16 weken, hoe leer ik mijn grenzen kennen?

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door Nescio, 15 feb 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Zoals de banner zegt ben ik vandaag 16 weken zwanger. Dit is een totaal andere zwangerschap dan de vorige twee, ik heb 0 energie, ben misselijk en moet overgeven. Met medicatie blijft dat laatste gelukkig onder controle. Daarnaast heb ik om het half uur een knagend gevoel in mijn maag en moet ik iets eten.

    De afgelopen week ging het iets beter, en maandag zelfs heel goed. Ik was zo blij dat ik eigenlijk weer wat energie heb en niet meer de hele dag misselijk ben. Gisteren ben ik naar kantoor geweest (werk 2 dagen thuis, 2 dagen op kantoor), en daar van hot naar her gelopen. Trappen op en af, etc.. Daarna boodschappen gedaan en de kinderen opgehaald.

    Bij de oudste heb ik een tijdje moeten wachten, het afscheid nemen ging niet zo vlot :) Toen thuis, eten verder afmaken en aan tafel. Ik merkte meteen dat ik plots geen honger meer had. Daarna ben ik de hele avond misselijk geweest met maagzuur. Om 21 uur ben ik maar in bed gaan liggen, maar heb de hele nacht onrustig geslapen. Werd om 3 uur wakker met knagende honger, maar iets gaan eten. Om vervolgens om 7 uur wakker te worden, misselijker dan ooit tevoren. Moeten overgeven en nu brak op de bank :( Ik denk dat het pure vermoeidheid is, maar het probleem is dat ik het niet op tijd voel aankomen.

    Hebben jullie tips? Ik wil eigenlijk wel door blijven werken omdat het op zich wel gaat, en voor het huishouden heb ik al hulp.
     
  2. Biny

    Biny VIP lid

    10 feb 2011
    17.503
    5.594
    113
    Vrouw
    Misschien kan je gewoon elke dag vroeg naar bed?

    Gewoon elke dag om half 9 naar boven, douchen en lekker in bed liggen en dan uiterlijk om 22.00 slapen :)
     
  3. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Goede tip, ik ga het proberen. Ik ga sowieso wel rond 21.30 uur naar boven, omdat ik anders zit te slapen op de bank. Maar of dit garantie geeft op een goede nacht is weer wat anders ;)

    Het is gewoon erg zoeken nu.
     
  4. Saartj

    Saartj Actief lid

    30 jan 2017
    130
    17
    18
    Vrouw
    Kan iemand anders je kinderen ophalen en boodschappen doen, dan kan jij even rusten
     
  5. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Als mijn man op tijd thuis is van zijn werk neemt hij dit al over. Maar dat is helaas niet elke dag.

    Als ik thuis werk, heb ik lang niet zoveel last. Omdat ik het dan toch allemaal rustiger aan doe.
     
  6. LW85

    LW85 Fanatiek lid

    24 jun 2012
    4.082
    604
    113
    Doseren!

    * Boodschappen niet doen op een dag dat je op kantoor werkt en ook nog kinderen zelf moet wegbrengen en ophalen.
    * Huishouden laten voor wat het is en meer taken overdragen aan je partner.
    * Eventueel je kinderen een weekendje naar opa en oma of iemand anders om bij te tanken.

    Hoe wij het nu doen:

    * Op zondag weekboodschappen, doen we samen met de auto, maar ik til niks, help alleen mee de boodschappen verzamelen en in het wagentje leggen. Vriend sjouwt en laadt in en uit.
    Halverwege de week haal ik verse groenten en brood, vriend zorgt voor aanvulling van de zware dingen, zoals pakken melk en fris.

    * Huishouden kijk ik per week wat echt nodig is en in welke volgorde. Ik kijk per dag hoe ik me voel en kies er dan voor iets zwaarders te doen (zoals dweilen en stofzuigen) of juist iets makkelijks (zoals wc's schoonmaken). Verschilt echt per dag wat ik aan kan.
    * In het weekend doen vriend en ik samen de klusjes waar ik doordeweeks niet aan toe ben gekomen. Verdeling maak ik, ook weer n.a.v. wat ik lichamelijk kan hebben.

    * Ik kook doordeweeks elke dag, maar vriend doet de afwas en hij kookt in het weekend.

    * Verzorging zoontje komt vooral op mijn schouders neer, omdat vriend vroeg weg moet en laat thuis is. Maar zodra hij thuis is neemt hij een groot deel over. Tillen doe ik niet als mijn vriend erbij is.

    Wij hebben het geluk dat we vrienden en familie in de buurt hebben die vrijwel altijd kunnen oppassen. Is het niet de een, dan wel de ander. Regelmatig gaat zoontje op vrijdag of zaterdag logeren en komt dan eind volgende dag pas terug. Soms vraag ik mijn schoonmoeder of we hem zondagavond mogen brengen en dat zij hem dinsdagavond weer thuis brengt (normaal past ze op dinsdag hier thuis op). Op die dagen denken we alleen aan ons zelf :)
     
  7. Biny

    Biny VIP lid

    10 feb 2011
    17.503
    5.594
    113
    Vrouw
    Ik denk dat dit dan een overduidelijk teken is dat je minder moet gaan werken of meer thuis werken als dat kan...
     
  8. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.144
    1.066
    113
    Mijn ervaring met misselijkheid en spugen is dat je vooral ook voldoende rust nodig hebt. Als je na een drukke dag voor pampus ligt en moet overgeven, dan ben je inderdaad (flink) over je grens heen gegaan. Je moet dus minder doen en het idd veel beter doseren.

    Zorg voor kinderen is vaak het lastigste echt structureel 'uit te besteden' en kan van een zwangere vrouw aardig wat energie vergen. Je combineert het met een baan begrijp ik en hebt qua huishouden iets geregeld. Persoonlijk zou ik dan ook kijken of je op het werk iets meer rust/ruimte kunt creëren. Misschien een kortere dag op kantoor? Een extra dag thuis werken? Er zijn (lijkt me) best wel wat tussen oplossingen te vinden zonder dat je meteen met werk zou hoeven stoppen ;).

    In mijn tweede zwangerschap heb ik dat niet zo goed aangepakt. Ik was ook erg misselijk en moe, maar werken ging nog wel in begin. Ik probeerde dan zo goed mogelijk alles te doen en op dat moment ging dat ook prima, maar... in avond werd ik dan beroerd/ziek en de dag erna kon ik alleen maar superellendig in mijn bed liggen. De dag daarna was ik dan weer opgeknapt, voelde ik me weer goed en ging ik weer gewoon werken. En dag erna stortte ik weer in ;). Een vicieuze cirkel waarbij ik steeds meer tijd nodig had om te herstellen (met 18 wkn volledig in ziektewet geraakt, ook niet meer in staat geweest om terug te komen).

    Als ik nou gewoon was gaan doseren (kortere dagen werken bijvoorbeeld), had ik misschien wat langer kunnen doorwerken en mijn collega's, die telkens stel-op-sprong iets van mij moesten overnemen, kunnen ontzien.

    Succes!
     
  9. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Bedankt voor de reacties en tips! Helaas hebben we geen familie in de buurt wonen, dus de kinderen overnemen gaat niet zo makkelijk. Mijn man doet al echt heel veel met ze, hij brengt ze 's morgens weg naar school en als hij op tijd is haalt hij ze ook op. De grote boodschappen doet hij in het weekend, ik moet alleen tussendoor kleine dingen halen. Als hij op tijd thuis is, kookt hij ook.

    Kache, dat klinkt heel bekend. Maandag voel ik me goed na het weekend, dan werk ik thuis. Dinsdag voel ik me nog ietsje beter dus ga ik vol goede moed naar kantoor. Woensdag is mijn 4/5e dag en de belabberdste dag van allemaal. Donderdag gaat het dan weer en ga ik weer naar kantoor. Vrijdag ben ik thuis, ook vaak moe, maar dan tegen het weekend aan lukt het ook beter te ontspannen.

    Ik heb een beetje 'apart' werk. Heel flexibel qua uren en makkelijk om thuis te werken. Als ik op kantoor ben, is dat meestal van 11 tot 16 uur ongeveer. Te overzien, zou je denken. Maar blijkbaar vraagt dat toch meer energie dan ik dacht.
     
  10. Vlinder84

    Vlinder84 Niet meer actief

    Kun je meer thuis werken? Verder: zet de kookwekker bv elk uur en eet dan iets lichts, een crackertje ofzo. Heb je al medicatie geprobeerd tegen de misselijkheid? Emesafene of primeran? Laat je boodschappen zoveel mogelijk bezorgen. Huishoudelijke hulp heb je al, dus dat is al top. Neem je rust, het is slopend!
     
  11. Ballon

    Ballon Niet meer actief

    Boodschappen laten bezorgen thuis! Scheelt al zoveel.
     
  12. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Ik woon in België en hier is laten bezorgen nog niet zo ingeburgerd, helaas. Het zou wel echt een uitkomst zijn, wat ik kan laten bezorgen, doe ik. Ik ga bijna nooit meer winkelen omdat het gewoon slopend is.

    Ik gebruik medicatie, maar merk niet zoveel verschil. Het spugen komt niet vaker voor dan 1 keer per dag, dus nog wel ok.
     
  13. snoes79

    snoes79 Fanatiek lid

    9 jun 2014
    1.312
    1.192
    113
    Collecte en Go van de Colruyt?
    Vraag je of ze het in je auto plaatsen. Thuis gekomen alleen de koelkast of diepvriezer spullen eruit en je man kan later de rest er uit halen!
     
  14. Chocoladekoekje

    Chocoladekoekje VIP lid

    25 mei 2010
    7.799
    43
    48
    Heel vervelend! Ik heb precies hetzelfde. Ook de derde en deze zwangerschap valt zo tegen! Enorm misselijk geweest (inmiddels niet meer gelukkig) en wat jij noemt: 's Avonds misselijk en overgeven als ik overdag naar m'n werk geweest was. Ik heb me dan ook tot 19 weken ziekgemeld, omdat werk zoveel energie kostte, dat ik er 's avonds ziek van was en ik de rest van de week geen energie meer had om voor m'n gezin te zorgen. Na 19 weken was de misselijkheid weg en ben ik weer gaan opbouwen, maar dit heeft een week geduurd. Ik heb gewoon niet de energie om werk, gezin en huishouden te combineren; ondanks dat mijn man ontzettend veel doet! Maar het brengen en halen van de kinderen, zwemles, ballet, etc. komt toch op mijn schouders terecht overdag.. Het is even niet anders...
     
  15. LW85

    LW85 Fanatiek lid

    24 jun 2012
    4.082
    604
    113
    @Nescio: Hoe was je HB toen je bloed liet prikken? Ik was begin deze zwangerschap (t/m week 13) echt heeeeeeel moe en daardoor ook veel vaker misselijk. Bleek mn HB laag te zijn, nog niet TE laag maar wel laag genoeg om extra te laten checken en suplementen te gebruiken. Ik gebruik nu weer mn foliumzuur, vitamine D nog steeds en ijzer tabletten erbij en voel me een stuk beter.
     
  16. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    HB was prima, net als de rest van mijn bloedwaardes. Neem ook foliumzuur idd en bijkomend magnesium en vitamine D. Ik voel me daardoor wel iets fitter (of dat denk ik toch), maar echt wonderen doet het (nog) niet.

    @Chocoladekoekje, vervelend he. Ben blij dat je je wel beter voelt, er is nog hoop. :) Vooral het 'rennen en vliegen' met kinderen idd is ook slopend. Jammer, want ik doe dat op zich heel graag, woensdagmiddag naar dansles, even samen om een boodschapje... nu kost het zoveel energie, lijk wel 80.

    @Hilly79, dat zou op zich wel kunnen. Maar voor de kleine boodschappen ga ik naar de buurtsuper hier op de hoek. Colruyt is een eindje rijden hiervandaan. Mijn man doet daar elke week de grote boodschappen.
     
  17. Biny

    Biny VIP lid

    10 feb 2011
    17.503
    5.594
    113
    Vrouw
    Verder wil ik trouwens wel even zeggen dat ik wel met je meeleef hoor ;)

    Hier ook 3e zwangerschap en ervaar het ook als een stuk zwaarder...
    4x per dag heen en weer naar school en een dreumes van 1,5 die natuurlijk de nodige aandacht wil.
    Afgelopen 4 weken 24/7 hoofdpijn gehad en ontzettend moe geweest, moest mezelf echt vooruit slepen!

    Nu werk ik wel maar 12 uur per week, maar goed ik ervaar het deze keer ook als zwaar en kijk dan ook echt niet uit naar de zomer ( en ik hou zo van de zomer!!) maar het opzwellen, 0.0 energie hebben...blegh haha



    Geef gewoon goed je grenzen aan en als je niet meer kan kan je niet meer, dat is dan jammer.

    We overleven het wel!:)
     
  18. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Dank je wel! Ik weet niet of het echt aan de derde zwangerschap ligt maar ben geneigd te denken van wel. Bij de tweede had ik een peuter van bijna 2 en was ik veel meer 'in de weer' dan nu. Ik had toen echt veel meer energie, was ook niet misselijk, etc..

    Haha, ik hoop nog steeds dat als het lekker warm wordt, ik me beter ga voelen. Net even heerlijk in de tuin gezeten, daar knap ik toch wel van op. Ik vond die koude dagen echt vreselijk.
    Lopen te puffen met een enorme buik en de zweterige nachten, daar kijk ik ook echt niet naar uit hoor. Maar zoals je zegt, we overleven het :D
     
  19. marlyj80

    marlyj80 Actief lid

    16 jul 2016
    498
    1
    18
    Ik ken het helaas ook! Mijn tip: doe alsof je 100 jaar oud bent! Alles zeer rustig, veel pauzes en op tijd slapen. Sterkte!
     
  20. Juffie1984

    Juffie1984 VIP lid

    16 nov 2007
    10.986
    115
    63
    Hier ook een derde zwangerschap die totaal anders is dan de vorige 2. Ik kon al heel snel de combi fulltime werken, gezin, huishouden en zwanger zijn niet aan. Met 7 weken 40% ziekgemeld en met 13 weken 100 %. Gelukkig heb ik een directeur die heel erg meedenkt en aan mij zag dat het echt niet ging.
    Nu gaat het wel veel beter. Ik ben een aantal dagdelen aanwezig en doe wat lukt.
    Als ik te veel doe merk ik het meteen aan mijn lichaam.
    Alles in etappes werkt het beste idd.
     

Deel Deze Pagina