Verloskundige

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door Iweks, 6 dec 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Iweks

    Iweks Niet meer actief

    Hoi allemaal,

    Aangezien ik dit niet in het verloskundige-topic kwijt kan, dan maar hier.
    Ik ben eigenlijk benieuwd naar hoe jullie controles er bij de verloskundige uitzag en hoe "persoonlijk" dit was. Bij mij vk was ik ongeveer 10 minuten binnen, luisterde ze even of alles in orde was met de baby en meette ze mijn buik op. Verder vroeg ze hoe t ging, maar verder niet veel bijzonders.
    Hoorde echter laatst van een vriendin dat haar vk een half uur tijd voor het maakte en alles heel uitgebreidt met haar doorsprak. En ze ook echt de tijd nam op een persoonlijke band op te bouwen. Ik kreeg die indruk bij mijn vk niet. Het was allemaal wel prima geregeld, maar ik kan niet zeggen dat de bezoekjes persoonlijk waren en ik stond ook weer heel snel buiten. Ik vraag dit omdat ik me afvraag of ik bij de tweede dezelfde weer wil. Zo hoorde ik overigens ook dat mijn vriendin een uitgebreidgeboorteplan had: en ik helemaal niet ....

    Dus: ik ben heel benieuwd naar jullie antwoorden!
     
  2. Rian85

    Rian85 Fanatiek lid

    21 feb 2012
    2.830
    476
    83
    Vrouw
    Er zijn afspraken die langer zijn. De intake was 45 min voorgeschiedenis en eerst echo. En met 30wk gespeel over de bevalling die wat langer duurt. De overige afspraken zijn zoals jij beschrijft. 10 minuutjes hartje luisteren even voelen en vragen of alles goed gaat.

    Voor mij meer dan voldoende zo. Ik denk als je behoefte hebt aan meer tijd of meer gesprekken die vast kan als je dat maar aangeeft.

    Overigens denk ik dat je topic niet thuis hoort in de lounge.
     
  3. Uuz

    Uuz VIP lid

    8 dec 2014
    6.241
    818
    113
    Bij mij was het geloof ik zolang als je behoefte aan had, ik heb iig regelmatig zitten wachten omdat iemand anders 'uitliep'.

    Erg persoonlijk vond ik het niet, de praktijk had 4 dames in vaste dienst en die ontmoette je allemaal een paar keer zodat je 'kende' als het zover was. Niet genoeg om een band op te bouwen met iemand, vond ik. (en toen ik zover was kreeg ik een invaller haha)
     
  4. Iweks

    Iweks Niet meer actief

    Klopt. Bij mij ook zoals jij t beschrijft! Maar had jij bijvoorbeeld een geboorteplan doorgesproken? Ik had er wel van gehoord, maar mijn vk had maar zoiets van : je kunt toch niks van te voren plannen. Ik had ook die mening en vond t prima zo. Maar ik begon te twijfelen naar aanleiding van dat verhaal van m'n vriendin: met name omdat ze het ook "gemist" had dat onze dochter een dysmatuur kindje bleek te zijn. Vandaar mijn vraag mbt de controles.

    @rian: je hebt gelijk, maar ik wist niet waar ik deze vraag anders moest neerzetten...
     
  5. Rian85

    Rian85 Fanatiek lid

    21 feb 2012
    2.830
    476
    83
    Vrouw
    Ik krijg volgende week bij deze vlk gesprek over bevalling en optie om bevalplan te schrijven en te bespreken. Bij de vorige twee zwangerschappen
    ook deze mogelijkheid gekregen. Bij mijn tweede zwangerschap had ik in ene veel zorgen en verdriet rond 36wk en heb ik gebeld of ik langs mocht komen en dat was geen probleem en heb ik fijn mijn hart kunnen luchten.

    Met 35wk bij alle 3 een groeiecho ook al is met die termijn een groeiecho niet meer heel betrouwbaar verwacht ik wel dat ze een eventueel dysmatuur kindje eruit zullen halen. Daarbij ook als de baarmoeder onvoldoende groeit tijdens de gewone controle.
     
  6. Uuz

    Uuz VIP lid

    8 dec 2014
    6.241
    818
    113
    Ze vroegen of ik een plan had/wilde, maar dat vond ik niet nodig. Ik dacht: ben er zelf bij, en anders let partner wel op.
    Achteraf spijt van, want bepaalde dingen die ze (wij) erg voorstonden (zoals kind meteen aanleggen na de geboorte) is niet gebeurd (omdat ik overgedragen werd aan de verloskundigen vh ziekenhuis, en na de operatie was ik te gedrogeerd om er zelf aan te denken.)
     
  7. Whysteria

    Whysteria Niet meer actief

    Bij 'Zwangerschap' of 'Onderzoeken en echo's' bijvoorbeeld...
     
  8. Iweks

    Iweks Niet meer actief

    Ja goed idee :)
     
  9. Iweks

    Iweks Niet meer actief

    Dankje voor jullie info trouwens! Ik had idd achteraf ook wel een gbeoorteplan willen hebben, nu werd me eigenlijk een hoop voorgeschoteld. Ruggeprik, weeenopwekkers , baby was na de geboorte vrwijel meteen weg (couveuseafdeling)
     
  10. Bubbel

    Bubbel Niet meer actief

    Hier ook niet echt persoonlijk contact met de verloskundigen. Ook niet bij de tweede, terwijl de eerste bevalling niet echt (zeg maar gerust echt niet;)) soepel is verlopen. Er werd niet of nauwelijks ingegaan op vragen en klachten. Laat staan op onzekerheden van mijn kant. Afspraken duurden inderdaad hooguit 10 minuten. Ik ben dus niet tevreden over onze verloskundigenpraktijk. Er werkten toentertijd zo'n 8 verloskundigen denk ik. Heb ze toen niet allemaal gezien.
    Mocht je de keuze hebben, dan zou ik zeker een overstap overwegen als ik jou was.
     
  11. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.647
    7.431
    113
    Vrouw
    Ach, veel ziekenhuizen trekken zich ook weinig aan van zo'n plan hoor. En als je baby na de geboorte meteen weg gebracht is naar de couveuseafdeling dan kan je er wel van uitgaan dat dat echt noodzakelijk was. Dan had je kort gezegt pech gehad met je plan:)

    Het is een leidraad. Zelfs al had je in het plan gezet dat je geen ruggenprik wilde dan hadden ze je het nog gevraagd . Je zal de eerste niet zijn die dat opschrijft en het vervolgens alsnog wilt hebben.
     
  12. Lumiere

    Lumiere Fanatiek lid

    11 dec 2012
    3.622
    593
    113
    doktersassistente
    Brabant
    Wij hadden 2 verloskundigen in de praktijk en eentje die in de leer was.
    De jongste gediplomeerde was 25 en had zelf nog geen kinderen. Met haar kon ik prima overweg. Ze nam de tijd voor me, maar zonder te betuttelen en ze gaf mij voldoende ruimte om mee te denken over mijn zwangerschap.
    De andere, was een jaar of 52 en een zee van ervaring, ging me gedurende de 9 maanden steeds meer irriteren. Ik had onder invloed van zwangerschapshormonen in week 11 bijna slaande ruzie met een collega gehad en heb toen 1x in tranen opgebeld dat ik gek werd van die hormonen. De 30 weken die volgden werd ik behandeld als een soort stuurloze kleuter die als een porseleinen popje moest worden aangepakt.

    Enorm betuttelen, voortdurend "waken over mijn psychische toestand" zoals ze het noemde, terwijl het alleen die ene keer was dat ik even slecht in mijn vel zat. Ze bleef er maar op terugkomen.
    Het was verder een schat van een vrouw met een enorme schat aan kennis, maar ik was uiteindelijk blij dat ze niet mijn bevalling heeft gedaan (ik ben klinisch bevallen ivm dreigend serotien) want ik zou helemaal gek geworden zijn van haar vrees ik...

    De derde, de vlk in opleiding, was wel okay. De andere vlk had al gezegd dat ze nog aan haar houding moest werken. Ze praatte erg jeugdig en droeg standaard van die blije t-shirtjes met lachende perziken enz erop. Ik stoorde me daar niet aan, ze was ook nog gewoon heel jong, maar ze wist wel waar ze het over had.
     
  13. Iweks

    Iweks Niet meer actief

    Thanks mensen! Ik overweeg inderdaad om misschien over te stappen. Niet vanwege de korte contacten, maar ook omdat ik het ze ergens kwalijk neem dat ze het gemist hadden dat mij dochter dysmatuur was. En dat terwijl ik m'n zorgen steeds uitte (ik heb m'n dochtertje bijvoorbeeld nooit echt gevoeld). Ik mocht ze wel, maar zoals jij schrijft Lumiere, met eentje had ik bijvoorbeeld ook helemaal niks. Ik weet nog niet wat ik wil doen als het zover is.
     
  14. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.647
    7.431
    113
    Vrouw
    Tja, dat kan je altijd houden he. De ene ligt je wel en de andere niet. Hier waren er 3 ok en met de 3e had ik niks. Was geen reden om over te stappen want dit kan bij een andere praktijk ook voorkomen. Bij ons had je ook kans op een achterwacht van een andere praktijk als je vaste vlos net bezig zou zijn met een andere bevalling. Moet je ook maar afwachten wat je krijgt. Bij de 1e was ik helemaal blij met ze maar helaas kwam ik in het ziekenhuis terecht waar ik met een paar personen helemaaaaal niks had. Helaas, doe je niks aan. Je kan niet alles voorkomen en plannen:)
     
  15. Iweks

    Iweks Niet meer actief

    Nee daar geef je ik je gelijk in. Maar dat zou ook geen reden zijn om over te stappen. Maar ik neem t ze wel kwalijk dat ze niets hadden gezien m.b.t het gewicht van mijn meisje. Ook niet bij de groeiecho.
    Ze zaten er beiden meer dan 1 kilo naast!
     
  16. Lumiere

    Lumiere Fanatiek lid

    11 dec 2012
    3.622
    593
    113
    doktersassistente
    Brabant
    Oooh dat was bij mij ook. Ze schatten mijn zoontje op 3500gram, de gynaecoloog zei dat hij 3600 verwachtte. Hij was 4325 :D
    Gelukkig maar dat ik dat niet wist van te voren hahaha. Bij een volgende zw-schap adviseerde de gyn me in ieder geval GUO's te laten doen. Ik had geen suiker of niks, waarom hij zo groot was wisten ze niet.

    Wij woonden toen nog in een heel klein dorpje, er was 1 praktijk voor zes van die net zo kleine dorpjes bij elkaar, dus overstappen ging bij ons ook gewoon niet. De dichtstbijzijnde andere praktijk was buiten de regio.
     
  17. Iweks

    Iweks Niet meer actief

    Oeps, kijk ik snap dat ze een schatting moeten doen. Maar 3500 gram en 2305 gram is toch wel een verschil he. Dat ze echt te klein was bedoel ik... Hier trouwens genoeg vk's in de omgeving.
     
  18. Eline88

    Eline88 Niet meer actief

    Waarom twijfel je dan toch nog om weer daarheen te gaan? Er zijn genoeg andere praktijken. Dus als je er geen goed gevoel bij hebt is het niet nodig om weer naar hun te gaan lijkt me.

    En bij mij duurde de controles ook niet zo lang. Hartje luisteren, bloeddruk meten en vragen hoe het gaat. Alleen de intake en het gesprek over de bevalling (wanneer moet je bellen etc) duurde langer dan 10 minuten. Wel was het zo dat als ik er behoefte aan had/ het nodig was, er tijd voor een langer gesprek vrijgemaakt kon worden. Dit ging zowel tijdens mijn eerste zwangerschap (onder begeleiding van een verloskundige in het ziekenhuis) als tijdens de tweede (bij een praktijk) zo.
     
  19. Iweks

    Iweks Niet meer actief

    Hetzelfde als bij mij dus. Thanks voor je antwoord. Ik vond het voor de rest wel prettig eigenlijk, totdat ik verhalen van anderen hoorde en dacht "dat was bij mij wel anders" vandaar de twijfel. Maar van de andere kant wil ik ook gewoon weer daar blijven omdat ik ook niet zo van heel veel verandering hou. Met andere woorden, ik ken ze nu dus ik weet wat ik kan verwachten..
     
  20. Deedee91

    Deedee91 VIP lid

    10 jun 2015
    13.097
    5.274
    113
    Bij oms ook het zelfde dat jij omschrijft. Vond het wel prima want er waren 5 anderen dus zag nooit de zelfde vlk. Als ik wel eens lees dat sommige hun vlk gingen missen dacht ik echt hoe dat nou kan. Maar begrijp dat in sommige praktijken kleiner is dus persoonlijk. Stond er ook niet echt voor open vond het wel best. Moest uiteindelijk naar de gyn dus daar ook weer allemaal verschillende gezien. Uiteindelijk een invaller vd praktijk voor de na controles gehad.
     

Deel Deze Pagina