Zwangerschapspagina

Zwangerschapspagina (http://www.zwangerschapspagina.nl/index.php)
-   Zwangerschap (http://www.zwangerschapspagina.nl/zwangerschap/)
-   -   Geschrokken van YouTube.. toch maar ruggenprik?! (http://www.zwangerschapspagina.nl/zwangerschap/362548-geschrokken-youtube-toch-maar-ruggenprik.html)

Bubbel 5 juni 2012 10:10

Re: Geschrokken van YouTube.. toch maar ruggenprik?!
 
Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door celinac (Bericht 12874317)
@Bubbel: Ja, ik wou sowieso in het ziekenhuis bevallen. Maar ik dacht dat het wel nodig was om vast te stellen in je bevallingsplan of je die prik sowieso wilt of niet.. vandaar.

Je zou het even moeten navragen bij de vk.. Maar volgens mij hoef je alleen aan te geven als je persé wel of persé geen prik wil. Maar er zijn ook vrouwen genoeg die thuis willen bevallen, maar toch tijdens de bevalling naar het ziekenhuis gaan voor een ruggeprik..

En van tevoren aangeven dat je persé wel een ruggeprik wil heeft niet zoveel zin denk ik. Het kan namelijk zo zijn dat de bevalling te snel gaat voor een ruggeprik.. Maar het is niet verkeerd om er over na te denken. Ik weet dat er 'vroeger' ook niet 24/7 een anesthesist aanwezig was voor een ruggeprik. Ik weet niet hoe dat tegenwoordig is? Het zou vervelend zijn als je een ruggeprik verwacht, en er niemand is om em te zetten..

(Enne.. Niet te veel filmpjes kijken hoor. Elke bevalling is anders, en helaas kun je niet van tevoren weten hoe pijnlijk die van jou verloopt..;)).

Bubbel 5 juni 2012 10:12

Re: Geschrokken van YouTube.. toch maar ruggenprik?!
 
Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Laris (Bericht 12874413)
Dat je pijn nodig hebt voor de hechting met je kind is echt totale onzin!! Gewoon een hardnekkige fabel, niks meer, niks minder.

Haha.. Ja, dat lijkt me ook. Zou voor mij iig geen reden zijn om niet voor een ruggeprik te kiezen!
En ik ben bang dat je sowieso wel wat pijn zult hebben. Een ruggeprik is ook niet bij de eerste de beste wee gezet, en met het persen gaat ie uit..

LieveMamaTrix 5 juni 2012 10:13

Re: Geschrokken van YouTube.. toch maar ruggenprik?!
 
Ik zat van de week in bad, komt mijn vriend met een verhit gezicht de badkamer is... Ik schrok me rot. Ik denk:'Wat is er.... gaat het wel?'. Dacht dat hij van zijn stokje ging of onwel werd...

Toen stamelde hij:'Zullen we maar voor een ruggenprik gaan'? Bleek dus dat hij inderdaad allemaal horror-bevallingen op youtube had zitten bekijken waar ze het staande hoofdje een half uur in beeld hadden genomen. Krijsende dames natuurlijk.... :D
Ik moest er wel om hem lachen. De ziel... dat wordt nog wat voor 'm.

Ik heb wel tegen 'm gezegd dat ik zoveel mogelijk natuurlijk wil bevallen... Ik zie er ook helemaal niet tegenop. Maar als ik de drang voel allerlei oerkreten de wereld in te slingeren, dat ze me dan toch even mogen sussen met een ruggenprik.
Verder zie ik wel wat er gebeurd. In het ziekenhuis leg in mijn vertrouwen altijd voor de volle 100% in de medici en probeer ik goed te luisteren om de boel zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen.
Zo dus ook bij mijn toekomstige bevalling.

Ik kan overigens zelf prima naar die filmpje kijken... Tranen met tuiten als het kindje komt! Ik word er heel gelukkig van! :D

Chaii 5 juni 2012 10:14

Re: Geschrokken van YouTube.. toch maar ruggenprik?!
 
De nadelen van een ruggenprik Heel soms werkt een ruggenprik maar aan één kant. En bij ongeveer 5% van de vrouwen wordt de pijn niet of nauwelijks minder. Dat kan komen door de plaats waar de naald is ingebracht en de dosering van de medicijnen. De ruggenprik wordt dan soms opnieuw uitgevoerd.
De bevalling, vooral het persen, duurt langer. Daardoor heb je meer kans op een bevalling met zuignap of vacuümpomp (een ‘vaginale kunstverlossing’).
De weeën moeten vaker met medicijnen worden ondersteund.
Je mag je bed niet uit, omdat je minder gevoel in je benen hebt. Dat komt langzaam weer terug nadat de toediening van medicijnen is stopgezet. Bij een lage dosering heb je meer gevoel in je benen en kun je soms staan, lopen en meepersen.
Er wordt een infuus ingebracht, om te voorkomen dat je een te lage bloeddruk krijgt.
Meestal krijg je een blaaskatheter, omdat je door de verdoving niet goed voelt dat je moet plassen. Na de bevalling wordt de katheter weer verwijderd, tegelijk met het slangetje in je rug.
Je lichaamstemperatuur kan stijgen door een ruggenprik. Het is dan lastig om te bepalen of dat door de ruggenprik komt of dat het om koorts gaat door een infectie. Soms krijg je
dan voor de zekerheid antibiotica. Er is een kans dat je kindje na onderzoek door de kinderarts wordt opgenomen op de kinderafdeling en ook wordt behandeld met antibiotica.
Soms kun je niet meteen en op elk moment (dus 24 uur per dag) een ruggenprik krijgen. Vraag je verloskundige hoe dat geregeld is bij ziekenhuizen bij jou in de buurt.
Je kunt jeuk krijgen. Deze kan goed behandeld worden door de samenstelling van de medicijnen aan te passen.


Bijwerkingen van de ruggenprik

Bloeddrukdaling: Een sterke daling van de bloeddruk is de meest voorkomende bijwerking van de ruggenprik. De bloeddrukdaling wordt veroorzaakt door de vaatverwijding in het verdoofde onderlichaam. Gevolgen van de bloeddrukdaling kunnen zijn: flauwvallen, lage ademhaling, vertraagde hartslag, verminderde doorbloeding van de niet vitale organen en dus ook van de baarmoeder. Door de verminderde doorbloeding van de baarmoeder komt er ook minder zuurstof bij de baby. Zuurstoftekort bij de baby kan hier een gevolg van zijn. Studies in Amerika tonen aan dat een daling van de onderdruk tot 70 mmHg, ten gevolge van de epiduraal, voor de moeder geen problemen oplevert en dat de baby's met een normale Apgarscore worden geboren. Toch hebben deze baby's gedurende twee dagen na de geboorte een slecht zuigreflex en hebben minder spierspanning. Ter voorkoming van een bloeddrukdaling wordt er voor de ruggenprik een infuus gegeven waardoor vocht kan worden toegediend om een bloeddrukdaling tegen te gaan.
Infecties: Een onderzoek in Amerika onder 1218 vrouwen die hun eerste kindje kregen en waarbij geen complicaties werden verwacht, toonde aan dat 10,1% koorts ( > 38 graden Celsius) ontwikkelde gedurende de bevalling. Van de vrouwen die koorts kreeg had 97,6% een epiduraal gehad. De koorts had zeker ook gevolgen voor de baby: 22,8% had een Apgarscore kleiner dan 7, normaal is dit percentage 8%. Bij een temperatuur boven de 38,3 graden Celsius (5%) had 11,5% van de baby's zuurstof nodig, normaal is dit 3% en 8,2% van deze baby's moesten worden opgenomen op de babyafdeling voor zuurstoftoediening, normaal is dit 1,3%. Urineweginfecties bij de moeder komen vaker voor na een epiduraal. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat er altijd een katheter wordt ingebracht als je een ruggenprik krijgt. Door de verdoving van je onderlichaam voel je immers niet meer dat je blaas vol is, de katheter zorgt ervoor dat de urine constant wordt afgevoerd. Maar bekend is dat bij het inbrengen van een katheter, hoewel dit zo steriel mogelijk gebeurt, er bacteriën in de urinebuis worden gebracht die makkelijk voor een blaasontsteking of een andere vorm van urineweginfecties kunnen leiden.
Hoofdpijn: na een spinaal anesthesie (bij een keizersnede wordt spinaal anesthesie gebruikt) kan ernstige hoofdpijn optreden die weken kan aanhouden. Deze hoofdpijn wordt veroorzaakt door het weglekken van hersenvocht.
Lagere Apgarscore: In een studie is aangetoond dat baby's van moeders die een ruggenprik kregen vaker een Apgarscore onder de 7 hebben. Zelfs bij een lage dosering anesthesie zijn deze gevolgen aangetoond, dit wordt in verband gebracht met het medicijn fentanyl. Dit medicijn heeft al bij een lage dosering groot effect op de baby.

celinac 5 juni 2012 10:15

Re: Geschrokken van YouTube.. toch maar ruggenprik?!
 
Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Bubbel (Bericht 12874453)
Haha.. Ja, dat lijkt me ook. Zou voor mij iig geen reden zijn om niet voor een ruggeprik te kiezen!
En ik ben bang dat je sowieso wel wat pijn zult hebben. Een ruggeprik is ook niet bij de eerste de beste wee gezet, en met het persen gaat ie uit..

Met persen gaat ie uit? Ik dacht dat het gewoon een prik was die in je rug geplaatst wordt en die er vervolgens voor zorgt dat grotendeels van die zenuwen verdoofd worden voor enkele uren..? Hoe kan dat dan 'uit gezet' worden tijdens het persen?

cindybaby71 5 juni 2012 10:16

Re: Geschrokken van YouTube.. toch maar ruggenprik?!
 
nou ik wil je niet bang maken hoor ofzo maar ik ben nu 3x bevalen met helse pijnen en wil dit dus absoluut niet meer bij deze 4e.ik heb dit ook al aangegeven dat ik een ruggeprik wil en eens 1x bij bewustzijn bevallen.
ik denk ook dat het flauwekul is dat het de band met je kind minder zou versterken. een vader dan?? die heeft helemaal geen pijn gevoeld enz en hij heeft toch echt wel een band met de baby hoor;)

nee vroeger kon je niet kiezen voor een ruggeprik dus toen moest je wel zonder,maar tegenwoordig zie ik het nut er niet van in om pijn te lijden tijdens de bevalling;)dus mijn keuze staat al vast!

Rozeroos 5 juni 2012 10:16

Re: Geschrokken van YouTube.. toch maar ruggenprik?!
 
Ik ben 4 keer bevallen zonder ruggeprik. Tijdens die bevallingen had ik liever een ruggeprik gehad, maar in de tijd gaven ze die gewoon niet.
De weeen zijn nooit prettig, maar door goed te zuchten en te puffen kom je er goed doorheen. Meestal op het punt dat je het echt niet meer houd van de pijn, ben je bijna volledig.
Na de bevalling ben je de pijn echt niet vergeten, maar wat je ervoor terug krijgt is 1000x mooier. Als het zou moeten zou ik het nog wel 10 keer over doen. (niet dat ik na deze zwangerschap nog kids wil, mijn gezin is nu bijna compleet :D)

Deze bevalling wil ik het mezelf wat prettiger maken, dus kies ik waarschijnlijk voor een ruggeprik. Ik geef het wel optijd aan, maar beslis tijdens de bevalling.
Hou er wel rekening mee dat als je een ruggeprik wil dat je niet thuis kan bevallen.

Voor de band met je kindje maakt het denk ik geen verschil. Wat wel belangrijk is dat het eerste uur na de bevalling je pasgeboren kindje lekker bij je kan liggen. Wegen, wassen en aankleden is dan nog helemaal niet belangrijk, na dat uurtje kan dat allemaal prima. Tenzij er medisch naar je kindje gekeken moet worden.
Ik denk dat het uur belangrijk is voor je band en borstvoeding.

Hopmarjanneke 5 juni 2012 10:25

Re: Geschrokken van YouTube.. toch maar ruggenprik?!
 
Ik ben twee keer bevallen, zonder ruggeprik. Ik ben heel nuchter en open de bevallingen in gegaan. Zo van... pijn gaat t doen en hoeveel pijn het gaat geven, dat zien we dan wel. Uiteindelijk heb ik bij de oudste een pethidine-injectie gehad (in NL) en bij de tweede Buscopan (dat was in Duitsland), oh ja, twee keer Buscopan zelfs. Maar ik heb bij beide been weeën gehad en die zijn gewoon heel lastig "weg te zetten" tov buik of rugweeën.

Dus gewoon goed de opties overwegen, weet wat er "te krijgen" is. En beslis op t moment zelf wat je wilt nemen.

Enne.... je kunt beter fimpjes van "de Bevalling" zitten kijken, dan die Amerikaanse "shit" hoor....dat wordt zo vreselijk overdreven! :$

Linda1979 5 juni 2012 10:26

Re: Geschrokken van YouTube.. toch maar ruggenprik?!
 
Tuurlijk doet bevallen pijn, maar het is een oerpijn die voor de meeste vrouwen echt wel te dragen is. Kijk niet naar You Tube filmpjes, daar staan alleen rare uitzonderingen op hoor!

Ik ben op een natuurlijke manier bevallen, en ja, het deed pijn, maar het was goed te doen. Maar ja, bij mij duurde het 5 uur in totaal. Ik weet heus wel dat er veel zwaardere bevallingen zijn.

Maar ga ervan uit dat je het aankunt!!! Op het moment zelf zul je meemaken dat het echt een oergevoel is.

De ruggenprik zou ik zeker niet meteen al voor kiezen, behalve natuurlijk als er echt noodzaak voor is. Er zitten zoveel nadelen aan. Een vriendin van mij is juist door die ruggenprik compleet uitgescheurd en heeft er een scheef bekken aan overgehouden omdat ze de controle over haar lijf kwijt was en te ver doorging met persen.

Tuurlijk, als het je geruststelt, kun je in het rapport laten zetten dat je het graag wilt op het moment dat je het niet meer aankunt. Maar ik zou het niet meteen al doen hoor.

Bri 5 juni 2012 10:26

Re: Geschrokken van YouTube.. toch maar ruggenprik?!
 
Ik geloof niet dat de pijn een enorme functie heeft (behalve je duidelijk maken dat je je nú even moet richten op de bevalling, en niet moet doorgaan met andere bezigheden).
Maar ik vind zelf de risico's qua bijwerkingen van de ruggenprik niet onbelangrijk. Daarom heb ik destijds besloten: als het niet nodig is, doe ik het liever zonder, want dan heb ik die bijwerkingen in elk geval niet.


Alle tijden zijn GMT +2. Het is nu 11:45.