Voeding

Borst- of flesvoeding

borst-of-flesvoeding
borst-of-flesvoeding
Als je zwanger bent, moet je ineens veel belangrijke keuzes maken. Welke naam geef je je kindje? En welke spulletjes heb je allemaal nodig? Maar ook of je borst- of flesvoeding gaat geven. Want hoewel je omgeving er misschien van uitgaat dat je borstvoeding gaat geven, hoeft deze keus niet vanzelfsprekend te zijn.

Bijzonder

Borstvoeding is bijzonder. En natuurlijk. Zij bestaat uit een perfecte samenstelling van voedingsstoffen voor je baby, en is altijd op de juiste temperatuur. Je hoeft niet te sjouwen met flessen en voeding als je op pad gaat en het geeft een bijzondere intimiteit aan de voedingsmomenten die jij en je kindje beleven. Wanneer je kindje aan de borst ligt, moet het krachtig zuigen aan de tepels om de melkproductie te stimuleren. Dit zuigen is erg goed voor de ontwikkeling van de kaken en de mond van je kindje.

Keuze

Maar voor borstvoeding moet je wel heel bewust kiezen. Het is niet altijd makkelijk om te kampen met pijnlijke tepelkloofjes of borstontstekingen, terwijl je kindje gevoed moet worden. Lees ook ons artikel over problemen met borstvoeding. Daarnaast is het moeilijk om te zien of je kindje daadwerkelijk genoeg binnen heeft gekregen. Dat kan je behoorlijk onzeker maken. Zeker als je kindje veel huilt. Ook kan je melkproductie afnemen wanneer je weer volop aan het werk gaat. De spanning van het werken en daarnaast nog kolven kan gewoon te veel zijn. En hoewel er genoeg hulp is, van bijvoorbeeld een lactatiekundige, kun je soms besluiten om over te gaan op flesvoeding. En dat is helemaal geen schande. Als je borstvoeding kunt geven is dat prachtig. Maar als je door omstandigheden niet in staat bent om je kindje op deze manier te voeden, kan de fles uitkomst bieden.

Pijnlijk

Het kan ook zijn dat je lichamelijk niet in staat bent om borstvoeding te geven. Dat kan zijn omdat je borst misschien om medische redenen verwijderd is. Of omdat je melkproductie niet goed werkt. Het kan dan heel erg pijnlijk zijn als je omgeving erg gefocust is op borstvoeding als enige goede manier om je kindje te voeden. Hoewel borstvoeding natuurlijk is, wordt je kindje net zo goed groot door flesvoeding.

Flesvoeding

Met flesvoeding wordt volledige zuigelingenvoeding bedoeld. De samenstelling van deze flesvoeding is zorgvuldig vastgesteld in de Warenwet. Deze wet zorgt ervoor dat deze voeding aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet. In tegenstelling tot borstvoeding, is aan de flesvoeding vitamine K toegevoegd. Als je kind minimaal 500 milliliter flesvoeding op een dag krijgt, heeft hij geen extra vitamine K nodig. Het voordeel van flesvoeding is dat je altijd weet hoeveel je kindje heeft gedronken. Daarnaast kun je de voeding ook eens uit handen geven aan je partner. Zo wordt hij sterker betrokken bij de intieme rustmomentjes die je met je kindje hebt.

Druk

Laat je niet leiden door de druk vanuit je omgeving om borstvoeding te geven. Het gaat erom dat de manier van voeden bij jou past. Dan zullen de voedingsmomenten voor jou en je kindje het meest relaxed zijn.