Help: verlof opnemen ipv ziektewet???

Discussie in 'Zwangerschap en werk' gestart door Skatjekim, 14 mrt 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Skatjekim

    Skatjekim Fanatiek lid

    16 sep 2015
    1.241
    120
    63
    Vrouw
    Noord Brabant
    Dag dames en heren,
    Ik heb jullie hulp nodig!
    Ik begin te merken dat ik op mijn werk steeds meer moeite heb met bepaalde handelingen die bij mijn werkzaamheden horen.
    Ik ben taxichauffeur voor voornamelijk deeltaxiklanten en heb dus veel te maken met rolstoelen duwen, rolstoelen vastzetten in de bus (op je knieen op de grond), mensen die moeilijk te been zijn, helpen opstaan en hun gewicht ondersteunen, en rollators, trolley's en tassen (met inhoud, vaak volle boodschappentassen) sjouwen.
    Dit wordt, ondanks dat mijn buik nog klein is, fysiek toch steeds zwaarder merk ik.
    Ik heb dit per e-mail op mijn werk aangegeven (verantwoordelijke voor dat soort dingen is niet altijd aanwezig), zodat we kunnen kijken hoe mijn werk aangepast kan worden, zodat ik niet vroegtijdig hoef te stoppen. Nu heb ik over 1,5 week ruim 5 weken vrij ivm verhuizing, dus voorlopig gaat het over een korte periode. Maar na mijn 'vakantie' ben ik ruim 27 weken zwanger en zal het stukken zwaarder zijn allemaal. Ik heb ook begrepen dat ik dan niet eens meer mag sjouwen.
    Nu heb ik morgen een gesprek op mijn werk hierover, maar vandaag per mail de oplossing aangeboden gekregen om straks verlof op te nemen zodat ik niet eerder hoef te stoppen dan nodig.

    Maar eerlijk, als ik door zwangerschap mijn werk niet meer kan uitvoeren en ze hebben geen aangepast werk voor mij, moet ik toch gewoon in de ziektewet? Ze kunnen daar toch niet mijn eigen opgebouwde verlofuren voor aansnijden?
    Vind dit een heel raar voorstel.
    Bovendien, na mijn verlof rondom mijn verhuizing, blijven er weinig verlofuren over, dus er valt weinig aan te snijden.
    Ik vind dit heel raar en hoor graag jullie advies en tips voor ik morgen dit gesprek in ga.
    Alvast bedankt!
     
  2. Berte

    Berte VIP lid

    24 feb 2011
    6.868
    3.638
    113
    Vrouw
    Thuis
    Wat je zegt klopt precies, als zij geen aangepast werk voor je hebben, dan wordt het ziektewet.

    Ik zou zorgen dat je buiten je werk-e-mail ook bij deze mailwisseling kunt (naar jezelf doorsturen of afdrukken bijvoorbeeld).

    Geef morgen nogmaals nadrukkelijk aan dat je graag vervangend werk wilt om je goede wil te tonen.

    Mochten ze voet bij stuk houden, dan stel je een consult bij de bedrijfsarts voor. De bedrijfsarts zal van jou verwachten dat je met je werkgever gepraat hebt over je mogelijkheden om te blijven werken, dat heb je gedaan, dus dat zit wel goed. Dit kun je aantonen met die e-mails. Hij/zij kan je dan gedeeltelijk in de ziektewet zetten en je werkgever hoeft dit niet eens te betalen, dat doet het uwv in geval van zwangerschap.
     
  3. Skatjekim

    Skatjekim Fanatiek lid

    16 sep 2015
    1.241
    120
    63
    Vrouw
    Noord Brabant
    Dank je!
    Deze mailconversatie staat op mijn prive-mail, dus kan ik ten aller tijde openen.
     
  4. MissDonna

    MissDonna Fanatiek lid

    26 nov 2013
    1.003
    233
    63
    Vrouw
    Niet mee ingaan op het verlof idee van hun. Jij hebt dan idd recht op ziektewet. En hun krijgen vergoeding van de uwv voor jou
     
  5. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.808
    6.960
    113
    Vrouw
    Brabant
    Nee daar hoef je niet je verlofuren voor te gebruiken. Maar ik zou sowieso kijken tot hoe lang het nog gaat en niet bij voorbaat al zeggen dat je het na je verhuizing niet meer kan. Ik heb tot het einde ook mijn boodschappen en dozen op mijn werk gesjouwd en in mijn tweede zwangerschap mijn oudste. Was best zwaar soms maar ging allemaal prima, had verder geen klachten.
     
  6. Skatjekim

    Skatjekim Fanatiek lid

    16 sep 2015
    1.241
    120
    63
    Vrouw
    Noord Brabant
    Heb ik ook niet gezegd, heb ook gezegd dat ik nu last/moeite heb en hoe we dit op kunnen lossen voor een paar weken. En dat we na mijn vakantie moeten kijken hoe het dan gaat.
     
  7. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.808
    6.960
    113
    Vrouw
    Brabant
    Dat dacht ik omdat je ook schreef dat je had gelezen dat je na 27 weken niet meer mag sjouwen. Voor zover ik weet mag dat wel gewoon. En ook al zou je dat niet hoeven doen, zou het altijd wel blijven doen als het gewoon gaat.

    Zou aangeven dat je door wil blijven werken zoals je nu doet, maar dat ze vervangend werk moeten regelen als het niet meer gaat. Als ze dat niet hebben weet ik niet of je dan de ziektewet in gaat, zou misschien even bellen met het uwv.
     
  8. Biny

    Biny VIP lid

    10 feb 2011
    17.502
    5.591
    113
    Vrouw
    Houd er wel rekening mee als je de ziektewet in gaat dat je dan 6 weken van te voren met verlof moet verplicht
     
  9. Skatjekim

    Skatjekim Fanatiek lid

    16 sep 2015
    1.241
    120
    63
    Vrouw
    Noord Brabant
    Klopt, weet ik inderdaad. Maar mijn contract loopt sowieso een maand voor mijn uitgerekende datum af, en verwacht door omstandigheden niet dat deze verlengd gaat worden, dus maak me daar niet zo druk om. 😉
     
  10. Jedine

    Jedine Bekend lid

    2 okt 2012
    899
    38
    28
    NB
    Geen verlof opnemen!
    Je mag idd maar bepaald aantal gewicht etc verplaatsen. Vraag anders of je naar bedrijfsarts mag, de mijne had een heel schema hoeveel nig tillen en bukken etc
     
  11. Skatjekim

    Skatjekim Fanatiek lid

    16 sep 2015
    1.241
    120
    63
    Vrouw
    Noord Brabant
    Thnx
     
  12. Lisa1987

    Lisa1987 Fanatiek lid

    11 sep 2013
    1.845
    183
    63
    Vrouw
    Wel slim van ze om het op die manier te proberen, vooral als je contract verloopt want dan moeten ze je vakantieuren nog uitbetalen of je laten opnemen. Maar zoals je het zelf, en de rest zegt; niet doen. Vervangend werk of in de ziektewet.
    En gewoon proberen zo lang het kan.
     
  13. ButterflyPassion

    ButterflyPassion Fanatiek lid

    13 jul 2015
    2.278
    2.523
    113
    Vrouw
    vanaf 20w zwangerschap mag je 10x per dag 5 kilo tillen. Vanaf 30w zwangerschap zelfs maar 5x per dag 5 kilo. Dit is natuurlijk niet voor niets. TS geeft nu al aan hinder te ondervinden tijdens het werk. Dus gewoon door sjouwen tot je echt niet meer kan lijkt me niet handig. Mijn vk vertelde mij dat je je buikspieren, rug en bekken hier goed mee kan overbelasten en beschadigen.

    Ik denk dat het goed is het gesprek aan te gaan, en juist wél al aan té geven dat je verwacht dat het vooral na je vakantie nog meer problemen zal geven. zoDat er in ieder geval al een plan op tafel komt voor het geval dat nodig is.

    Succes TS ☺
     
  14. Skatjekim

    Skatjekim Fanatiek lid

    16 sep 2015
    1.241
    120
    63
    Vrouw
    Noord Brabant
    Thnx.
    Heb inmiddels al gesprek gehad, waarin duidelijk is aangegeven dat ik zelf mijn grenzen moet aangeven.
    Ook is aan de centralisten (rittenplanners) doorgeheven mij zo veel mogelijk te ontlasten qua rolstoelen, rollators, trolleys en boodschappen.
    Dit is zo 1,5 week goed gegaan en nu heb ik vrij tot 1 mei.
    Heb ook aangegeven de week voor ik weer begin contact op te nemen om te kijken wat ik dan wel en niet kan. Ze haalde nogmaals mijn eigen verlof aan, maar die opmerking heb ik bestreden met het feit dat ik na mijn 'vakantie' amper verlofuren over heb en dat ik ook aangepast werk wil doen of anders ziektewet.

    Gisteren ben ik geinformeerd dat het bedrijf per 1 juni niet meer kan blijven bestaan, dus ga me echt niet uit de naad werken. Ik zie over een maand wel weer.
     

Deel Deze Pagina