Zelf jam voor baby maken

Discussie in 'Voeding' gestart door Stefanie78, 8 nov 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Stefanie78

    Stefanie78 Fanatiek lid

    7 jul 2010
    3.744
    0
    36
    Friesland
    Hoi dames,

    Effe een vraag voor de meer ervaren jammakers onder ons.

    Ik heb heel veel gepureerde peren in de vriezer van onze eigen perenboom (wist nog niet dat je ze heel lang kon bewaren) maar als ik ze ontdooide vond ik het niet lekker en pak nu gewoon vers fruit voor Elise. Nu wilde ik van al deze kg gepureerde peer graag zelf jam maken voor op haar broodje straks (peren-bananen jam en gewone perenjam)....maar ik heb nog nooit in mijn leven jam gemaakt en op internet vind je alleen de superzoete recepten en ik wil juist wat verantwoorders. Ik heb al agavesiroop gehaald bij de natuurwinkel maar wat nu?? Hoe maak ik jam :(

    Het beste waarop ik kan komen is peer, banaan prutje samen met de siroop en een uitgeperste citroen (voor het zuur??) aan de kook brengen en net zo lang laten pruttelen tot het dik is en dan in goed aflsuitbare potten (mogen dan gewoon lege augurkenpotten zijn??)

    is het zo simpel, vast niet :)??? Wie kan me helepen
     
  2. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Ik maak al zo'n 30 jaar jam, het is mijn hobby.
    Jam met banaan, loopt meestal uit op een mislukking en so wie so jam van fruit dat naar weinig smaakt heeft ook weinig kans van slagen.

    Als je een beginnend jammaker bent, neem dan een goed recept en gebruik speciale jamsuiker of suiker met opecta.
    Een goed beginnersjamrecept gaat uit van 50% suiker en 50% fruit, ik weet niet of je dat al superzoet vindt, maar dat is de normale verhouding bij jam. Gebruik je speciale producten voor het maken van jam, dan kun je 25% suiker en 75% fruit maximaal nemen, maar hou er dan wel rekening mee dat het veel gevoeliger is voor bederf en schimmel. Suiker is namelijk een heel goed conserveermiddel, mits in de juiste dosering gebruikt.
    Agavesiroop levert geen geslaagde jam op. Je kunt een heel eind komen met ingekookte druivenmost (kun je bij reformwinkel krijgen) maar dan zit je qua calorien en tandbederf op hetzelfde level als met gewoon suiker.

    Perenmoes bevat niet veel pectine, waardoor je jam niet dik zal worden. Je moet het dus ofwel combineren met iets als opecta of geleisuiker of met een appel of zo.

    Je kunt eens een kleine portie jam uitproberen door een kop perenprut met een kop suiker in een GROTE glazen kom in de magnetron te koken. Neem een hoge kom waar zeker 2 liter in past. Geen plastic, dat smelt.
    Kook het eerst op HOOG voor 2 minuten en roer om de suiker op te lossen. Kook het dan steeds 3 minuten tot de jam de goede dikte heeft (dat test je door een drupje jam op een schoteltje te doen dat je in de vriezer bewaart. Als de druppel op een ijskoud schoteltje niet meer uitloopt is de jam klaar).

    Maar er zijn natuurlijk dingen die meer kans op succes hebben als jam maken met perenprut. Je kunt wat perenmoes door je zelfgestampte hutspot stampen om het wat lichter van smaak te maken (als je eerst aardappel, peen en peer stampt en dan wat apart oudt voor de baby en daarna de ui en het zout erdoor doet kan je kind meteen 'met de pot mee' eten), het is ook lekker door een zelfgemaakte tomatensoep, door een zelfgemaakte chili con carne, door pompoensoep, door zoete aardappelpuree. En als je 1/3 perenmoes mengt met 2/3 appel in blokjes en rozijnen dan heb je een lekkere appeltaartvulling.
     
  3. Bri

    Bri Niet meer actief

    Ik heb dit najaar voor het eerst hele ladingen perenjam gemaakt (perenboom van schoonouders had een recordopbrengst, en ik had de stoofpeertjes wel een beetje gehad).

    50/50 met suiker/fruit vind ik vééééél te zoet, dat smaakt me gewoon niet. 25/75 kwam beter in de richting, maar dan nog vond ik het behoorlijk zoet. Nou waren de peren ook wel écht rijp en dus ook behoorlijk zoet van zichzelf.

    Qua koken geeft dirksmama al een heleboel tips die ik volgend jaar eens ga proberen, zij heeft er duidelijk veel meer ervaring mee dan ik. En die appeltaart ga ik ook nog wel maken, jammm!

    Wat ik lekker vond bij de peren:
    - peren met cranberry's en suiker
    - peren met citroen (rasp van de schil en sap), vanillestokje en rietsuiker (werd wel erg dun, en ik heb hierboven gelezen waarom; verkeerde suiker gebruikt maar de smaak was wel perfect!)
    - peren met gember, kruidnagel en suiker
    - peren met citroen, kaneelstokje en suiker

    Misschien dat je nog geen gember aan je kleine baby wilt geven, of nog even rustig aan wilt doen met de citroen (al zal het in zulke kleine hoeveelheden én gekookt niet veel problemen veroorzaken).

    Qua potten: ik gebruikte allerlei lege glazen potjes. Jampotten, appelmoespotjes, bruine-bonenpotjes en augurkenpotjes. Goed wassen, bij voorbeeld in de vaatwasser. Daarna kookte ik ze ook nog even uit. Van mijn moeder kreeg ik de tip om ook in soda te wassen, maar dat had ik niet in huis, en zo leken ze me ook al wel schoon.
    Je vult de potten tot aan de rand met hete jam, draait het deksel erop en zet ze voor 5 min op de kop neer. Daarna rechtop zetten. Bij het afkoelen trekt het deksel vacuum, dan blijft het dus lang goed, ook buiten de koelkast.
     
  4. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    argh internet is zo slecht hier, had gisteravond nog een heel antwoord geschreven, niet aangekomen.

    Nou in 't kort dan. Mijn ervaring is dat jam van peer alleen wat 'laf' en inzoet smaakt, zoals Bri al zegt, het wordt een stuk smakelijker met specerijen of ander fruit erbij.

    Wat je heel goed kunt doen als je zoveel puree hebt is sap maken, gewoon schone theedoek in een zeef boven een pan doen, bevroren perenmoes erin en laten staan, het sap komt dan in de pan terecht. Je kunt de theedoek ook nog uitknijpen. Sap kun je zo drinken (is denk ik lekkerder als het het mengt met sap van wat ander fruit) en je kunt er met geleisuiker ook gelei van koken. Gelei is lekker voor op brood voor een baby, er zitten geen harde stukjes of zo in. Ook voor de gelei geldt dat het waarschijnlijk lekkerder is als je er bijvoorbeeld het sap van een limoen of citroen bij doet.
     
  5. Stefanie78

    Stefanie78 Fanatiek lid

    7 jul 2010
    3.744
    0
    36
    Friesland
    Duurde ook even voordat het er van gekomen is maar van de weke dus jam gemaakt en het is echt heel lekker geworden en wat makkelijk (vooral met jullie tips) heb een paar potten met geleisuiker gemaakt en een paar potten met geleipoeder en wat biologische rietsuiker en wat agavesiroop. Ben voor de volgende combi's gegaan;
    peer-appel-kaneelstokje-vers vanillestokje en citroensap
    peer-vers vanillestokje en citroensap
    peer-banaan-kaneelstokje- vanillestokje -en citroensap

    ik heb nu heeeel van jam wat echt veel lekkerder is dan uit een potje. vooral de peer-banaan is tot mijn verbazing bijzonder goed gelukt. heb suiker gebruikt voot half zoete jam maar het is echt nog heel zoet geworden maar o zo lekker. heb nu gewoon beschuitjes met appeltaartsmaak :) en Elise heeft vanmiddag voor het eerst een heel klein beetje gehad op haar broodje en die was helemaal verrast :D

    Dus dames....dank je wel voor de tips!! Maak voortaan echt alleen nog maar mijn eigen jam!
     
  6. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Leuk!

    Ik heb vorige week 1 piepklein potje framboos-limoen gemaakt.
     

Deel Deze Pagina