schoonmoeder en schoonmaak

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door Zweden, 26 mrt 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Zweden

    Zweden Bekend lid

    14 nov 2011
    705
    78
    28
    Ha dames,

    ben benieuwd hoe dat bij jullie gaat met moeder en schoonmoeder en schoonmaak van je huis vlak voor de bevalling. Ik heb een schoonmoeder die heel graag zorgt en alles doet, terwijl ze forse gezondheidsproblemen heeft. Afgezien van het feit dat ik het vaak ook heel prettig vind om "lekker zelluf" mijn zaakjes te regelen en geen zin heb ik schoonmoeders neus in mijn kasten, vind ik het ook lastig dat ze over haar eigen grenzen heengaat terwijl ik ook prima zelf uit de voeten kan. Ik ben bijna 32 weken zwanger en hartstikke fit, nergens last van. Verder heb ik niet veel contact met mijn eigen moeder, die woont ook in het buitenland. Nu heeft schoonmoeder dus aangekondigd dat ze over een paar weken het hele huis samen met schoonvader komt schoonmaken (schoonvader heeft chronische ziekte...). Hmmmm... Mijn vraag is: is het heel gebruikelijk dat (schoon)moeders je huis komen schoonmaken voor je bevalling? Hebben jullie tips hoe hiermee verstandig om te gaan zonder mensen te kwetsen?
     
  2. cerberus

    cerberus Fanatiek lid

    19 okt 2011
    3.709
    0
    36
    NULL
    NULL
    Zweden
    tja... nu ben ik wellicht een slecht voorbeeld hoor... maar ik zou NU al duidelijk je grenzen aangeven.....

    Ik heb ook zo'n schoonma die zgn graag helpt... maar daarmee wel dingen "verwacht" en zich TE thuis voelt.... zich met dingen bemoeide.
    Man vond het wel handig... (hoefde hij niets te doen... ;))

    Gevolg:
    een kraamweek bij de eerste waarbij ze echt ELKE dag, van 08.00-20.00 uur hier was, overal met dr neus bij... inclusief haar oppaskind.....;) en dan onder het motto van "hulp"....


    Gewoon aangeven dat je het prettig vindt om zelf te doen ... sommige mensen zijn TOCH gekwetst, hoe tactisch je ook dingen brengt...
     
  3. Emmeken36

    Emmeken36 Bekend lid

    Heel eerlijk: ik zou er niet aan moeten denken!! Ook mijn eigen moeder niet hoor. Mijn huis, mijn zooi, en mijn kasten, daar hoeft niemand aan te zitten. Ik regel zelf wel dat het gepoetst wordt of doe het gewoon zelf (of niet, ook mijn keus ;))
     
  4. miss geul

    miss geul Fanatiek lid

    26 feb 2012
    2.587
    0
    0
    ik snap wat je bedoelt.
    mijn schoonmoeder is net zo, ze bedoelt het oh zo goed.
    ik heb duidelijk aangegeven die hulp niet te willen en dit lijkt ze door te hebben gelukkig.

    groetjes
     
  5. cilek

    cilek Bekend lid

    28 apr 2010
    560
    0
    0
    NULL
    arnhem
    hoi zweden,

    ik heb een moeder die regelmatig komt helpen met schoonmaken het heeft zo zijn voor en nadelen

    voordeel: alles word schoongemaakt en opgeruimd zonder dat jij uitgeput raakt en ze doen meestal veel meer dan dat jij kan met je 32 weken

    nadeel :je kast indeling word veranderd ,en ze doen het echt op hun eigen manier
     
  6. an12

    an12 Actief lid

    3 dec 2011
    487
    0
    16
    Vrouw
    huismama
    overijssel
    wat voor jij nu even belangrijk is om te kijken wat jij zelf wilt! vind je dit prima, of vind je dit te ver gaan. Als dit het laatste is, dan moet je nu duidelijk aangeven dat je het niet wilt hebben.
    hoe pijnlijk het ook voor haar zal zijn.
    En als je het wel prettig vind dat ze je helpt, is het misschien wel verstandig om eens te vragen hoe ze het voor zich ziet als de kleine geboren is..en daar duidelijke afspraken over maken.
     
  7. Dana

    Dana Niet meer actief

    Als ik jou was zou ik inderdaad gewoon aangeven dat je je fit genoeg voelt en het liever zelf doet, dat mag in je eigen huis toch? Ik herken het wel, mijn schoonouders hebben ook de neiging om ons hele huishouden over te nemen als er iets is en daarmee bepaalde rechten te eisen om zich ook met ons leven/beslissingen te bemoeien.

    Wij hebben daarom vriendelijk bedankt de keren erna. Niet omdat de hulp niet uitkwam of niet fijn was maar juist omdat ze zich dan weer teveel met ons gaan bemoeien.
     
  8. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.815
    1.271
    113
    Ik vind het niet heel normaal eigenlijk. Was bij ons echt niet aan de orde en als ze het wel hadden gezegd, dan had ik aangegeven dat dat niet nodig was.
    Als jij het niet nodig vindt, niet fijn vindt of wat dan ook dan zou ik dat nu meteen zeggen als ze daar mee aan komt.
     
  9. Zweden

    Zweden Bekend lid

    14 nov 2011
    705
    78
    28
    Fijn zeg, jullie reacties! Prettig om dingen van "beide kanten" te lezen. Een paar van jullie hebben denk ik goed tussen de regels doorgelezen dat mijn schoonmoeder (en vader eigenlijk ook) erg ver kunnen gaan en niet snel doorhebben dat ik en mijn man hun bemoeienis niet fijn vinden. Ik probeer echter wel de band met hen goed te houden, al heb ik ook wel allang gemerkt dat ik daarbij noodgedwongen hen soms kwets, hoe tactisch ik ook mijn woorden kies. Maar als ik ze hun gang laat gaan dan nemen ze de boel over! Nouja, dat is wat overdreven misschien, maar zo voelt het wel voor mij. het is prettig om meningen van anderen erover te horen want als ik mijn grenzen bij hen aangeef, krijg ik snel verontwaardigde, verdrietige, enz reacties waardoor ik ga denken dat het aan mij ligt...
    Ik ga dus hun goedbedoelde aanbod afslaan op een zo tactisch mogelijke, maar wel duidelijk manier. Ik heb namelijk ook hele lieve zussen die mij willen helpen als dat nodig is...!
     
  10. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    14.985
    5.817
    113
    Hier is schoonmoeder alleen langsgeweest voor de koffie en na de bevalling om kindje te kijken en een beschuitje te eten, dus ik ben het niet gewend.
    Maar ik zou als ik jou was, als je het niet op prijs stelt vriendelijk bedanken, en anders dankbaar gebruik van maken. ;)

    Ik had het wel fijn gevonden, vooral na de bevalling, al was het een maaltijd (ze kan namelijk heerlijk koken). Maar goed, ik kan me ook voorstellen dat je er helemaal geen zin in hebt.
     
  11. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    14.985
    5.817
    113
    Oh, nou dan is het een duidelijk verhaal lijkt me. Hoe denkt je partner hierover, kan hij niet iets zeggen tegen zijn ouders?
     
  12. wup79

    wup79 Bekend lid

    18 sep 2011
    676
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik zou idd ook je partner hier duidelijk in betrekken. Het zijn zijn ouders, je moet voorkomen dat je schoonouders denken dat jij hen liever niet de hele tijd over de vloer hebt en hij wel.

    Succes ermee en geniet van je eigen energie! :)
     
  13. Saz667

    Saz667 Fanatiek lid

    24 nov 2008
    4.827
    164
    63
    Het weekend dat ik in het ziekenhuis lag om te bevallen heeft mijn moeder het hele huis opgeruimd. We woonden hier toen 4-5 weken, en nog geen kans gehad om alles uit te pakken en nog even een grote schoonmaak te houden ná het verhuizen.

    Maar het gevolg was dus inderdaad dat de kasten ineens anders ingedeeld waren, we ineens allemaal spullen niet weer konden vinden, en mijn vriend voor de aangifte het halve huis overhoop moest trekken, omdat de erkenningspapieren ineens van een plankje op de babykamer, naar een plank IN een kast op onze kamer waren verplaatst.

    Hier hopelijk dus ook niet nodig deze keer (ging er vorige keer vanuit tot 41 weken te lopen en met 37+1 bevallen), maar dan altijd nog liever m'n eigen moeder dan m'n schoonma. Vond het al irritant dat ze een paar weken terug de badkamer had schoongemaakt en alle spullen op het plankje boven de wasbak had verplaatst/opgeruimd.
     
  14. Zweden

    Zweden Bekend lid

    14 nov 2011
    705
    78
    28
    Ja, mijn man zegt daar ook zeker wat van hoor. Hij steunt me zeker wel, dat is zeker een belangrijke tip! We hebben in het verleden wel eens gehad dat ze dachten dat een bepaalde mening bij mij vandaan kwam (ouders zijn denk ik toch eerder geneigd datgene wat ze niet aanstaat aan hun schoonkind toe te schrijven dan aan hun eigen kind) terwijl dat niet zo was.
    Maar ik begrijp verder dat er verschillende moeders zijn die lekker meegeholpen hebben met een schoonmaak/opruimbeurt van het huis. Weet ik dat ook weer, is ook logisch natuurlijk, al gaat dat niet lukken in mijn geval. Maar lees ook dat verschillende dames het lastig vinden om dergelijke acties van hun schoonmoeder te accepteren. Of dat alles ineens "anders" ligt opgeruimd, etc. Ja, dat zou ik ook vervelend vinden. Het is toch gewoon heel prive, je eigen huis.
     
  15. Elies25

    Elies25 Niet meer actief

    Mijn schoonmama woont in marokko en ik zou het juist hartstikke fijn hebben gevonden, als ze hier had gewoond weet ik zeker dat ze altijd klaar zou hebben gestaan.

    Mijn moeder doet wat ze kan, maar kan echt geen grote schoonmaken meer doen. Maarrr ik heb mijn mannetje hoor, die doet alle zware/grote dingen. Ik doe alleen kleine en lichte dingetjes, meer mag al niet van hem.

    In jouw geval zou ik wel aangeven wat je grenzen zijn, dat hoeft geen groot probleem te zijn, maar bedenk goed hoe je het aanpakt. Van hen uit is het goed bedoeld en een verkeerde reactie kan dan escaleren. Misschien ook met je man ff bespreken?
     
  16. Suusjeuh

    Suusjeuh VIP lid

    4 jul 2010
    13.212
    13
    38
    Verpleegkundige/gastouder
    Mijn schoonouders zijn vlak voor de bevalling ook komen helpen, ik vond het wel fijn. Ik wou nl nog perse de bekleding van de bank wassen, dus die konden ze mooi erom terug doen. En mn SV heeft de box in elkaar gezet samen met ML. SM en ik hebben de slaapkamers een flinke beurt gegeven en toen was de middag wel weer om. Als ze het dit keer weer voorstellen, geef ik aan dat ik 't liever na de bevalling aanvaard; ik had bij de 1e een KS en mocht dus 6 weken niets doen in 't huishouden. Toen is er al die weken niemand komen helpen met even stofzuigen/dweilen dus ik heb dit keer liever de hulp na de bevalling.
     
  17. danip

    danip Niet meer actief

    Mijn schoonmoeder bied het ook heul vaak aan. Zo had ik het tot een paar weken terug heel druk (overwerk, man had net een operatie gehad, dus alles kwam op mij neer thuis) En ze wilde zo graag komen schoonmaken. En die van mij bedoelt het dus wel echt alleen maar heel lief, en er zit niks achter, ze bemoeit zich ook nergens mee. Maar toch wil ik het niet! Het is mijn huis, mijn probleem. Ze heeft zelf genoeg aan haar hoofd, en ik zou het absoluut niet prettig vinden om haar het hele huis door te laten gaan. Het is toch ons prive vind ik, schoonmoeder hoeft niet op en in onze nachtkastjes te kijken :D Ik voel me er dus niet prettig bij, dus in jouw geval zou ik het al helemaal niet prettig vinden ;) Gewoon niet laten gebeuren hoor! Helemaal niet vreemd om dat te weigeren!
     
  18. MamavanEL

    MamavanEL Niet meer actief

    Ik vind het wel fijn als ze tegen die tijd komt helpen zolang ze maar uit onze kasten blijft. Ik ben daar nu ook op mijn gemak mee bezig om alles uit te zoeken en de kasten te her indelen.
    Mijn ma en schoonma komen samen helpen, heb met beide gelukkig een erg goede band ondanks dat mijn schoonouders af en toe van die irritante goed bedoelde adviezen geven hoe we het moeten doen ;)
     
  19. chrystel73

    chrystel73 VIP lid

    9 jan 2009
    6.180
    2.374
    113
    je hoeft haar toch niet alles laten doen maar bijv de badkamer en de koelkast.

    Het is toch niet alles of niets , kan me voorstellen dat ze zich afgewezen voelen wanneer ze later horen dat bijv je zus wel van alles heeft gedaan.

    En nu ben je nog fit maar misschien over een paar weken niet.

    Kwestie van een beetje tact en onderhandelen daar kom je het verst mee
     
  20. Bjanc

    Bjanc Fanatiek lid

    8 jun 2011
    3.405
    1
    0
    Genieten van het leven in afwachting op de komst v
    Limburg
    Ik zeg NO WAY.. hahaha
     

Deel Deze Pagina