trainen van rechte buikspieren

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door hanna76, 24 sep 2008.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. hanna76

    hanna76 Fanatiek lid

    15 nov 2007
    3.124
    0
    36
    Waarom mag je eigenlijk je rechte buikspieren niet trainen als je zwanger bent?

    Heb je dan juist een voordeel of een nadeel als je voor je zwangerschap je rechte buikspieren altijd goed getraind hebt?
    Of is het voor een zwangerschap gewoon beter dat je nog nooit wat aan je rechte buikspieren hebt gedaan?

    Groetjes,
    Hanna
     
  2. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Wat je voor je zwangerschap hebt gedaan aan je rechte buikspieren, maakt niet uit. Alles wat lekker in conditie is, is prima, altijd beter dan dat de boel er maar slapjes bijhangt.
    De reden dat je tijdens je zwangerschap deze spieren niet mag trainen, heeft te maken met het feit dta deze spieren naar de zijkanten van je buik geduwd worden door de baby. Da's niet erg, maar als je ze gaat trainen, kun je de pees die tussen deze spieren inzit, scheuren en die wordt dan nooit meer heel. Dan heb je wat ze noemen een navelbreuk en dat betekent dat je meer moeite gaat hebben met bijvoorbeeld persen: wat normaal zich dan afzet tegen je middenrif en zo extra druk geeft bij het persen, krijgt dan te weinig tegendruk door die breuk.
    Dus, that's why...
    Je mag overigens je schuine buikspieren wel trainen. Ik zwem momenteel elke week en kreeg van de trainer de tip om in het water te gaan zitten op zo'n plankje (je zit dan dus wel tot aan je schouders onder water, maar door het plankje zink je niet) en dan alleen met m'n armen te zwemmen. Daarmee train je dan expliciet je schuine buikspieren en dat is juist goed, omdat dat je buik extra ondersteunt en ook geeft dat je straks beter kunt persen...
     
  3. Foxter

    Foxter Niet meer actief

    Dat is geen navelbreuk hoor :D Dat heet diastase.
     
  4. is het ook niet zo dat er dan veel druk op je baarmoeder komt te staan als je iets met je rechte buikspieren doet?
     
  5. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Nee, dat maakt niet uit... ik heb keiharde rechte buikspieren, waardoor mijn buikje erg klein is gebleven. De VK zegt wel dat de kleine bij mij niet zoveel ruimte heeft, maar die drukt m'n darmen en blaas wel aan de kant, :)
    Bovendien worden die spieren naar de zijkant gedrukt, dat als je ze traint, ligt de druk ook daar...

    @Marijke: hmm, de fysio van onze zwangerschapsgym noemde het een navelbreuk, (dat was dan hoe het in de volksmond genoemd werd). In ieder geval: erg prettig is het niet, eentje bij ons op de zwangerschapsgym heeft het dus overgehouden van de vorige zwangerschap...
     
  6. Wenniepenny

    Wenniepenny Fanatiek lid

    22 jul 2005
    3.329
    0
    0
    Je rechte buikspieren bestaan uit twee delen: het linkerdeel en rechterdeel. Deze twee delen zitten niet aan elkaar vast maar kunnen wijken. Dat gebeurt ook naarmate je buik groeit, mooi bedacht van de natuur nietwaar? ;)

    Als je je rechte buikspieren traint tijdens en direct na de zwangerschap heb je kans dat de opening tussen de delen na de bevalling niet meer goed sluit. Dat heet diastase.

    Zie ook hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Rectus-diastase.

    Groetjes, Wendy
     
  7. hanna76

    hanna76 Fanatiek lid

    15 nov 2007
    3.124
    0
    36
    Aha! Dus daarom mag ik ze niet trainen.
    Ha! Niet dat ik dat ooit gedaan heb hoor. :D Ze zijn bij mij zo slap als..... nou ja, verzin maar wat. 't Is echt bar en boos met m'n rechte buikspieren gesteld, als je het zo mag zeggen. :rolleyes:
     
  8. Foxter

    Foxter Niet meer actief

    @Rozemarijke, een navelbreuk is zeg maar een zwakke plek in de buikwand, er komt dan een verhoogde druk op door bijv een zwangerschap, en dan "scheurt" de buikwand daar zeg maar.
     
  9. Birdie

    Birdie Bekend lid

    16 sep 2008
    528
    0
    0
    Kwam ik laatst bij de verpleegkundige voor extra controle (alles was goed), zei ze dat ik sterke buikspieren heb!

    Ik sport nooit, beweeg wel veel op het werk, maar daar kan het toch niet door komen. :rolleyes:

    Ik heb me naderhand rotgelachen dat ze dat zei. Manlief vindt dat ik altijd wat aan sport moet doen, die was ook verbaasd, hahahaha :)
     
  10. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    @Marijke: tja, de fysio van onze zwangerschapsgym noemde het. Ze legde het wel uit dat die pees die tussen je rechte buikspieren zit, een soort vel-vorm heeft, zeg maar, en als die uitrekt en je tegelijk toch je rechte buikspieren blijft trainen, dan kan die dus scheuren (en krijg je dus dat gat) en dat schijnt dus te zijn wat in de volksmond navelbreuk genoemd wordt, maar wat dus in medische termen blijkbaar diastase heet, :)
     

Deel Deze Pagina