Groente of fruit dat laxerend werkt

Discussie in 'Voeding' gestart door Stefanie78, 5 okt 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Stefanie78

    Stefanie78 Fanatiek lid

    7 jul 2010
    3.744
    0
    36
    Friesland
    Hoi dames,

    Ons meisje krijgt nu 4 keer 180/6 friso comfort (ingedikte voeding) en 2 keer per dag 60 cc pap (2 schepjes voeding, 2 van dezelfde schepjes rijstebloem en wat JBPM).
    Ze heeft snel hele dikke ontlasting vanwege de medicatie die ze krijgt voor haar reflux en daar krijgt ze ook lactulose voor als het te erg is. Door de rijstebloem is het wel wat dikker geworden maar we gebruiken maar 2 eetlepels per dag en ik wil er niet mee stoppen omdat de darmpjes er toch een beetje mee om moeten leren gaan denk ik. Daarbij ligt de hoofdoorzaak bij de nexium. Nu willen we volgende week beginnen met groentintroductie. Nu beginnen we gewooon met 1 of 2 theelepeltjes maar als er voedingswaren zijn die laxerend werken dan wil daar graag mee beginnen...of zijn het vooral de fruitsoorten die laxerend werken? Ons is gezegd dat je de voedselintroductie het beste kan beginnen met groente omdatz e anders teveel wennen aan de zoete smaak. We gebruiken ook met opzet alleen natyurel rijstebloem..of is dat allemaal een fabeltje en kan ik het beste met pruimen beginnen vanwege de stoelgang van ons meisje...
     
  2. guppekop

    guppekop VIP lid

    28 aug 2009
    13.271
    1
    0
    varend op schip
    hier werken bruine bonen erg laxerend (maar ook gelijk luieruitslag:(). Is alleen wel een risicogroente voor krampen is mij verteld... Verder poept daniel gigantisch als hij rozijnen krijgt, dus misschien dat je druiven kan proberen? Voor de rest eigenlijk niks bijzonders gemerkt hier...
    oja, kiwi schijnt ook goed te helpen bij sommige
     
  3. sandraske

    sandraske VIP lid

    23 jul 2010
    14.043
    0
    0
    Noord-Brabant
  4. Samarinde

    Samarinde Fanatiek lid

    15 dec 2010
    1.485
    0
    0
    Kiwi.
     
  5. Superjollie

    Superjollie Fanatiek lid

    13 feb 2011
    1.821
    72
    48
    Groningen
    Ik heb vorige week mijn zoon voor het eerst een kiwi gegeven, 2 uur later: flinke poepluier, tot halverwege z'n rug .... Hij heeft absoluut geen problemen met z'n ontlasting, maar die kiwi was voor zijn darmen iets teveel van het goede. Misschien niet met een hele kiwi beginnen, maar met een kwart of zo?
     
  6. Angellove90

    Angellove90 Bekend lid

    2 mrt 2011
    731
    0
    0
    Student Vastgoed & Makelaardij
    Noord-Brabant
    Kiwi.. Ons meisje is helemaal dol op een Kiwi Gold, die zijn niet zo zuur als de normale.
     
  7. Mayon

    Mayon Niet meer actief

    Hier nooit ergens verschil mee gemerkt geloof ik...
     
  8. toetie

    toetie Fanatiek lid

    14 dec 2010
    2.310
    7
    38
    noord brabant
    peer
     
  9. adi

    adi Niet meer actief

    Geef geen bonen of kiwi aan een baby van 4 maanden!!!
    Er zijn maar een paar fruitsoorten die mild genoeg zijn voor een 4-mnd oude baby.

    Dat ten eerste.

    Daarnaast heb ik nog nooit gehoord dat nexium verstopping veroorzaakt. Ik heb twee kinderen die beide 14 maanden nexium hebben gehad, en helemaal niks gemerkt in hun ontlasting.

    Ik denk meer dat die pap van rijstebloem (werkt vaak heel vertoppend!) en JBPM verstoppend werkt voor je dochter. Daar zou ik mee stoppen. Als je nu toch gaan beginnen met bijvoeding, heb je geen rijstebloem nodig om haar darmen voor te bereiden.
     
  10. Chocoladekoekje

    Chocoladekoekje VIP lid

    25 mei 2010
    7.799
    43
    48
    Peer en stoofpeer!
     
  11. Suusjeuh

    Suusjeuh VIP lid

    4 jul 2010
    13.212
    13
    38
    Verpleegkundige/gastouder
    Jeetje, ik schrik hier van! Een kindje van 4 maanden, met obstipatie. Stop dan eerst met de rijstebloem! Dat werkt stoppend, dus dat is je eerste stap. Gevoelige darmen hoeven bij 4 maanden jong nog nergens aan te "wennen" het lijfje geeft je juist een teken dat het het allemaal nog niet aan kan!

    Geef geen bruine bonen of kiwi aan zo'n jong kindje! Kiwi is heel sterk allergeen ( Dat merk je bv al aan de prikkelende pitjes in je mond ) en word pas geadiveerd bij 12 maanden! Bruine bonen zijn heel heftig om te verteren, en geef je ook echt niet bij zo'n jong kindje.

    Mijn advies zal zijn - ook met een kindje met gevoelige darmpjes en een heel scala aan flesvoedingen en dingen doorlopen te hebben - om echt nog 2 maanden te wachten met bijvoeden. En waarom? Niet vanwege "Allergieen in de familie", maar omdat het geadviseerd word om pas bij 6 maanden bij te voeden, hier ben ik namelijk met 6 maanden begonnen en haar darmen reageerden er ook zo heftig op, dat we ook weer even gestopt zijn. Ze had namelijk enorm harde poep, gigantisch persen en dagen lang geen ontlasting. Microlaxjes en extra vocht hebben het weer op gang moeten helpen. En dat waren darmpjes die 6 maanden gerijpt hebben, geen darmpjes die 4 maanden jong zijn en nog volop in ontwikkeling en in de problemen zitten door verstopping. Echt, ik zou echt lief zijn voor de darmpjes en voorlopig alleen melk geven! JPBM kan ook verstoppend werken he, maarja je moet iets bij reflux!
     
  12. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    't Kind is net vier maanden...:(
     
  13. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Nexium werkt niet verstoppend hoor, dat zal de johannesbroodpitmeel in de Comfort zijn en vooral ook de rijstebloem. Eigenlijk maakt je kind het je zelf al duidelijk: nog niet aan bijvoeding toe. En het hoeft ook echt nog niet de komende twee maanden. Er worden hier een paar soorten fruit en groente genoemd die echt niet geschikt zijn voor een kind met gevoelige ingewanden. Ik zou zeggen: hou het op melk en melk alleen, stop met de rijstebloem en heb gewoon nog even geduld met het bijvoeden.

    Op borstvoeding.com staat een heel duidelijk artikel met introductieschema over de introductie van vast voedsel, omdat het nogal voorzichtig is is het erg geschikt voor kinderen die gevoelig zijn, snel verstopt raken en reflux hebben.
     
  14. Stefanie78

    Stefanie78 Fanatiek lid

    7 jul 2010
    3.744
    0
    36
    Friesland
    #14 Stefanie78, 6 okt 2011
    Laatst bewerkt: 6 okt 2011
    Dames, dank voor de adviezen. Ik begrijp dat veel mama's geen voorstander zijn van bijvoeden voor 6 maand maar dit is een beslissing die wij gemaakt hebben in overleg met onze KA. de verstopping komt zeker niet van alleen het bijvoeden en hoewel ik het fijn vindt dat jullie kindjes nooit verstopt raakte van nexium is het zeker een bijverschijnsel (zie bijsluietr zeg maar ;)), maar wederom dat is in overleg met de ka.

    terug naar mijn vraag..ik wil het liefst de voedselintroductie beginnen met een groente maar het maakt dus niet uit of je met worteltjes, bloemkool of broccoli begint?

    Dirksmama; had idd dat schema al een keer gezien en begin dus ook eerste met de mildere groente en fruit soorten. Ik vind je stap dat mijn kind aangeeft niet toe te zijn aan bijvoeding erg ver gaan aangezien ik niet af te leiden is uit wat ik geschreven heb. Kans is groter dat het van de JBPM komt maar met ernstige reflux moet je nu eenmaal wat.

    Maar is groente dan beter als rijstebloem? want de bedoeling was met de rijstebloem te gaan oefenen met het lepeltje (aangezien het nog erg naar melk smaakt) en daarna pas langzaam smaken te introduceren..
     
  15. adi

    adi Niet meer actief

    Los van het hele bijvoedingsverhaal: rijstebloem is een van de bekendste oorzaken van verstopping (denk aan rijst, dat geef je normaal bij diarree). En ik weet niet welke rol rijstebloem in jullie situatie speelt (helpt iig niet tegen reflux), maar die zou ik schrappen.

    Overigens kan wortel ook verstoppend werken bij sommige kindjes. Ik zou beginnen met broccoli.
     
  16. Stefanie78

    Stefanie78 Fanatiek lid

    7 jul 2010
    3.744
    0
    36
    Friesland
    was net nog mijn reactie aan het wijzigen/aanvullen en je geeft al antwoord op mijn vraag. Ok we gaan dus eerst langzaam introduceren en dan vervalt de rijstebloem en komt een groentehapje..op zoek naar de broccoli. Dank je
     
  17. MamaMarije

    MamaMarije Niet meer actief

    Je zou ook courgette kunnen proberen na de broccoli, is ook mild! Idd toewerken naar groente, rijstebloem heeft van zichzelf eigenlijk geen voedingswaarde en groente uiteraard wel. Daarnaast doet het idd de verstopping ook geen goed ;)

    Is het gelukt met de broccoli of is het er nog niet van gekomen?
     
  18. Stefanie78

    Stefanie78 Fanatiek lid

    7 jul 2010
    3.744
    0
    36
    Friesland
    nee, we waren een midweekje naar centerparcs dus vandaag een beetje rommeldag. We gaan vanaf morgen starten met broccoli, dan courgette, bloemkool en als alles goed gaat worteltjes maar dan zijn we ook al effe verder. We kijken gewoon effe wat de darmen doen. Misschien ook starten met probiotica, we al vaker over gedacht omdat ze vanaf jongs af aan al vrij dikke ontlasting heeft..Het is trouwens geen obstipatie zoals iemand noemde. heb juist dat woord met opzet niet genoemd. Het is dik maar goed kneedbaar. niet hard maar meer droog..haha het is wat al die poeppraatjes maar ja hoort erbij.
     
  19. MamaMarije

    MamaMarije Niet meer actief

    Haha, heerlijk poeppraatjes....

    Succes met de groente :D
     
  20. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Dat soort poep zie je nou net typisch bij rijstebloem en johannesbroodpitmeel, van die playdoh.

    Nogmaals, wees voorzichtig, JUIST als je kind reflux heeft. Reflux en voedselovergevoeligeheid/allergie gaan vaak hand in hand. En oprispen van vast voedsel geeft meer kans op complicaties (longontsteking, slokdarmontsteking) dan ingedikte melkvoeding. Mijn ervaring is dat kinderartsen heel veel over ziektes weten, maar niet zo gek veel over voeding.
     

Deel Deze Pagina