Borstvoeding geven zo gevoellig pijnlijk

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door Memommy, 10 jan 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Memommy

    Memommy Actief lid

    10 dec 2016
    209
    2
    18
    Ik wilde mn 2de borstvoeding geven maar ik vond dit vreselijk. Ik lag met gekrulde tenen in bed en vroeg me af of de kleine wel wat binnen kreeg. Ik heb het niet echt een kans gegeven maar heel snel gestopt. Hoe kan t dat ik t zo pijnlijk vond. Ik heb vrij platte tepels dacht dat t daar door kwam maar lees dat t bij vele wel goed gaat. Ik durf t bij de 3de bijna niet aan vond t zo pijnlijk. Andere tips ervaringen?
     
  2. wishtobe

    wishtobe Niet meer actief

    Heb je een verzekering die je lactatiekundige vergoed? Zij zal precies weten hoe het moet zodat het geen pijn doet lijkt mij? Kraamzorg weet ook wel het een en ander, maar het is natuurlijk niet haar specialiteit.
    Er zijn ook speciale cursussen die je kunt volgen voor borstvoeding, misschien is dat een idee?

    Ik kan nu wel een grote mond open trekken dat je het gewoon door moet zetten, maar dit is mijn eerste kindje en heb geen idee hoe het voelt of hoe het moet.
    Maar als je het echt graag wilt, zijn er vast opties die je kunt proberen.
    Succes :)
     
  3. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Het kan in het begin wel gevoelig zijn, maar echt pijn doen zou niet mogen. Dat komt vaak door verkeerd aanleggen.

    Lactatiekundigen zijn specifiek opgeleid je hierbij te helpen. Meteen na de geboorte. Ik zou er echt in investeren want het is het waard.

    En er moet ook wat 'eelt' op komen. Veel en vaak aanleggen is vaak de oplossing.
     
  4. Maxy

    Maxy Lid

    7 apr 2016
    79
    0
    6
    NULL
    NULL
    Als je denk dat het aan te kleine tepels ligt kan je eventueel een tepelhoed gebruiken. Op een gegeven moment zijn je tepels of wat "gegroeid" of je kindje is wat ouder en snapt het wat beter. Zo heb ik mijn zoon de eerste 3 maanden bv gegeven. En idd ik heb ook een lactatiekundige om hulp gevraagd. Ik vond het erg fijn dat iemand me kon helpen. BV geven is onzeker in het begin maar je moet de lat voor jezelf ook niet te hoog leggen. Wat lukt lukt en anders niet. Stress is niet bevordelijk in zo een situatie.
     
  5. Kayleighh

    Kayleighh Actief lid

    12 mei 2016
    269
    52
    28
    NULL
    NULL
    Tepelhoedjes, ideaal!
    Vijf euro voor 2 en je doet er je hele borstvoedingsperiode mee!
     
  6. linkydink

    linkydink Actief lid

    29 dec 2015
    104
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hier ook goede ervaring met tepelhoedjes!

    Maar inderdaad; probeer het of bel een lactatiekundige, dat het zo'n pijn doet hoort niet.
     
  7. CoffeeJunkie

    CoffeeJunkie Fanatiek lid

    25 jan 2012
    1.563
    431
    83
    Noord-Holland
    Bij mij deed het ook zoveel pijn, ook met tepelhoedjes. Heb echt zitten zweten van de pijn en had super veel spierpijn van het onbewust aanspannen van al mijn spieren tijdens de borstvoeding.
    Ik twijfel ook nog voor de volgende, maar zou zeker een cursus willen volgen en idd een lactatiedeskundige laten komen (al heeft deze mij de vorige keer ook niet kunnen helpen helaas).
     
  8. LadyKikker

    LadyKikker Fanatiek lid

    12 feb 2012
    3.819
    1.673
    113
    Vrouw
    Ik heb t nu ook tot 2 keer toe gehad.
    Arts ingeschakeld ivm eventuele spruw, was het niet.
    Lactatiedesk erbij gehaald, alles ging goed.
    Had geen kloven en heb ook geen last van Reineaud (heb je toevallig snel witte vingers id winter of wintertenen???)

    Uiteindelijk na lang tobben (kolven en tepelhoedjes, waardoor productie achteruit ging) besloten te stoppen.
    2e keer weer geprobeerd maar zelfde verhaal. Toen sneller gestopt.
    Bij een 3e weet ik niet of ik t weer zou proberen.
    Ik denk dat als je nu al twijfelt, het niet gaat lukken. Het vereist nl veel toewijding en motivatie. (Tenzij t wel gaat zoals t zou moeten)

    Wat je zou kunnen proberen.. van te voren je tepels dagelijks insmeren met Purelan. Dan raken je tepels gewend aan aanraking, soort van eelt creeeren. Maar bij mij werkte dat ook niet.

    Tis frustrerend als het niet lukt...
     
  9. Memommy

    Memommy Actief lid

    10 dec 2016
    209
    2
    18
    Nou het probleem was niet dat ik t pijnlijk vond aan mn tepels maar gewoon deed heel pijn door mn hele borst trok het heen. Ik wil t weer graag proberen maar t deed On pijn en ben bang dat t weer zo gaat
     
  10. marlyj80

    marlyj80 Actief lid

    16 jul 2016
    498
    1
    18
    Pijn bij het voeden komt vaak door verkeerd aanleggen of doordat de tongriem of lipband te kort is. Je hoort geen pijn te hebben bij bv. Heb je dit dan direct een lactatie kundige inschakelen voordat je tepelhoedjes gaat gebruiken. Dit kan voor terugloop van bv zorgen.
     
  11. rocketscience

    rocketscience Fanatiek lid

    16 feb 2015
    4.162
    3.120
    113
    Vrouw
    Ik heb dit ook gehad bij de eerste. De eerste maand was een hel. Zoontje had een te kort tong- en lipriempje (zijn na twee weken geknipt), ik heb kleine tepels, had vreselijke kloven, Raynauds. Ik heb het op pure wilskracht en doorzettingsvermogen gered om die eerste maand door te komen. Maar het was iedere voeding keihard janken van de pijn. Ik was zelfs beetje boos op mijn zoontje als hij wilde drinken want het deed zo'n zeer.

    En tóch ben ik super blij dat ik heb doorgezet want hij heeft er ruim 15 maanden plezier van gehad. Het was zo makkelijk om hem op andere plekken gewoon aan te leggen.

    Maar ik snap het ook heel goed als vrouwen niet door die eerste maand heen komen en overgaan op flesvoeding.

    Wat jij omschrijft klinkt als Raynauds. Bij mij is dat dus na een maand weggetrokken en toen had ik er geen last meer van. Verder kan ik je zeggen, zorg dat een goede lactatiekundige paraat staat. Haal tepelhoedjes in huis en blijf vooral eerlijk naar jezelf. Wat niet gaat, dat gaat niet. Dat geeft helemaal niks.
     
  12. Memommy

    Memommy Actief lid

    10 dec 2016
    209
    2
    18
    Ja t moment dat mn 2e werd aangelegd in t ziekenhuis deed t zoon pijn. Ik wil wel graag maar zie er tegenop als ik t weer voel
     
  13. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.397
    5.494
    113
    Vrouw
    Tepelhoedjes moet je om de 6 weken vervangen.
    Dus tenzij je maar 12 weken gaat voeden,zijn 2 sets niet genoeg ;)
     
  14. mw21

    mw21 VIP lid

    24 okt 2010
    5.168
    158
    63
    Zorg
    't Westen
    Pijn door je hele borst klopt niet
    Dan dronk de kleine echt op de verkeerde manier

    Maar daar kan tepel hoedje ook bij helpen

    Helpt ook om je tepel te 'vormen' hier 2 weken gebruikt
     
  15. Memommy

    Memommy Actief lid

    10 dec 2016
    209
    2
    18
    Dan hebbe ze verkeerd aangelegd want t deed echt pijn door mn hele borst. Ik moet ook zeggen dat ze aanlegde alsof ik t altijd al deed terwijl mn kindje net geboren was
     
  16. Jillzz

    Jillzz Fanatiek lid

    17 aug 2015
    2.024
    320
    83
    Ik heb bij de eerste ook ontzettende pijn gehad die eerste week. Maar dat was echt de aanhap pijn, hij lag goed aangelegd en dronk goed, maar mijn tepels moesten echt harden en ja ik ging daarbij door de grond. Pijn werd wel steeds minder naarmate de tijd verstreek en was toen goed te doen. Na 6 weken was het pas echt pijnvrij.
    Bij de tweede ook pijn en kloven, maar die had moeite met goed aanhappen en toen hebben we een hele tijd getobt met spruw.
     
  17. IkbenTess

    IkbenTess Fanatiek lid

    14 dec 2016
    2.115
    1.090
    113
    Vrouw
    Nederland
    Bij mij deed bv geven ook pijn. Lactatiekundige erbij, tepelhoedjes, spruw uitgesloten.. het hielp niets en bleef pijnlijk. Ik heb het bij de eerste na 2 mnd opgegeven en bij de tweede na 5 mnd.. en toen de opluchting van fv. Ik denk echt dat het voor sommigen moeizaam en evt pijnlijk kan blijven, ook al doe je alles goed. Zoek wel echt een goede lk!
     
  18. Be Happy

    Be Happy Niet meer actief

    Aiden had inderdaad een te kort tongriempje. Voeden was een ware hel. Borstvoeding was compleet nieuw voor mij en ik dacht eerst nog dat die verschrikkelijke pijn erbij hoorde. Zat verkrampt te voeden. Op advies van de kraamhulp en tegen de zin van de verloskundige (hele discussierond mijn kraambed) heb ik het tongriempje laten klieven toen hij een week oud was.
    Wat een verademing voor zowel Aiden als mezelf. De borstvoeding deed plots geen pijn meer.
    Dus daar kan het inderdaad aan liggen.
     
  19. marlyj80

    marlyj80 Actief lid

    16 jul 2016
    498
    1
    18
    Ben ik met je eens, maar helaas zijn niet alle lactatiekundigen op de hoogte van verkorte lipbandjes en tongriempjes of kundig in het constateren hiervan. Zeker de verborgen tongriempjes worden door sommige lactatiekundigen niet goed gezien. Totdat ik een specialist raadpleegde na 9 maanden. Na het knippen van tongriem en lipband heb ik tot zijn 2e jaar kunnen doorvoeden. Ik heb nu afgesproken dat deze lactatiekundige in de kraamweek langs komt en direct het mondje checkt.

    Mijn advies TS: zoek een goede lactatiekundige en spreek met haar af dat ze klaarstaat in de kraamweek zodat ze direct met je meekijkt. Lukt het ondanks alle inspanningen niet dan hebben we gelukkig flesvoeding!
     
  20. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.260
    3.497
    113
    Hier deed het bij de eerste ook erg veel pijn, de hele voeding lag ik met gekromde tenen. Ik had na een paar dagen al aangegeven dat ik het idee had dat het niet goed ging, tepel kwam soms ook plat uit de mond van m'n zoontje en hij had echt flinke zuigkracht.
    Kraamzorg zei dat het allemaal prima ging en de pijn er een beetje bij hoorde, maar het wellicht spruw was. Daarvoor behandeling gekregen, maar het hielp allemaal niks, we hadden beide ook helemaal geen symptomen van spruw, behalve dat ik gigantische pijn had.
    Aan het eind van de kraamweek had ik kloven tot bloedens toe en toen lactatiekundige kwam was voor mij eigenlijk de keuze al gemaakt om te stoppen. Was toen al 1 dag fulltime aan het kolven op advies van de kraamzorg en dit gaf al heel veel verlichting. Lactatiekundige kwam toen nog met tepelhoedjes en ook dat ging wel wat beter, maar nadat de kraamzorg weg was kreeg ik zoontje niet echt zelf meer goed aan de borst. Ik was zelf te gefrustreerd en zoontje was ook flink onrustig en wild. Schudde hard met z'n hoofd en viel dan op de borst aan, erg ongeduldig ook. Viel vervolgens na 3 slokken in slaap om na 10 minuten weer huilend wakker te worden. Toen 4 weken fulltime gekolfd en daarna overgestapt op flesvoeding. Zoontje is als baby altijd onrustig, ongeduldig en pittig geweest, was dus echt een stukje karakter.
    Ga het deze keer wel weer proberen, maar de tepelhoedjes haal ik hier ook bij voorbaat al in huis, zodat ik ze er gelijk bij kan pakken als het nodig is. En daarbij hoop ik nu op een kindje met iets meer geduld, wellicht heeft mama dan ook wat meer geduld. :)
    Oh en ik heb het nummer nog van de lactatiekundige van de vorige keer, mocht ik weer problemen ondervinden dan bel ik die meteen zelf. Weet nu bij een 2e wat meer hoe en wat, dus zal niet meer zolang afwachten en tobben. Maar ik blijf nog steeds bij m'n keuze dat als ik of baby het niet prettig vind, ik er mee stop en dan ook niet zo lang door blijf tobben. Dan pak ik gewoon weer de fles. Zoontje is ook een prima peuter geworden op flesvoeding.
     

Deel Deze Pagina