Semenonderzoek!

Discussie in 'Zwanger worden' gestart door Livasoof, 20 jan 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Livasoof

    Livasoof Lid

    20 okt 2016
    14
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hallo allemaal!

    Ik heb even een vraagje, omdat mijn man en ik er niet meer uitkomen.
    2 weken geleden heeft mijn man zijn zwemmers laten controleren. Hij belde voor de uitslag en de assistente zei dat het niet zo goed was, verder kon ze er niets over zeggen. Wij schrokken hier heel erg van natuurlijk. Na de schrik kwamen de vragen. Maar hoezo is het niet goed en waarom zegt zij dit zomaar over de telefoon? Later weer gebeld en de huisarts zou ons de volgende dag terugbellen. Omdat ik moest werken was mijn man alleen toen de ha belde. De Ha bood zijn excuses aan voor de assistente en zei dat het allemaal wel mee viel! (Huh)...
    Mijn man kreeg deze uitslag: volume (2ml) aantal zwemmers 10 per ml en nu komt het, iets meer dan 40% actieve zwemmers, hij vertelde dat dit eigenlijk boven de 50% moest zijn, maar dat we wel gewoon op de natuurlijk manier zwanger kunnen raken. Snappen jullie hier iets van? Ik heb maar weer gebeld (voel me een zeur, maar dit is niet zomaar wat vind ik persoonlijk) voor een gesprek. Dat kan pas over 2 weken. Zo lang kan ik niet wachten... Dus vroeg mij af of jullie hier ervaring mee hebben? Met soort gelijke waarden bijvoorbeeld? En of je dus daadwerkelijk op de natuurlijke manier zwanger kunt worden met deze waarden.

    Alvast heel erg bedankt voor jullie reactie!

    Liva-Sophie
     
  2. Daisy120

    Daisy120 Bekend lid

    2 sep 2014
    626
    43
    28
    NULL
    NULL
    Heb hier geen verstand van, sorry!
    Hoe lang zijn jullie al bezig? Kan je niet bij een gyneacoloog/fertiliteitspoli terecht? Zij kunnen je er meer over vertellen dan de HA. En zullen vast iets tactischer zijn dat je huisarts en zijn assistente.
     
  3. jongemama1

    jongemama1 Niet meer actief

    Mijn man heeft 6 milj zaadcellen, maar waarvan slechts 7% beweeglijke zaadcellen aanwezig is helaas is het op natuurlijke manier de kans zeer klein, wel onder 20%. Met hulp van ivf is er wel een mogelijkheid; ongeveer 25% kans...
     
  4. Livasoof

    Livasoof Lid

    20 okt 2016
    14
    0
    0
    NULL
    NULL
    Geeft niet Daisy! Wij zijn na een pauze 1,5 jaar bezig in totaal. Ik heb echt geen idee of ik daar naartoe kan bellen voor een afspraak. Het is allemaal zo nieuw voor ons! Jeetje Jongemama1 ik hoop dat je snel zwanger mag raken. Bedankt voor het delen van je persoonlijke ervaring.
     
  5. Livasoof

    Livasoof Lid

    20 okt 2016
    14
    0
    0
    NULL
    NULL
    Verder nog iemand een ervaring of een idee wat deze uitslag betekent?
     
  6. Adrianna

    Adrianna Niet meer actief

    Je zou naar een vcm waarde kunnen vragen.
    Ik weet niet of ik uit je verhaal kan opmaken dat het vcm 10miljoen is... dat is niet al te best namelijk.
     
  7. zonnetje2015

    zonnetje2015 VIP lid

    13 sep 2014
    9.435
    4.239
    113
    Vraag even of ze de uitslagen doormailen. Dat maakt t veel duidelijker.
     
  8. Lampje1

    Lampje1 Lid

    13 jul 2015
    87
    0
    0
    Als ik reken zoals ze dat in het ziekenhuis met vcm doen kom je op 8 miljoen. Het is namelijk 2x10 miljoen en daarvan is 40% actief. En niet om vervelend te doen, maar dat is niet zo goed. Onder de 3 wordt ivf geadviseerd en dat is de grens dat de huisarts te zien krijgt. Maar onder de 20 is een iui eventueel wel een optie. Vraag om een doorverwijzing als het jullie niet lukt om zwanger te worden.
     
  9. Jippie

    Jippie VIP lid

    3 feb 2007
    11.784
    775
    113
    Voor vruchtbaarheidsonderzoeken moet je niet bij de huisarts zijn. Huisartsen hebben hier totaal geen kaas van gegeten, helaas...

    Als je bedoelt dat er 10 miljoen zaadcellen per ml zijn gevonden, zou je op 20 miljoen in totaal zitten. Als 40% daarvan goed is, zit je inderdaad maar op 8 miljoen zaadcellen. Alles beneden de 20 miljoen wordt als een verminderde zaadkwaliteit beschouwd. Met 8 miljoen zou je in aanmerking komen voor IUI of IVF.

    Met bovenstaande waarden kun je zeker nog wel op de normale manier zwanger worden. De kans is alleen veel kleiner, je moet veel geluk en vaak meer geduld hebben.

    Kanttekening: Zaadkwaliteit kan heel erg verschillen per keer. Een griepje of koorts kan al effect hebben. Zaadcellen worden elke drie maanden nieuw aangemaakt. Wil je weten of er een structureel probleem speelt, dan moet je minimaal twee keer een zaadonderzoek doen met een tussenpoos van drie maanden. Zijn al die uitslagen niet goed, dan weet je dat er daadwerkelijk sprake is van een verminderde kwaliteit.
     
  10. Livasoof

    Livasoof Lid

    20 okt 2016
    14
    0
    0
    NULL
    NULL
    Heel erg bedankt voor jullie reacties! Ik heb inmiddels ook verder gezocht en het kan dan inderdaad kloppen dat we op 8 zitten... dat is dan toch wel echt vreselijk balen. Als ik op internet kijk zie ik dat boven de 10% sinds een paar jaar de grens is van "goede zwemmers". Daar zitten we dus wel echt onder. Iemand met dit percentage wel zwanger geworden? We willen het zo graag... maar ja dat wil iedereen hier natuurlijk op zp. Over drie maanden moet mijn man opnieuw zijn zwemmers inleveren! Benieuwd of het dan verbeterd zal zijn. Heb hem al aan de vitamine C gezet ;)
     
  11. Maan14

    Maan14 Niet meer actief

    Zie nu pas jou topic hier herkenbaar maar dan bij de gyn zelf volgens haar alles goed alleen een beetje aan de slomen kant maar wel gewoon vruchtbaar. Lees ik net inde portaal maar 3℅ a bewegelijk en A.B maar 16 procent. Ik ben gewoon woedend op dit moment we worden van kastje naar de muur gestuurd.
     
  12. Jippie

    Jippie VIP lid

    3 feb 2007
    11.784
    775
    113
    Maan14 Het hangt ook af van de hoeveelheid zaadcellen, niet alleen van de aantallen procenten. Als je heel veel zaadcellen per ejaculaat hebt, met een lager aantal procent goed beweeglijke, kan de totale opbrengst toch nog boven bepaalde normen liggen. Heb je heel weinig zaadcellen per keer en goede percentages, hou je alsnog te weinig over. Het is een rekensom van verschillende factoren. Dus ik zou uitleg vragen aan je gyn.

    Livasoof Je bedoelt geen 10% maar 10 miljoen, denk ik? Zoals ik weet is de ondergrens 20 miljoen. Alles daaronder wordt beschouwd als een verminderd aantal/kwaliteit. Alles daarboven wordt als normaal of goed beschouwd. Maar misschien houden sommige ziekenhuizen ook wel de 10 miljoen-grens aan, dat verschilt nog wel eens. Ik hoop dat de uitslag over drie maanden beter is. Rookt en drinkt je man ook? Vooral roken schijnt heel erg slecht te zijn voor de kwaliteit. Verder oppassen met hete baden, elektrische dekens. Koorts meteen onderdrukken met paracetamol, want dat is helaas ook funest voor de zwemmertjes. Succes!
     
  13. Livasoof

    Livasoof Lid

    20 okt 2016
    14
    0
    0
    NULL
    NULL
    Echt zwaar vervelend he Maan!! Ik vind het ook zo bijzonder hoe "professionals" omgaan hiermee. Dit terwijl het zo vreselijk belangrijk is voor ons als personen met een hele grote kinderwens :( ik ben ook echt heel boos en krijg steeds meer vragen.
    Weet jij inmiddels een beetje waar je aan toe bent of ook nog niet?
     
  14. Livasoof

    Livasoof Lid

    20 okt 2016
    14
    0
    0
    NULL
    NULL
    Bedankt Jippie voor je antwoord! Mijn man rookt niet meer (sinds 2 jaar) en drinkt af en toe een biertje (lees max 2 per week met heel af en toe een uitspatting als hij gaat stappen wat hooguit 1x in de 3 maand gebeurd). Die andere dingen neem ik ook eens even mee vooral het bad en de elektrische deken... Dat gaat hij niet leuk vinden haha maar alles voor goede zwemmers!

    Over de 10% of 10 miljoen, ik heb geen idee! Het was iets met 10 waar je boven moest komen van de vcm ofzo. Ik ben hier zichtbaar nog echt niet in thuis. Dus wat jij zegt kan ook helemaal waar zijn. Heb het van internet afgehaald.
     
  15. Appelsientje89

    Appelsientje89 Fanatiek lid

    22 nov 2010
    3.045
    1.112
    113
    Vrouw
    de Achterhoek
    Ik haak even in.
    Niet omdat ik er verstand van heb..
    Ben zelf doktersassistente.. en nee.. huisartsen en wij assistentes
    hebben hier geen drol verstand van!! Wij lezen de uitslag op die er staat..
    Evt advies dat erbij genoemd word (door de lui die het onderzocht hebben) maar verdere info moeten wij ook opzoeken/navragen.
    Komt het gewoon te weinig tegen, bij ons althans.
    Ik heb wel in de vakbladen n onderzoek gelezen dat zink
    de zaadkwaliteit kan verbeteren. En inderdaad vitamine C.
    Als je teveel vragen hebt die de huisarts niet kan beantwoorden
    gewoon om een doorverwijzing vragen!
    Zeker met een uitslag als deze.

    Heel veel succes' !!
     
  16. Livasoof

    Livasoof Lid

    20 okt 2016
    14
    0
    0
    NULL
    NULL
    Bedankt Appelsientje voor je reactie als doktersassistente!! Omdat het zoveel in mijn omgeving voor komt dacht ik dat huisartsen juist wel heel bekend zouden zijn met dit onderwerp. Maar zit er blijkbaar helemaal naast! Ik ga maandag inderdaad maar eens even om een doorverwijzing vragen. Zink schrijf ik ook op, eens even kijken hoe ik dit alles bij manlief rustig kan voorleggen ;)
     
  17. Maan14

    Maan14 Niet meer actief


    Dat is hem juist. Hij had minder zaadcellen als normaal 16 miljoen dat was ook het enigste wat ze ons melden.
     
  18. Maan14

    Maan14 Niet meer actief

    Livasoof heb ook een topic gestart bij vruchtbaarheids behandelingen en vragen.

    Ik weet nog helemaal niks ik ga maandag bellen om te vragen hoe en wat.
     
  19. Appelsientje89

    Appelsientje89 Fanatiek lid

    22 nov 2010
    3.045
    1.112
    113
    Vrouw
    de Achterhoek
    Ja je hoort het erg veel klopt..
    En toch komt semenonderzoek via de huisarts
    relatief weinig voor. Daarnaast zijn we gewoon aangewezen op de info die ons gegeven word.. verdere kennis is echt beperkt.
    Zal vast per huisarts ook verschillen hoor!! Dat wel.
    Bij ons word al gauw verwezen naar fertiliteitspoli..
    omdat het simpelweg z'n complex verhaal kan zijn.. en we hebben niet voor niets specialisten op dat gebied!
    Hopelijk weet je gauw meer.
     
  20. Babyliz

    Babyliz Fanatiek lid

    4 feb 2011
    1.038
    0
    36
    NULL
    Zou de uitslag zelf op papier opvragen. Huisartsen hebben er inderdaad vaak geen drol verstand van, het zou fijn zijn als die zich er even in zouden verdiepen. Zo moeilijk is het niet, maar veel patienten krijgen een andere uitslag door dan want het is.

    Wij kregen als eerst de uitslag: "Laag normaal", maar niet zorgwekkend. Zelf de uitslag opgevraagd en de viscositeit bleek laag normaal te zijn 😕 Had niks met de daadwerkelijke uitslag te maken, VCM was maar 2 en morfologie daarvan ook maar 1% ok. Bij een vd iuis was de vcm zelfs maar 0.4. Oftewel: Ik wil altijd alles op papier hebben.
     

Deel Deze Pagina