Meer progesteron na bevruchting?

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door Leraje, 12 jan 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Leraje

    Leraje Fanatiek lid

    19 apr 2013
    4.961
    2.790
    113
    Ik vraag me dit al een tijdje af en kan er helaas niets over vinden online. Eigenlijk een vraag voor een bioloog of arts, maar wellicht heeft iemand op het forum er wel eens iets over gehoord.

    Het gele lichaam produceert na de ovulatie progesteron, dat zorgt voor de groei van het baarmoederslijmvlies etc etc. Als er geen bevruchting of innesteling is, dan verdwijnt het gele lichaam een dag of 7 voor de menstruatie en neemt de hoeveelheid progesteron af tot je ongesteld wordt. Als de eicel bevrucht is, gaat deze hcg produceren. Dat houdt het gele lichaam in stand, zodat het progesteron blijft produceren. Hoeveelheid progesteron die wordt afgegeven is voor ovulatie iets van 3-5 mg per dag, na ovulatie iets van 20-30 mg. Kan tijdens zwangerschap oplopen tot meer dan 250 mg per dag.

    Wat ik me nou afvroeg, is of je vanaf de bevruchting (wanneer er door de bevruchte eicel al minieme beetjes hcg worden afgegeven), ook méér progesteron in je lijf hebt dan als er geen bevruchte eicel is. Of dat de hoeveelheid progesteron dan hetzelfde is als wanneer er geen bevruchte eicel is.
    En sowieso eigenlijk of de hoeveelheid progesteron in het lichaam per cyclus wisselt, of dat het altijd ongeveer dezelfde hoeveelheid is (als je regelmatige cycli hebt)?

    Iemand hier die ooit hier iets over heeft gehoord van d'r gyn?
     
  2. Leraje

    Leraje Fanatiek lid

    19 apr 2013
    4.961
    2.790
    113
    Niemand die dit weet?
     
  3. Number2

    Number2 Fanatiek lid

    10 okt 2016
    1.647
    495
    83
    kon alleen dit vinden:
    tijdens de vroege zwangerschap stijgen de progesteron- en hCG-concentratie volgens een bepaald vast patroon. Indien progesteron niet voldoende stijgt gedurende de vroege zwangerschap, kan dat duiden op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een miskraam.
    Stadia van de zwangerschap De verwachte niveaus van progesteron:
    Zwangerschap Q1 11,2-90,0 ng/ml
    Tweede trimester van de zwangerschap 25,6-89,4 ng/ml
    Zwangerschap derde kwartaal 48,4-442,5 ng/ml

    weet niet of je er iets aan hebt :)
     
  4. Leraje

    Leraje Fanatiek lid

    19 apr 2013
    4.961
    2.790
    113
    Zonder vergelijking tussen wel-geen zwangerschap in de eerste 4 weken na bevruchting zegt het me weinig :(
    Behalve dat mijn bron het fout had en natuurlijk moet het ng zijn en niet mg :') Dat ik dat niet heb gezien *bloos*
     
  5. NiBu

    NiBu Actief lid

    24 nov 2011
    171
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik weet alleen dat het per cyclus kan verschillen. Bij mij zijn in meerdere cycli het progesteron gehalte gemeten na de eisprong en soms was die zo laag dat de gyn twijfelde of er wel een goede eisprong was geweest, en andere cycli gewoon goed.
    Met Clomid erbij was mijn progesteron gehalte na de eisprong we een stuk beter dan in een natuurlijke cyclus. Mijn gyn trok daaruit de conclusie dat de kwaliteit van de eisprong beter was geworden.
     
  6. Leraje

    Leraje Fanatiek lid

    19 apr 2013
    4.961
    2.790
    113
    Ok! Nu komen we al dichterbij. Je weet niet meer of er een verschil was in metingen met en zonder zwangerschap? Of is er niet gemeten toen.

    Het is echt raar maar ik kan echt níets erover vinden online :)
     
  7. pandavliegen

    pandavliegen Fanatiek lid

    17 jan 2014
    3.675
    80
    48
    Mars
    Hier is tijdens zwangerschap nooit progesteron gemeten, maar in de jaren daarvoor welk op verschillende momenten. En ook verschillende waardes.

    Volgens mij gyn kon je niet aan je level zien of je zwanger was, alleen de kwaliteit van je eisprong. Maar nu meten ze hier een week na je eisprong, omdat dat het moment van je progesteron is. Dus dan maak je nog geen HCG aan voor een zwangerschap... (gemiddeld genomen dan, omdat de innesteling vaak 6-10 dagen na de eisprong is) ik ga er vanuit eigenlijk dat als je rond NOD meet, je het dan wel zou moeten kunnen zien...
     
  8. pandavliegen

    pandavliegen Fanatiek lid

    17 jan 2014
    3.675
    80
    48
    Mars
    Maar vanwaar je vraag? Ze kunnen namelijk net zo makkelijk op HCG prikken.. en aangezien je progesteron hoog blijft onder invloed van HCG.. is HCG toch veel betrouwbaarder? Je progesteron wordt bij een goede eisprong sowieso hoger, en boven een bepaalde waarde is je eisprong dan goed genoeg. En je progesteron zakt niet in de tweede week in een dag tijd naar 0.

    Kijk de temperatuur methode maar eens, je temperatuur blijft hoog onder invloed van je progesteron , die zakte bij mij bijv een dag of 3 voor ik ongesteld werd flink. Daar zet dan ook de daling in zoals ik uitgelegd gekregen heb.

    Nu ben ik geen arts, dus vertel ik alleen mijn ervaring ;)
     
  9. Jippie

    Jippie VIP lid

    3 feb 2007
    11.784
    775
    113
    Aan je progesteronwaarde op dag 5-7 na je eisprong kun je niet zien of je wel of niet zwanger bent. De waarde duidt alleen op wel of geen (goede) eisprong. Bij een hoge waarde kun je niet concluderen dat er een bevruchting geweest is.
     
  10. Leraje

    Leraje Fanatiek lid

    19 apr 2013
    4.961
    2.790
    113
    Ah maar het gaat me ook niet om 'andersom redeneren', ik wil niet vanuit de hoogte van het progesteron weten of je zwanger bent oid. Dat merk je inderdaad wel rondom NOD. (Sowieso is de hoeveelheid progesteron op NOD inderdaad al een stuk hoger dan in de week ervoor, dat kan ik wél online vinden).

    Het was een algemene nieuwsgierigheid gebaseerd op mijn eigen lijf in de week na de eisprong (dus voor een eventuele innesteling/zwangerschap). Ik merk dat ik de ene keer veel vroeger dan de andere keer 'progesteronkwaaltjes' krijg. Het spierverslappende effect bedoel ik dan, wat last van oprispingen en/of mijn darmen, en gevoelige borsten. De ene keer is dat echter veel heviger dan de andere en ook al vrij snel na de eisprong, de andere keer merk ik het pas na een dag of 7-9. Leek mij logisch dat dat te maken heeft met de hoeveelheid progesteron in je bloed. Toen begon ik me af te vragen of de hoeveelheid progesteron in je bloed wel wisselt per cyclus en zo ja, wat dat dan veroorzaakt.

    Een bevruchte eicel maakt al wel degelijk hcg aan, het is echter nog zo weinig dat een test het nooit zal oppikken. Maar als het er is, zou het enige invloed kunnen hebben op de hoeveelheid progesteron. Daar kan ik alleen dus niets over vinden?

    En wat zouden andere redenen kunnen zijn voor een verschil in waarden per cyclus? Voedsel? Stress? Kwaliteit van eicel? Complete willekeur?

    Ben gewoon nieuwsgierig ;)
     

Deel Deze Pagina