was dus bijna 26 maanden !!!

  hij kon wel woordjes hoor, papa mama opa oma tantie paard koe boe die dat bah hallo hoi doei dag zusje en auto,

  de rest was gokken, een beetje in zijn eigen taal,

  hij liep ook wel echt achter met zijn praten, wat wij hebben gedaan is in de avond echt de tijd nemen om voor het slapen gaan een boekje te lezen, overdag wat we zien echt alles benoemen, de kleur het soort voorwerp wat je er mee kunt,

  en binnen een maand kon meneer praten als brugman. en nu is zijn mond niet meer dicht te krijgen ;)
   
 6. kimke77

  kimke77 Bekend lid

  24 feb 2009
  526
  0
  0
  #6 kimke77, 30 jul 2011
  Laatst bewerkt: 30 jul 2011
  zoontje is van oktober 2009 en kan papa, mama, auto, appel en baby. En een aantal halve woordjes. Dat is het dan ook. Als ik vergelijk met andere jongetjes van zijn leeftijd, die zijn net zo. De meisjes praten wel al heel goed. Misschien toeval, maar wat maakt het uit. Uiteindelijk zal ook hij prima leren praten. Maak je geen zorgen, komt echt vanzelf. Die van mij liep ook ´pas´ met anderhalf. Nou en?
  Wat ik zeggen wel, op dit moment maak je je zorgen en over een paar maanden zitten alle kindjes op hetzelfde niveau (ongeveer). En dan denk je: jee, hier maakte ik me toen nog zorgen over:)
   
 7. Athina

  Athina VIP lid

  31 okt 2007
  19.097
  23
  38
  zwemjuf
  zuid-holland
  Dat was hier ook zo, zelfs mama zei ze érg laat... Voor haar 2e verjaardag leek ze nog achter te lopen en 1 maand na haar 2e verjaardag, zei iedereen ineens: joh, ze praat wel érg goed he, als je dat vergelijkt met andere kinderen...

  Dus het kan snel gaan ineens hoor.
   
 8. Simba

  Simba Fanatiek lid

  21 jun 2006
  1.101
  0
  36
  Onze jongste is van augustus 2009 en hij heeft nog nooit een herkenbaar woord gezegd. In september gaat hij naar een audiologisch centrum voor onderzoek. Hier is het dus wel reden om het verder te laten onderzoeken. Maar jouw kindje zegt wel een paar woordjes, dus het kan ook zomaar opeens heel snel gaan.
   
 9. sjorsje

  sjorsje VIP lid

  17 aug 2007
  10.764
  5
  38
  Noord-Brabant
  Jorja praat ook heel veel, maar dan wel in d'r eigen taaltje. De standaardwoorden kan ze wel (papa, mama, kus, slapen, drinken, auto, aardbei, vrachtwagen).

  Lianna was erg laat met praten en die zou eigenlijk een speciaal traject in moeten volgens het CB. Toen we 'n keer kwamen voor controle hiervoor was het ineens niet meer nodig, ze had ineens besloten om wel goed te gaan praten. Ik maak me dus niet meer zo snel zorgen over de ontwikkeling.
   
 10. Sensea

  Sensea Niet meer actief

  onze jongste kon ook nog niet praten en later ging hij allerlei dingen in het zweeds zeggen, zijn begrip was van dezelfde achterstand. omdat mijn middelste zoon doof was en dus ook problemen had is mijn jongste uitgebreid getest in het audiologisch centrum. daaruit kwam dat hij een achterstand heeft op alledrie de gebieden van dik 10 maanden.maar hij hoort wel gewoon goed en heeft een gemiddelde inteligentie.

  wij zijn begonnen op 2 jarige leeftijd met een creche met VVE programma 3 maal inde week en hij krijgt 2 maal per week logepodie. hij is nu ruim 27 maanden. hij gaat steeds meer praten, nog veel onverstaanbaars en veel wat ik wel kan verstaan en de rest van de wereld niet. en ook wat dingen die wel goed zijn. als zijn achterstand met 6 maanden niet flink minder geworden zou zijn dan willen ze hem op een speciale creche hebben bij hun en dat betekend 25 km bij ons vandaan. hij zou dan hele dagen weg zijn. ik ga dat niet doen, want ten eerste zijn er heel veel kinderen die later praten en ten tweede zien we dat hij nu ook vooruit gaat. jammer dan, dat dat hun misschien niet snel genoeg gaat.
   
 11. annetske

  annetske VIP lid

  14 sep 2007
  5.112
  0
  0
  Friesland
  Komt wel goed! Mijn zoon was ook geen snelle prater nl. met 2,5 jaar praatte hij heel krom alleen ik en mijn moeder konden hem verstaan haha. Nu is hij 3 jaar en in een half jaar tijd is het goed gekomen met praten. Hij praat nu goed en verstaanbaar. Zowel nederlands als fries haha. En de "kromme" woorden die zegt hij niet meer... (wel jammer vond het altijd geweldig hoe hij dingen ging benoemen) Dus echt het komt goed, het ene kind is heel snel met praten en de andere is langzamer.
   
 12. joel

  joel Fanatiek lid

  10 jun 2007
  1.162
  0
  0
  kapster
  best
  hier heel lang turks of wat dan ook en moest in juni naar kno arts voor jongste en dacht laat oudste ook na kijken want mis hoort hij niet goed. en ja hoor volgende dag bijna alles verstaanbaar, met 20 maanden maakte hij wel veel duidelijk en daarna wat woordjes en soms zinnen maar dus rond 2.5 echt beter. hier ook in omgeving van o9h die praat al goed( over andere kindjes) tja de mijne niet
   
 13. Jo79

  Jo79 VIP lid

  6 mei 2007
  19.372
  72
  48
  Mijn dochtertje sprak al zinnetjes met 1,5 jaar, mijn zoontje zei een aantal woordjes, maar niet veel tot een maand of twee geleden, sindsdien is hij opeens gaan kwebbelen, net een papegaai, hij maakt nu korte zinnetjes en zegt allerlei woordjes. Dus wie weet gaat jouw zoontje ook opeens zo praten. Ik maakte me niet echt zorgen, want ik merkte wel dat hij alles begreep en verstond, maar het contrast was wel groot met zijn zus. Nou ja, uiteindelijk zal hij vast straks net zo lekker praten denk ik.
   
 14. Puppy78

  Puppy78 Fanatiek lid

  16 apr 2008
  2.099
  0
  0
  Mijn zoon van juli 2009 praat erg veel, ook kleine zinnetjes. Maar motorisch is hij juist helemaal niet snel. Hij kroop laat, kon laat uit een beker drinken, hij kan nu net een beetje rennen ipv lopen etc. Misschien is dat bij jouw kindje ook zo?
   
 15. bonnie1

  bonnie1 Fanatiek lid

  19 jul 2008
  4.939
  6
  38
  Ons dochtertje is nu 27mnd en praat veel vanaf een maand of 24. Ze is toen ineens een spurtje gaan maken, want daarvoor zei ze niet veel of alleen wat losse woordjes. Nu kunnen wij ze best goed verstaan en leert ze ook heel snel nieuwe woordjes bij.
  Zoals iedereen ook zegt, ieder kindje doet het op zijn eigen tempo. Mocht je het niet vertrouwen zou ik het inderdaad altijd bij het cb aankaarten. (als hij twee wordt, mag je weer toch?)
   
 16. MamaDeluxe

  MamaDeluxe Fanatiek lid

  4 sep 2007
  4.398
  0
  0
  Zoontje van augustus 2009 hier en hij neemt sinds eendikke week eindelijk de moeite om ons na te praten, dat vond hij tot nu toe niet nodig ofzo...hij zei vrijwel niets, alleen van die oerkreten hahaha. Komt vast wel goed en anders je zorgen voor de zekerheid aankaarten bij het cb, zij zien dingen ook weleens over het hoofd
   
 17. Puppy78

  Puppy78 Fanatiek lid

  16 apr 2008
  2.099
  0
  0
  ik bedoel dan dus eigenlijk dat het voor jouw kindje misschien andersom is, vlot lopen ed maar minder vlot met praten.
   
 18. Hier een meisje dat 9 aug. 2 wordt. Ze is motorisch erg voor, maar praten..... ho maar. Ik hoor het ook echt veel om mij heen. Kindjes die vlot praten, maar motorisch 'traag' zijn en andersom.

  Bij Noor is het alleen nog maar: die, papa, mama, ja en nee

  Ik kan me er bij tijden vreselijk over opwinden dat ze nog niet praat (vooral als je gaat vergelijken met leeftijdsgenootjes), maar als ik er met andere moeders dieper op in ga dan hoor ik toch ook best veel verhalen over late praters.

  Ik probeer me er dus maar niet te veel over in te zitten. Ze is pienter genoeg, begrijpt en verstaat alles wat ik zeg, kan opdrachtjes doen en ik merk bij haar nu ook een duidelijke verandering. Wees ze eerst maar 1 ding aan en moest ik maar raden wat ze er mee wilde/bedoelde, nu maakt ze combinaties. Bijv. als ik haar haar jas aantrek dan wijst ze naar haar eigen jas, naar die van mij en/of papa en bedoelt ze dus: Noor heeft een jas aan en papa/mama hebben ook een jas aan. (simpel voorbeeld, maar wel een duidelijke stap in haar ontwikkeling).

  Ik probeer het haar niet te makkelijk te maken. Ze mag wijzen en die zeggen, maar ik ga er niet gelijk op in door iets te pakken of haar zinnen voor haar te zeggen. Ze krijgt eerst de kans om het zelf te doen.

  Ben er inmiddels wel (bijna ;)) van overtuigd dat wanneer ze gaat praten ze dit heel goed kan, want ik merk gewoon dat ze alles heel duidelijk en snel in zich opneemt, snapt en begrijpt.
   
 19. wolliewobbel

  28 okt 2008
  68
  0
  0
  hallo

  mijn zoontje wordt 7 aug twee jaar
  en praat ook nog niet echt
  ja een paar woordjes pappa ,mamma,bal ,woef ,poes ,vis ,ja, maar alles is moeilijk te verstaan hij brabbelt meer dan hij praat
  hij is onderzocht of hij goed hoorde hij heeft een gering gehoor verlies maar zou daarmee wel moeten kunnen praten
  mara hij doet het gewoon niet
  ze hebben hem veder onderzocht en hij loopt heel ver achter in spraak en taal ontwikkeling maar de de rest van zijn ontwikkeling is goed
  als hij iets wil wijst hij het aan
  wij gaan nu de woordjes met gebaren ondersteunen
  en hopen dan dat hij wat makelijker gaat praten
  maar hoorde ook van gezin begleiding dat het vaker voorkomt dat sommige kinderen wat trager zijn met praten
  we blijven proberen en hopen dat hij straks onze oren van ons hoofd gaat praten:D

  groetjes maris
   
 20. Sensea

  Sensea Niet meer actief

  daan@ je zegt ik ga het niet voorzeggen, ze moet het zelf zeggen. maar dat is nu juist de clu. ze leren juist praten van dingen NA zeggen. hoe meer jij dus voor zegt hoe meer zij straks gaat papagaaien.praten praten praten is het devies, en voorlezen. ookal lijkt het volkomen nutteloos op het moment. toch is dat niet zo.ze slaan het allemaal op, om het er op een bepaald moment allemaal uit te gooien. inclusief alle scheldwoorden die thuis gebruikt worden.

  verder ben ik het met de rest eens dat ieder gewoon zijn eigen tempo volgt. maar wel met wat aanmoediging en hulp van papa en mama.
   

Deel Deze Pagina