IVF in het buitenland

Discussie in 'Vruchtbaarheidsbehandelingen' gestart door cilianne, 2 apr 2008.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. cilianne

    cilianne Actief lid

    20 mrt 2008
    243
    0
    0
    Hallo allemaal,

    Ik ken iemand die aan zorgtoerisme doet. Heel prof! Nederlandse begeleiding. Daar zit ook IVF bij. Een IVF-behandeling duurt volgens mij 14 dagen. Alles bijelkaar. Sommige verzekeraars vergoeden het zelfs. (Als je de 3 kansen in Nederland niet benut hebt natuurlijk). En anders is het niet eens zo duur als hier. En het allerbelangrijkste, je zit echt in een topkliniek! Ik ben er geweest. Ik denk namelijk ook aan IVF in Istanbul. Het is in 2 weken gebeurd en de kans is daar veel groter dan hier. 70 tot 80%. Dit heeft mijn eigen gyn ook gezegd, toen ik er over begon.

    Ik raad het iedereen aan. Je zit in een heerlijk land en stad. Het is ook een beetje een vakantiegevoel. Je bent ontspannen, dus is de kans ook groter!

    Vel succes allemaal. Neem een kijkje op de website: website verwijderd
     
  2. cilianne

    cilianne Actief lid

    20 mrt 2008
    243
    0
    0
    Hoeveel tijd neemt IVF in Nederland in beslag? Vanaf dag 1 tot de tp?
     
  3. Elvira

    Elvira VIP lid

    6 okt 2005
    7.494
    0
    36
    Ongeveer 4 weken. Soms korter, en soms langer. Het ligt aan de persoon, hoeveel eitjes etc.
     
  4. Elmo

    Elmo Niet meer actief

    Hoe kan je iemand nou aanraden naar het buitenland te gaan als je niet eens weet hoe het in elkaar steekt?
    Ik wil niet meteen heel negatief doen hoor, of eerlijk gezegd voelt het niet positief, maar naar het buitenland uitwijken via een "organisatie"?

    Ik zou alleen het buitenland overwegen in heeeeel goed overleg met mijn arts.

    Je zegt zelf "een poging duurt ongeveer 14 dagen". Ongeveer ja...bij sommige duurt het veel langer doordat ze moeilijker te stimuleren zijn etc.

    Ook zeg je dat de kans van slagen daar groter is. Weet je ook waarom?
    W.s. omdat ze veel meer embryo's terugplaatsen dan in Nederland toegestaan is.
    Er is in Nederland niet voor niks een max. aantal ingesteld.
    Meerlingzwangerschappen kunnen erg gevaarlijk zijn. Zowel voor de moeder als voor de kinderen.

    Nederland ziet het zo: hoe meer meerlingen, hoe meer kans op complicaties en dus kosten. Nederland draait voor de kosten van die buitenlandse praktijken op.

    Elmo
     
  5. cilianne

    cilianne Actief lid

    20 mrt 2008
    243
    0
    0
    Beste Elmo, ik zal ingaan op je vragen/reacties:

    Hoe kan je iemand nou aanraden naar het buitenland te gaan als je niet eens weet hoe het in elkaar steekt? Wat bedoel je hiermee? Hoe het in het buitenland in elkaar steekt? Of is je reactie op mijn vraag over de duur van de IVF in Nederland gericht? Als dat zo is, kan ik je vertellen dat ik met IUI bezig ben en me nog niet helemaal gericht heb of IVF. En omdat ik van dit bedrijf heb gehoord, heb ik een offerte aangevraagd en gelezen hoe ze daar te werk gaan. Dat klonk heel positief. Ook ben ik in dat ziekenhuis geweest om me te orienteren. Je kan een soortgelijk ziekenhuis in Nederland niet vinden. Dat is mijn ervaring.
    En ik raadde buitenland niet zomaar aan aan iemand. Iemand begon over het buitenland en ik heb mijn ervaring verteld. Dacht daarna dat het misschien wel relevant zou zijn voor anderen. Vandaar mijn reactie.

    Ik wil niet meteen heel negatief doen hoor, of eerlijk gezegd voelt het niet positief, maar naar het buitenland uitwijken via een "organisatie"?
    Het kan voor jou negatief voelen. Hoogstwaarschijnlijk ken je zorgtoerisme niet zo goed en denk je meteen aan enge verhalen. Dat is helemaal niet zo en heel veel mensen weten ook dat de zorg in Turkije en andere landen kwalitatief op een veel hoger niveau staat dan in Nederland. Er zijn duizenden mensen vanuit heel Europa die speciaal naar Istanbul gaan. En als je dat via een organisatie laat doen wordt alles voor je geregeld. Dat is alleen maar fijn lijkt mij. Vandaar ook dat ik daar aan denk.

    Ik zou alleen het buitenland overwegen in heeeeel goed overleg met mijn arts.
    Dat is inderdaad aan te raden. Dat heb ik ook gedaan. Mijn gyn wist beter dan ik dat er in Istanbul topartsen zijn. Ook de arts die mij hoogstwaarschijnlijk gaat helpen, kent mijn gyn en was er over te spreken.

    Je zegt zelf "een poging duurt ongeveer 14 dagen". Ongeveer ja...bij sommige duurt het veel langer doordat ze moeilijker te stimuleren zijn etc.
    Dat zou best kunnen, maar mij is juist verteld dat het maximaal 14 dagen kon duren. Vaak tussen de 10 en 14 dagen. Dat is nog steeds korter dan in Nederland toch? Ik denk ook dat je er toch wel iets voor over moet hebben.

    Ook zeg je dat de kans van slagen daar groter is. Weet je ook waarom?
    W.s. omdat ze veel meer embryo's terugplaatsen dan in Nederland toegestaan is.

    In het ziekenhuis waar ik ben geweest, plaatsen ze 2 embryo's terug en dat wordt in Nederland ook in heel veel klinieken gedaan.

    Er is in Nederland niet voor niks een max. aantal ingesteld.
    Meerlingzwangerschappen kunnen erg gevaarlijk zijn. Zowel voor de moeder als voor de kinderen.
    Waarom plaatsen ze hier dan vaak ook 2 embryo's terug? :(

    Nederland ziet het zo: hoe meer meerlingen, hoe meer kans op complicaties en dus kosten. Nederland draait voor de kosten van die buitenlandse praktijken op.

    Dit klopt niet helemaal. Erg dubbel. Nederland doet het zelf toch ook? En waarom zou Nederland voor de kosten op moeten draaien?

    Ik heb de naam van het ziekenhuis en het bedrijf niet genoemd in dit stuk en zal het ook niet meer doen. Mijn bedoeling was meer om de mensen op deze website mijn eigen ervaring te vertellen. Wat ik van plan ben enz. En dit heb ik eigenlijk ook gedaan naar aanleiding van een bericht van iemand die ook het buitenland als optie zag. Ik zou het erg op prijs stellen als ik mijn verhaal hier ook kwijt kan. Niet iedereen heeft hetzelfde verhaal.
    [/b]
     
  6. Elmo

    Elmo Niet meer actief

    Dit is een willekeurig artikel van I-net.
    Hiervan bestaan er nog ontzettend veel.

    kans op meerlingzwangerschap
    Vruchtbaarheidsbehandelingen worden uitgevoerd om de kans op het realiseren van een zwangerschap te vergroten. In Nederland is het beleid bij vruchtbaarheidsbehandelingen er echter ook op gericht om het aantal meerlingzwangerschappen terug te dringen. Het blijft echter een moelijk dilemma om een veilig evenwicht te vinden tussen de kans op zwangerschap enerzijds en het risico van een meerlingzwangerschap anderzijds.
    De belangrijkste reden om te proberen om het aantal meerlingzwangeschappen (van meer dan twee) zo laag mogelijk te houden, is het feit dat deze meerlingzwangerschappen een groter gezondheidsrisico betekenen voor zowel de zwangere als de baby’s. De kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht zijn bijvoorbeeld aanzienlijk vergroot ten opzichte van een een-of tweeling zwangerschap en hiermee ook de kans op complicaties en handicaps bij het kind. Deze handicaps kunnen varieeren van neurologische aandoeningen tot afwijkingen die niet met het leven verenigbaar zijn. Omdat paren die aan vruchtbaarheidsbehandelingen beginnen dit doen met het oog op het krijgen van (een) gezond(e) kind(eren), kan het nemen van te grote risico’s bij de behandeling dit doel hiermee helaas voorbijstreven.
    De verhoogde kans op meerlingzwangerschap bij vruchtbaargheidsbehandelingen betreft een verhoogde kans op een twee (meer) - eiïge twee(meer)ling. Daarnaast is er, net als bij ieder ander, ook nog een natuurlijke kans op een een-eiïge tweeling.
    De kans op een meerlingzwangerschap bij vruchtbaarheidsbehandelingen hangt onder andere af van de soort behandeling en van persoonlijke keuzes.
    Ovariele hyperstimulatie

    Bij behandelingen waarbij medicijnen worden gebruikt om meerdere eitjes te laten rijpen, is de kans op meerlingen groter dan in de natuurlijke situatie. Om deze reden worden de vrouwen tijdens de behandeling regelmatig gecontroleerd. Als de eierstokken te heftig reageren en teveel eicellen uitrijpen, dan kan de behandeling worden onderbroken en moet de vrouw die maand niet zwanger worden vanwege het risico op meerlingen. Het maximaal aantal follikels wat wél medisch acceptabel is ligt niet exact vast maar hangt onder andere af van het type behandeling en de oorzaak van het vruchtbaarheidsprobleem. Dit wordt met het paar besproken. Bij milde hyperstimulatie in combinatie met Intra-Uteriene Inseminatie (IUI) is dit aantal meestal 2 of maximaal 3. De kans op een twee, of heel soms een drieling, wordt hiermee bijna een ingecalculeerd risico. Het is bij deze behandelingen echter moeilijk om het aantal bevruchtingen, en hiermee de kans op meerlingzwangerschap in toom te houden.

    IVF en ICSI behandeling

    Bij IVF behandelingen is het risico op meerlingzwangerschappen in principe iets beter te beheersen omdat het alleen nog afhankelijk is van het aantal embryo’s dat teruggeplaats wordt. Om deze reden wordt er in Nederland een strikt terugplaatsingsbeleid gehanteerd. Bij terugplaatsing van 2 embryo’s is het risico op een tweeling ongever 25%. Ook is er een zeer klein risico op een drieling (aangezien een van de embryo’s zich spontaan kan splitsten in een 1- eiïge tweeling; de kans dat ze beide embryo’s dit doen waardoor een vierling tot stand zou komen, is te verwaarlozen klein).

    Het feit dat vanwege bezuinigingen in Nederland sinds 1 januari 2004 de eerste IVF behandeling niet meer vergoed wordt door de verzekering kan mogelijk de kans op meerlingen ook beiinvoeden. Aan een IVF behandeling zijn nu behoorlijke eigen kosten verbonden. Nederlandse gynaecologen zijn bang dat het door de hoge eigen kosten kan voorkomen dat paren nu meer embryo’s willen laten terugplaatsen dan het Nederlandse maximale aantal van twee. Omdat ze “meer waar voor hun geld willen”. De kans is groter dat paren dan gaan “shoppen” bij IVF klinieken in het buitenland waar de kans op meerlingen vaak groter is. In het buitenland kan het voorkomen dat er vier of zelfs vijf embryo’s worden teruggeplaatst, waarmee de kans op complicaties bij zowel de vrouw als de kinderen toeneemt.

    Er wordt zelfs soms standaard de mogelijkheid geboden om bij het optreden van een (grote) meerlingzwangerschap het aantal vruchtjes te verminderen. Dit betekent echter dat de overbodige vruchtjes in de baamoeder worden ingespoten met een bepaalde vloeistof waardoor het leven van deze vruchtjes wordt afgebroken. Naast de aanzienlijke kans op complicaties bij (grote) meerlingzwangerschappen, moet ook de impact van zo’n reductiebehandeling niet onderschat worden.

    Dit zijn dingen waardoor ik denk:
    Ga niet zomaar een reisje maken naar een kliniek maar overleg ontzettend goed met je arts.
    Ik zeg niet dat de kliniek waar de organisatie van jouw man zijn compagnon bij aangesloten zit, deze praktijken voert...maar het is toch om je nekharen van overeind te laten gaan.
    De taal lijkt me in veel gevallen al een probleem. Voor een Nederlander vind ik Belgie of Duitsland een veel beter uitvalsmogelijkheid.
    De artsen werken vaak en goed samen en zij hebben veel ervaring met de Nederlandse methodes.

    Dus: geen aanval naar jou of die organisatie.....maar ik heb genoeg verhalen gelezen om niet dolenthousiast te reageren.
    Ik weet dat de wens ontzettend (lees onbeschrijvelijk) groot is en daardoor er in een aantal gevallen "misbruik" wordt gemaakt van het doorzettingsvermogen van velen stellen.

    Ik hoop hiermee mijn punt duidelijker te hebben gemaakt.

    Elmo
     
  7. cilianne

    cilianne Actief lid

    20 mrt 2008
    243
    0
    0
    Ik heb het stuk gelezen. Het klopt misschien wel dat er klinieken in het buitenland zijn die meerdere embryo's terugplaatsen, maar in mijn geval is dat niet zo, zoals ik dat al in mijn eerdere stuk heb vermeld. In dit ziekenhuis plaatsen ze er 2 terug en voeren ze die rare dingen niet uit. Je krijgt een heel duidelijke uitleg namelijk hoe het in zijn werk gaat. Zoals ik al zei heb ik me het IVF- gebeuren in Nederland niet tot in detail laten informeren omdat ik het in het buitenland wil laten doen. Globaal weet ik van mensen uit mijn omgeving dat het slopend is en heel lang duurt..

    Je hebt het over taalproblemen. Het voordeel van zo'n organisatie is dat je Nederlandse begeleiding hebt. Zowel tijdens je reis als in het ziekenhuis. In het ziekenhuis is het niet eens nodig, omdat alle artsen daar engels spreken. De meesten hebben hun co-schappen in Amerika gedaan, heb ik me laten vertellen. Ik vond ze namelijk heel goed Engels praten. (Had het ook niet verwacht).

    Belgie en Duitsland kunnen een optie zijn voor anderen misschien. Ik heb geen goede verhalen gehoord over de zorg in deze landen.
    En ken verder ook niemand die het daar hebben laten doen.

    En Natuurlijk moet je het met je gyn overleggen. Zoals ik al zei, heb ik dit al gedaan en die staat ook achter mij. Je bent hier veel meer tijd en energie kwijt dan als je het allemaal in 2 weken tijd kunt laten doen.
    Ik neem liever 2 weken vrij ipv tussendoor steeds weggaan van mijn werk.
    Ieders eigen keus vind ik.
     
  8. Elmo

    Elmo Niet meer actief

    Inderdaad.
    Ik ga mijn best ook niet doen om je te overtuigen hoor ;)
    Je moet het zeker doen als dat voor jou een goede optie is.
    Ik vond het een beetje op een "snoepreisje" lijken, zoals je het neerzet.
    Vandaar dat ik een andere kant wilde laten zien.

    Ik begrijp alleen niet hoe je tot zo'n beslissing kan komen als je helemaal niet echt WEET hoe het in Nederland - Belgie en Duitsland gaat?
    Dat gaat er niet zo in bij mij....maargoed, we zijn allemaal anders (gelukkig ;))
     
  9. MissGin

    MissGin Fanatiek lid

    1 jun 2007
    2.883
    0
    0
    Middelburg
    Natuurlijk is het ieder z'n eigen keus, maar ik denk dat je even voorbij gaat aan het feit hoe zwaar een IVF/ICSI-behandeling is. Niet eens zozeer lichamelijk, want 2 of 4 weken hormonen spuiten maakt niet zo heel veel uit, maar geestelijk is het heel zwaar. Je krijgt een zooi hormonen je lijf ingespoten en die doen van alles met je.

    Als jij je hier goed bij voelt, dan moet je het zeker doen, maar onderschat het niet....een IVF/ICSI-behandeling doe je niet "zomaar even tussendoor" ...
     
  10. Elmo

    Elmo Niet meer actief

    Hoe is trouwens het Cryo beleid in die kliniek?
    Gewoon nieuwsgierigheid hoor (heb er drie in Nederland ;))
     
  11. cilianne

    cilianne Actief lid

    20 mrt 2008
    243
    0
    0
    Ik snap niet helemaal hoe jij uit mijn verhaal een 'snoepreisje' kan halen. :(
    Alles behalve. Maar wel ontspannender dan in Nederland. Dat is wat ik wil zeggen. Het duurt hier veel te lang. Daar niet. Een kind via IVF kan ook niet heel leuk zijn, maar daar is iedereen het wel met mij eens geloof ik.

    Je hoeft mij zeker niet te overtuigen, want ik ben al overtuigd en ga het in Istanbul laten doen. Ik ga niet op mijn gevoel af of op vage verhalen. Ik ben er geweest en was zeer tevreden. ik voelde me op mijn plek.

    Rare verhalen zullen mij ook niet tegenhouden, want in Nederland kan er ook altijd iets mis gaan. Genoeg krantenartikelen!

    Ik snap niet waarom in naar Belgie of Duitsland zou moeten gaan. Dus snap ik ook niet waarom ik perse zou moeten uitzoeken hoe ze het in die landen doen. Ik heb bewust gekozen voor Istanbul omdat ik alles van dichtbij heb kunnen zien. Het was er super en heel prof. Er is Nederlandse begeleiding mee en de artsen spreken Engels. Ik ben tevreden en hoef het IVF-gebeuren in Nederland ook niet in detal uit te zoeken omdat ik met IUI al zoveel tijd kwijt ben.

    Er zullen genoeg mensen zijn die er geen haast bij hebben en het rustig hier willen afwachten, maar voor mij is dat niet zo.
    Tijd is voor mij kostbaar en ik ga het anders aanpakken. Mijn keus en inderdaad is iedereen anders. Gelukkig maar toch?
     
  12. cilianne

    cilianne Actief lid

    20 mrt 2008
    243
    0
    0
     
  13. cilianne

    cilianne Actief lid

    20 mrt 2008
    243
    0
    0
    Over het Cryo-beleid heb ik me laten vertellen dat de cryo's in 2 ziekenhuizen worden bewaard. Een ziekenhuis in Istanbul en de andere in Ankara. Ze kunnen het 5 jaar voor je bewaren.
     
  14. Baby81

    Baby81 Actief lid

    7 mrt 2008
    249
    0
    0
    Ik ben het helemaal eens met de TS.
    Ik hoor zoveel positieve verhalen van mensen.
    De wachtlijsten zijn korter. De kosten zijn lager.
    Kortom het is er allemaal veel beter. En niet alleen in Turkije.

    Ik begrijpt niet waarom elmo het heeft over een 'snoepreisje'?
     
  15. Elmo

    Elmo Niet meer actief

    Klinkt dit niet fantastisch ;)

    Heel veel succes met de IVF in Turkije!
     
  16. cilianne

    cilianne Actief lid

    20 mrt 2008
    243
    0
    0
     
  17. Baby81

    Baby81 Actief lid

    7 mrt 2008
    249
    0
    0
    Ik denk dat mensen niet begrijpen dat ze in Turkije veel verder zijn dan hier op gebied van IVF enz. De zorg is gewoon veel beter als in NL.
    Misschien kunnen mensen dit zich niet voorstellen maar het is echt zo.
    Ik begrijp je volkomen, zou misschien precies hetzelfde hebben gedaan.
    Heel veel succes.
     
  18. cilianne

    cilianne Actief lid

    20 mrt 2008
    243
    0
    0
    Het klinkt inderdaad fantastisch Elmo. Misschien ben ik ook optimistisch en heb er zin in. Kan dat niet? Kan ik het hier niet eventjes zat zijn en me op de behandeling in Istanbul verheugen?

    Sorry hoor, maar ik vind niet dat je uit mijn verhaal een 'snoepreisje' kan halen. Het is MIJN gevoel die ik met anderen wil delen. Ook wil ik dat anderen zich niet beklemd moeten voelen en laten zien dat er ook andere opties mogelijk zijn. Zorgtoerisme is van deze tijd!

    Bij mij is er een wereld voor me open gegaan. Dit wilde ik delen en hopelijk mag ik mijn ervaring na mijn behandeling ook met deze mensen delen.

    Nogmaals ik ben gewoon gemotiveerd en heb goede vooruitzichten. Misschien klink ik voor jou te optimistisch. Sorry.
     
  19. Baby81

    Baby81 Actief lid

    7 mrt 2008
    249
    0
    0
    @ cilianne, hallo je hoeft je niet te verontschuldigen hoor.
    Het is jou keus.
    En dat is je goed recht.
    Doe wat jij het beste vind. :thumup:
     
  20. cilianne

    cilianne Actief lid

    20 mrt 2008
    243
    0
    0
    Ik ben heel blij dat jij me begrijpt baby81. In mijn omgeving word ik ook heel erg gemotiveerd. Dankzij de positieve verhalen en ervaringen van mensen ben ik zeer optimistisch en ik denk dat dit ook heel gezond is voor de behandeing. Het is in je voordeel als je er 100% voor gaat en je goed voelt!

    Voor mij was de stap ook groot, maar ik ben zo blij dat ik het ga doen. Ik wacht deze maand nog even af (6. IUI), maar wil in de meivakantie al naar Istanbul.
    Ik hou je wel op de hoogte als je wilt.
    Groetjes
     

Deel Deze Pagina