bijvoeding vanaf 4 maanden

Discussie in 'Voeding' gestart door Nataly1972, 30 jul 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Nataly1972

    Nataly1972 Fanatiek lid

    8 jun 2009
    4.168
    1.354
    113
    Vrouw
    consulent Wonen
    Hengelo
    Hallo,

    Mijn zoontje is 4 maanden oud en ik ben vandaag bij het CB geweest en daar kreeg ik het advies om te gaan starten met bijvoeding. Mijn zoontje heeft kans op allergieen en eczeem omdat zijn vader dat ook heeft en hij krijgt friso HA. Nu adviseert het CB om nu al met groente te gaan beginnen omdat uit onderzoek is gebleken dat je juist zo vroeg mogelijk moet beginnen zodat ze meer weerstand zouden opbouwen. Ook de dermatologe van mijn oudste zoon adviseert dit.

    Ze hebben namelijk onderzoek gedaan onder een grote groep kinderen die kans hebben op eczeem en allergieen. De ene groep kreeg al na 4 maanden bijvoeding en de andere roep pas na 6 maanden. De groep van 4 maanden bleek minder alergieen te ontwikkelen.

    Ik heb deze vraag ook aan de voedingsdeskundige hier gesteld en zij vertelde dat ze wist van dit onderzoek maar dat de officiele adviezen (nog) niet aangepast zijn maar dat dit heel goed zou kunnen gaan gebeuren, alleen wist ze niet wanneer.

    Vind het zo raar, bij mijn oudste zoon moest ik wachten tot 6 maanden en nu moet ik zo snel mogelijk beginnen.

    Wat zouden jullie doen? Alvast bedankt voor jullie advies.
     
  2. kwekkie4u

    kwekkie4u Bekend lid

    18 okt 2011
    649
    0
    16
    Fulltime Mama
    Heemskerk
    Wij zijn ook al begonnen met bijvoeding toen mijn zoontje net geen 4 mnd oud was.
    Zijn eerste hapje was peer, de volgende dag bloemkool maar dat was geen succes. Hij lust geen bloemkool, dat weten we ook weer.
    En gister heeft hij wortel gehad.... heerlijk vind hij het.

    Mijn kindje heeft allerlei allergiën, koemelk, fruit o.a. Hij drinkt daarom ook Nutramigen.

    Maar gewoon doen! Ze vinden het super! Heb er geen moment spijt van gehad.
     
  3. babyproject

    babyproject Niet meer actief

    Dat komt omdat uit veel eerdere onderzoeken is gebleken dat vanaf 6 het beste is. Dus die nieuwe onderzoeken zijn er wel, maar zijn natuurlijk tegenstrijdig met die eerdere, waardoor het even duurt voordat de officiële adviezen worden aangepast.
    Daar komt bij dat de nieuwe onderzoeken vooral aantonen dat wachten tot na 6 maanden geen voordelen heeft en zelfs nadelen kan hebben (en dat voor 4 maanden nog steeds slecht is). Maar er is dus niet veel bekend is over de periode ertussen. Dat is nog een beetje een vraagteken. Er wordt wel gesuggereerd dat het wellicht beter is om iets eerder te beginnen, maar het is dus nog niet zeker.

    De richtlijnen van het CB zijn nu wel officieel aangepast dacht ik. En in Engeland (of Amerika, ben het even kwijt) zijn ze ook aangepast.
     
  4. Jazzlyn

    Jazzlyn Niet meer actief

    per 1 september worden deze richtlijnen aangepast aldus onze kinderarts
     
  5. Tuttie

    Tuttie Fanatiek lid

    11 jan 2010
    2.855
    0
    36
    Een tip van onze kinderarts: vooral bij kindjes met kma en allergieen is het verstandig om een paar dagen achter elkaar hetzelfde te geven.
    Dan kun je zien of je kindje ergens allergisch op reageerd en weet je waarvan het komt.
    Wij gaan als ze 4 maand is ook starten met 2 dagen een paar hapjes peer en dan 2 dagen worteltjes. Ben erg benieuwd!
     
  6. Nataly1972

    Nataly1972 Fanatiek lid

    8 jun 2009
    4.168
    1.354
    113
    Vrouw
    consulent Wonen
    Hengelo
    De arts van het CB zei dat we een week lang hetzelfde moesten geven om ze te laten wennen aan de smaak.
     
  7. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    kijk eens goed in je zelf.. jij als mama weet het meeste echt het beste. Officiële richtlijnen zijn precies wat ze zijn: richting geven maar geen wetgeving. De richtlijnen worden wellicht aangepast bij het CB.. ik denk dat de WHO nog wel even op zich zal laten wachten (6 maanden uitsluitend bv).. Doe vooral wat jij denkt dat juist is voor je kindje. Ergens tussen 4 en 6 maanden starten. Kijk ook vooral goed of je kindje al klaar is voor vaste voeding. Het ene kind is nog zo erg een kleine baby daar past geen vaste voeding bij en de ander kan al aardig zitten (wat wel een redelijke voorwaarde lijkt voor goed eten)...

    Eten is niet alleen maar fysiologisch maar ook emotie en beleving en psychisch..

    Luister vooral naar je gevoel.
     
  8. Kwabbernoot

    Kwabbernoot Fanatiek lid

    18 apr 2010
    3.248
    1
    0
    n.v.t.
    Helemaal mee eens! Het verschilt echt per kind, ga daar gewoon op af.
     
  9. Omelet

    Omelet VIP lid

    14 nov 2008
    14.874
    2
    0
    Ergens tussen de 4 en 6 maanden beginnen, rustig aan en kijken naar hoe je kindje reageert. En je eigen gevoel volgen: als je het nog wat te vroeg vindt, dan wacht je toch nog even?

    Hier met 6 maanden begonnen. Met name ivm de darmen (dat is nog al een issue in mijn fam vandaar)
     
  10. Omelet

    Omelet VIP lid

    14 nov 2008
    14.874
    2
    0
    Weet trouwens niet of je borst of fles geeft? Volgens mij was het verschil in dat betreffende onderzoek (volgens mij was het er maar een? maar dat weet ik niet zeker) met name bij kindjes die kv kregen.
     
  11. Nova81

    Nova81 VIP lid

    18 nov 2009
    5.879
    1
    36
    Het advies is inderdaad om minimaal 3 dagen achter elkaar hetzelfde te geven, zodat je weet waar je kindje op reageert als er een reactie komt!
    Overigens kun je écht nog niet zeggen na 1x bloemkool dat je kindje het niet lust... Ze moeten vaak iets 10-15x proeven om een smaak te leren waarderen! En dan is er nog een verschil tussen bloemkool uit een potje (iieeekkkk) en vers...

    Verder is het inderdaad naar je gevoel luisteren....
    Zou inderdaad dan ergens tussen 4-6 maanden beginnen met groenten rustig aan te introduceren en inderdaad 1 week per soort aanhouden!
     
  12. Nataly1972

    Nataly1972 Fanatiek lid

    8 jun 2009
    4.168
    1.354
    113
    Vrouw
    consulent Wonen
    Hengelo
    Ik geef trouwens flesvoeding en ik twijfel heel erg vandaar dat ik dit topic ben gestart.

    Mijn zoontje is een flinke, hij is ruim 18 weken en weegt 7200 gram en kan al wel goed zijn hoofdje rechtop houden. Voor de groei heeft hij het dus niet nodig maar ik vind het nog zo vroeg. Hij is nog echt een baby en dan al groente en fruit eten, dat gaat wel heel snel allemaal.

    Ik denk dat ik nog even wacht en over een paar weekjes ga starten.

    Ik heb nooit potjes gegeven, ik maak alles zelf vers klaar.
     
  13. Biny

    Biny VIP lid

    10 feb 2011
    17.489
    5.572
    113
    Vrouw
    Het is niet per definitie dat ie bloemkool niet lust hoor...
    Hij weet gewoon niet wat het is, soms heeft het wel 10x opnieuw proberen voor ze iets echt lekker vinden..
    En als ie al allemaal allergieen heeft zou ik zeker niet ban alles en nog wat gelijk geven maar rustig opbouwen en de 3 dagen regel aanhouden..3 dagen hetzelfde geven, komt er geen reactie dan is die groente/frut soort veilig
     
  14. kwekkie4u

    kwekkie4u Bekend lid

    18 okt 2011
    649
    0
    16
    Fulltime Mama
    Heemskerk
    Bedankt voor de info! Ik zal zeker even de 3 dagen regel aanhouden.
     
  15. Gwenolyn

    Gwenolyn VIP lid

    13 jan 2009
    7.067
    0
    0
    Ik ben begonnen met 4 maanden en 1 week (ondanks dat ik zelf veel allergieën heb). Mijn zoontje spookt(e) vreselijk 's nachts. Ieder uur van de nacht werd hij wakker, en dit begon mij echt op te breken.
    Hij kreeg al forte en ik had gehoopt dat hij met bijvoeding misschien wat verzadigd zou zijn, en hierdoor minder vaak zou komen 's nachts, maar misschien een paar uur achter elkaar zou slapen.
    Helaas truc mislukt, hij bleef spoken, maar breekt wel de boel af als hij in de gaten krijgt dat ik met eten voor hem bezig ben. Hij maakt allerlei knor geluidjes en een spreeuw is er niks bij.

    Hij vind het heerlijk om te eten (zowel groenten als fruit, vers en potjes), maar geen bijdrage voor wat meer nachtrust.
    Tot nu toe nog nergens reactie op gehad.
     
  16. Omelet

    Omelet VIP lid

    14 nov 2008
    14.874
    2
    0
    Als je het zelf nog niet ziet zitten zou ik het zeker niet doen. Het moet ook nog helemaal niet, je hebt nog 2 maanden :)
     
  17. Kyra73

    Kyra73 Niet meer actief

    Al mijn kinderen hebben Friso HA 1 gehad. Ik ben bij mijn oudste met 4 maanden begonnen met bijvoeden, simpelweg omdat hij niet genoeg had aan een liter FV. De wvp zei toen dat het advies was om pas met 6 maanden te beginnen bij HA-voeding, maar dat ze het niet kon verbieden. Wel adviseerde ze om alles minimaal 1 week te geven en te beginnen met fruitsoorten als banaan, appel, peer, meloen, mango en te eindigen met aardbei, kiwi, sinaasappel en mandarijn.

    Dit hebben we bij alledrie de kinderen toegepast en gelukkig hebben ze allemaal nergens op gereageerd.

    Met 5 maanden ben ik begonnen met groente en daarvan gaf ik 1 of 2 dagen achter elkaar hetzelfde, omdat de kans op een allergische reactie vrij laag is.

    Succes met je beslissing.
     
  18. tulip

    tulip Niet meer actief

    als het jouw nog niet nodig lijkt zou ik nog even wachten...het kan wel hoor, maar het hoeft niet. Ik sluit mij aan bij de adviezen om goed naar je kindje te kijken.
     
  19. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Zelf zou ik er absoluut niet voor kiezen om nu al met vast voedsel te beginnen. Er is zegge en schrijve één onderzoek, waaruit kwam dat kinderen die kunstvoeding krijgen minder kans hebben op het ontwikkelen van een koemelkeiwitallergie als ze na 4 maanden koemelk geintroduceerd krijgen. Daarbij ging het om kinderen waarbij GEEN verhoogde kans op allergie (vanwege ouders of brusjes) was.
    In het onderzoek werd alleen naar koemelk gekeken, niet naar groente of fruit.
    De onderzoekers zeggen in hun bijschrift heel duidelijk dat er geen redenen zijn om af te wijken van het standaardadvies van zes maanden exclusief borstvoeding.

    De CB's zijn er een beetje mee op de loop gegaan, het rare is ze zeggen dat je met koemelk moet wachten tot je kind een jaar is en dat je met 4 maanden groente moet gaat geven of fruit. Dat valt dus echt niet te halen uit dit onderzoek (een deelonderzoek van het KOALA-onderzoek).

    Nou mocht je altijd al, als er geen allergiekans was, en het niet anders kon, na 4 maanden beginnen met vast voedsel, al bleef de voorkeur staan op gewoon met 6 maanden introduceren. Dus als je kind geen verhoogde allergiekans heeft, kijk dan vooral naar je kind en doe dingen waar je zelf achter staat.
     
  20. Biny

    Biny VIP lid

    10 feb 2011
    17.489
    5.572
    113
    Vrouw
    Astuuu! :)
     

Deel Deze Pagina