4 mnd wel of niet bijvoeding introduceren? CB zegt wél!

Discussie in 'Voeding' gestart door Janna, 4 apr 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Janna

    Janna Fanatiek lid

    Het consultatiebureau wil dat ik start met het introduceren van bijvoeding, zodra mijn dochtertje 4 mnd is (over 5 dagen). Ik wilde hier echter nog mee wachten tot 6 mnd, aangezien mijn man (haar vader dus) en ik beiden meerdere allergiën hebben. Het CB zei dat het idee dat je bij kans op allergiën beter tot 6 mnd kan wachten achterhaald is.

    De reden dat ze aanraden om te beginnen met bijvoeden is alleen maar vanwege de introductie van smaken en het leren eten. Vanaf 6 mnd hebben babies volgens hun de bijvoeding nodig en als je dan nog moet starten met introduceren, moet je dat volgens hen toch versneld doen, om te voorkomen dat ze te weinig voedingsstoffen binnen krijgen. Het advies is dus niet speciaal gericht op mijn dochter of speciale omstandigheden, die suggeren dat zij er al aan toe is. Het kwam op mij meer over als een advies dat ze standaard geven. Zijn er meer mensen bij wie het CB standaard adviseerd te starten met bijvoeden met 4 mnd om deze reden?

    Mijn dochter doet het echter prima op haar flesvoedingen: ze is een vrolijke, blije baby, die goed slaapt, ook de nacht door, genoeg poep- en plasluiers heeft en goed groeit. Ik zie dus eigenlijk niet echt een reden om iets aan haar ritme of voedingsgewoonten te veranderen, tenzij daar echt een heel goede reden voor is.

    Hoe moet ik nou beslissen of ik wel of niet ga starten? Ik wilde het eigenlijk niet vanwege die allergiën en ook omdat ik altijd heb gehoord dat je beter tot 6 mnd kan wachten, tenzij er een speciale reden is om eerder te beginnen. Ik heb er geen goed gevoel bij, maar dat komt denk ik vooral doordat het advies ingaat tegen wat ik altijd heb gehoord.
     
  2. Alita

    Alita Niet meer actief

    Vooral doen wat jullie als ouders willen natuurlijk.
    Ik heb zelf eczeem en mijn vriend allergieën....nou ik ben pas met 6 maanden begonnen hoor. Zou ook niet weten waarom je eerder moet beginnen? Ze zijn nog zo klein en je hebt alle tijd om je kindje aan voeding te laten wennen hoor.

    Dus vooral pas met 6 maanden beginnen! En al helemaal als er allergieën in de familie zitten
     
  3. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    En kunnen ze je op het CB ook de wetenschappelijke referenties geven van onderzoek waaruit blijkt dat het gewoon volgen van de WHO-richtlijn (vast voedsel na zes maanden introduceren) achterhaald zou zijn? Daar zou ik ze gewoon om vragen als ze zo stellig zijn, en verder zou ik gewoon doen wat ik al van plan was. Als een kind van vier maanden gewoon tevreden is met z'n flessen is er totaal geen reden om al met vast voedsel te beginnen.

    Aan smaken en structuren kunnen ze ook prima wennen als ze zes maanden zijn.
     
  4. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Overigens, de belangrijkste reden waarom de CB's de laatste maanden erg veel Bijvoeden vanaf vier maanden lijken te adviseren is een flink reclame-offensief vanuit de industrie, ik hoorde van kennis die op CB werkt dat ze sinds de afgelopen herfst helemaal sufgebeld worden en erg veel 'artsenbezoekers' langs krijgen.
    Weer een bewijs dat gerichte marketing (CB-medewerkers) effectief is...ik zou er niet intrappen.
     
  5. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    Wij zijn bij onze oudste begonnen bij 5,5 maand. Dat gaf het CB aan omdat we FV gaven. Dan konden we bij 5,5 maand beginnen met groente. En dan bij 6 maand naar opvolgmelk en fruit. Daarmee hebben we het prima gered, en dat gaan we deze keer ook weer proberen..
     
  6. Partyrocker

    Partyrocker Niet meer actief

    Hier begonnen met 4mnd en ben er blij mee. Flessen afbouwen en lekker meeeten etc. Overigens heeft hij zoiezo al eczeem, maar dit is hier niet versterkt door vroeg bijvoeden. CB zei hier dat 6 maanden voornamelijk geadviseert word om BV te promoten en om te zorgen dat bortsvoedende moeders er ook het maximale uit halen. Ook geen slechte zaak natuurlijk.
     
  7. Vagans

    Vagans VIP lid

    13 aug 2010
    8.491
    0
    0
    Zwijndrecht
    wachten tot 6 maanden kan prima!
     
  8. mich87

    mich87 Bekend lid

    7 nov 2011
    599
    38
    28
    NULL
    NULL
    Ik ben begonnen met 6 maanden (ok, 4 dagen eerder ;) ) en mijn zoontje lust al ontzettend veel al zeg ik het zelf. Nieuwe groenten en fruit proeft hij vaak en na een paar keer aanbieden eet hij het ook. Dus nieuwe smaken leren ze prima vanaf 6 maanden hoor. Ik zou gewoon je plan trekken. Als ze voldoende heeft aan haar flessen zou ik geen reden zien om eerder te beginnen...
     
  9. sandraske

    sandraske VIP lid

    23 jul 2010
    14.043
    0
    0
    Noord-Brabant
    Wij zijn met 4 1/2 maand begonnen en alleen omdat onze dochter niet voldoende had aan 1 liter kv anders had ik het niet gedaan..
     
  10. seentjuh

    seentjuh Fanatiek lid

    12 apr 2011
    1.099
    0
    0
    NULL
    NULL
    hier ook met 4,5 maand begonnen. Eigenlijk op advies van diëtiste ivm kma. Ik vond het juist fijn. Ik ben begonnen met groenten, want daar zijn volgens diëtiste en CB bijna nooit reacties op. Ik had uitgebreid de tijd om te introduceren, want je moet 3 dagen achter elkaar iets geven en dan heb ik er 1 of 2 dagen rust achter geplakt. Dus dan ben je eigenlijk al een week bezig met 1 soort te introduceren. Bovendien is het niet verstandig om te introduceren van nieuw voedsel als je kindje niet lekker is of ziek, omdat je dan niet goed kan beoordelen of er een reactie is of niet. dus tegen de tijd dat hij 6 maanden was, kreeg hij nog maar 5 soorten groenten. met 6 maanden ben ik begonnen met fruit te introduceren en daar bleek hij dus wel op sommige te reageren.
    Ik ben blij dat ik zo vroeg begonnen ben, omdat ik daardoor juist de tijd kon nemen om te introduceren. Ik merk nu namelijk dat hij echt wel bijvoeding nodig heeft ook, want aan zijn flessen heeft hij eigenlijk net niet genoeg meer (terwijl hij aan de max zit)
    maar ieder zijn eigen keus, je moet doen wat jij denkt dat goed is. Misschien een middenweg en met ruim 5 maanden beginnen ofzo?
     
  11. EdN

    EdN VIP lid

    27 mei 2011
    8.690
    3.472
    113
    Je mag beginnen tussen de 4 en 6 maanden. Gewoon lekker zelf beslissen wanneer het voor jullie goed voelt, er is geen enkele noodzaak om met 4 maanden te beginnen. Ik zou het af laten hangen van jullie en je kindje. Als je denkt dat ze er aan toe begin je lekker met 4 maanden, zo niet, dan ergens in de 2 daaropvolgende maanden.
     
  12. lianne1981

    4 apr 2012
    10
    0
    0
    gewoon je eigen gevoel volgen.
    mijn zoontje is nu 6 maanden en kreeg vanaf 4.5 maand fruithap omdat wij zelf het idee hadden dat hij daar wel klaar voor was maar dat is bij ieder kind verschillend. cb is handig maar jij bent zijn moeder en weet dus ook wat het beste is voor je kindje.

    succes
     
  13. Alita

    Alita Niet meer actief

    Maar hoe weet je dat dan?
    En het is volgens mij toch ook bewezen dat de darmpjes het eigenlijk nog niet echt aankunnen met 4 maanden en dat je dan juis een allergie triggert...dat bv verhaal is echt onzin!



    Overigens baby`s die niet genoeg hebben aan hun fv/bv enz en daarom worden geadviseerd om al te beginnen is dat ook noodzaak dus ook iets anders.
    Waarom zou je het risico nemen dat je kindje allergisch wordt ... wacht gewoon tot 6 maanden dan?
     
  14. Engeltje1

    Engeltje1 Niet meer actief

    Ik zou doen waar jij je goed bijvoelt.
    Cb kan adviseren maar niet zeggen dat je MOET ;)

    Dus lekker tot de 6 maanden wachten

    En een discussie zou ik al helemaal niet aangaan, jij bent de mama :)
     
  15. Janna

    Janna Fanatiek lid

    Bedankt voor jullie reacties!

    Ik was inderdaad niet van plan om iets te doen waar ik zelf niet achter sta, alleen omdat het cb het zegt. Ik wil pas starten met bijvoeding op het moment waarop dat het best is voor mijn dochter. Alleen is de twijfel in mijn hoofd gezaaid over wanneer dat moment is.

    Ik vind het gewoon moeilijk als ik een advies krijg, dat lijnrecht ingaat tegen de vuistregels die ik altijd heb gehoord. (Wachten tot 6 mnd, tenzij er eerder een noodzaak is, dan mag het vanaf 4 mnd. En met allergiën in familie altijd pas met 6 mnd starten. En dat van die darmpjes die er nog niet aan toe zijn.) Maar dat het advies van het cb tegen mijn denkbeelden in gaat, betekent nog niet dat het niet waar kan zijn. Misschien zijn die vuistregels inderdaad achterhaald en zitten mijn denkbeelden me in de weg.

    Ik vind het een goed idee om om de referenties van de onderzoeken te vragen, dat ga ik zeker doen.

    Ze moet over een paar dagen nog 4 mnd oud worden, dus gelukkig heb ik nog even tijd om uit te zoeken wat ik wil.
     
  16. Alita

    Alita Niet meer actief

    succes met je keuze!
     
  17. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Iemand noemt hier te vroeg beginnen met bijvoeding als voordeel dat je dan ruimschoots de tijd hebt om rustig te introduceren. Maar die tijd heb je ook als je gewoon met zes maanden begint. Sommige mensen raken een beetje in de war als ze de overspannen schema's zien die canaf zes maanden zouden 'moeten' met maaltijden, tussendoortjes en sapjes...dat soort schema's worden gemaakt door partijen die er gelang bij hebben dat je zoveel mogelijk 'babyproducten' koopt...het is echt niet altijd in het elang van een kind om veel, vaak en verschillend te eten met zes maanden...dat kan even oed als ze een jaar zijn.
     
  18. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Belangrijke vraag die je altijd en overal moet stellen als het om je kind gaat, of het nou CB, school, arts of wat dan ook is:

    -waarom?
    en
    -waar staat dat?

    (en eigenlijk ook als het om jezelf gaat)
     
  19. Janna

    Janna Fanatiek lid

    Hihi, ja dat zijn nooit slechte vragen :D

    Ik had deze vraag ook aan de voedingskundigen hier op het forum gesteld (die nota bene van Friso zijn), en zij geven het volgende antwoord
    Ik ga dus gewoon wachten tot 6 mnd, zoals ik al van plan was. (Of totdat uit andere dingen blijkt dat mijn dochter echt aan iets extra's toe is.)
     
  20. Alita

    Alita Niet meer actief

    die smakgeluiden is ook zoiets....net als nieuwschierig kijken als wij eten...
    Dat zou dan een aanwijzing zijn dat ze eraan toe zijn....nee vindt ik echt onzin...ze doen ons gewoon na en zijn nieuwschierig meer niet...

    Ik vindt het gewoon jammer dat je het risico gaat nemen om je kindje een allergie te geven....dat wil toch niemand?
    Dus gewoon even wachten tot 6 maanden...zijn maar 2 maanden meer..
    En dat wennen aan eten gaat ook heus wel na de 6 maanden....waarom zou alles zo snel moeten ook he...we hebben genoeg tijd lijkt mij...

    Normaal heb je genoeg aan je fv/bv tot 6 maanden hoor...zijn echt uitzonderingen die dat niet hebben...anders moet je meer fv geven ipv bijvoeding?
     

Deel Deze Pagina