Voeding

5x inspiratie voor een kleurrijke en gezonde lunchbox

5x inspiratie voor een kleurrijke en gezonde lunchbox
5x inspiratie voor een kleurrijke en
gezonde lunchbox
Het schooljaar gaat weer van start! Voor de meeste ouders is dit weer even aanpassen. Het gaat gepaard met gemengde gevoelens: dag relaxte ochtend, hallo race-tegen-de-klok. Toch biedt de start van het nieuwe jaar ook kansen, zoals meer regelmaat en een gezonder eetpatroon. Met dat laatste helpt Zespri je, want ook op school kunnen kinderen gezond lunchen.

Vitamines en vezels zijn belangrijk

Uit onderzoek blijkt dat het lastig is om kinderen dagelijks voldoende groente en fruit te laten eten. Toch krijgen kinderen door groenten en fruit onmisbare voedingsstoffen binnen, zoals vitamines en vezels. De vitamines zijn belangrijk voor een goede de werking van je lichaam. In groente en fruit zit bijvoorbeeld veel vitamine B11 (foliumzuur), vitamine C en vezels. Vitamine C is belangrijk voor een goede weerstand, zodat je kind niet snel ziek wordt. Komt jouw kind regelmatig thuis met kapotte knieën? Ook dan komt deze vitamine C, die bijdraagt aan de wondgenezing, goed van pas. Foliumzuur is heel belangrijk voor de groei en tot slot zorgen de vezels voor een goede stoelgang.

Om het dagelijks eten van voldoende groeten en fruit voor kinderen gemakkelijker te maken, deelt Zespri hieronder 5 lekkere en kleurrijke kids-proof recepten:

5 x gezond mee naar school

1. Volkorenwrap met kiwi-avocadospread
Prak 2 kiwi’s en een halve avocado. Mix hier 1 fijngesneden tomaat en 1 theelepel citroensap doorheen. Smeer de spread over een volkorenwrap en rol deze op.

2. Mueslibol met roomkaas en kiwi
Snij 1 kiwi in plakjes, smeer roomkaas op een mueslibol en beleg met plakjes kiwi.

3. Kiwi banaan dip
Prak 2 kiwi’s en 1 banaan met 1 snufje kaneel. Doe dit in een potje en sluit dit af. Neem in een ander trommeltje een volkoren cracker mee om in de dip te dopen.

4. Volkorenbol met een groene kiwi-doperwtjes spread
Prak 2 kiwi’s, een handvol doperwten en 3 blaadjes fijngehakte munt tot een spread en smeer deze uit over een volkorenbol.

5. Het grote groene smoothie monster
Mix in een blender 1 kiwi, een handvol spinazie, een half glas melk (of een alternatief voor melk), een halve avocado en 1 theelepel citroensap. Giet het in de schoolbeker en geef een vrolijk papieren rietje mee om het extra feestelijk te maken.

Een gezonde pauze

Ook ‘Het 10 uurtje’ is een ideaal moment voor groenten en fruit. Een kiwi, banaan en appel in stukjes, hup in het trommeltje en klaar is je vrolijke fruitsalade.

Écht geen tijd? Wist je dat de Zespri SunGold kiwi ook met haar gladde schil heerlijk is om te eten?

Wist je dat volkorenbrood maar liefst 20x zoveel vitamines en mineralen bevat dan witbrood? Check wel goed op het etiket of je écht 100% volkorenbrood kiest.

De basis van een gezonde lunch bestaat uit volkorenbrood met gezond beleg, fruit/groente en eventueel zuivel. Fruit is een heerlijke jam op brood, heeft 0% toegevoegde suikers en zit vol met vezels; een stuk gezonder dan jam uit een potje.

Dit artikel wordt aangeboden door Zespri.