Baby en kind

Buikkrampjes

Buikkrampjes
Buikkrampjes
Buikkrampjes of darmkrampjes; je baby kan er flink last van hebben! Huilen is voor baby’s de enige manier om te laten zien (horen!) dat er iets is. Kom je er maar niet achter waarom je baby huilt, dan zouden het wel eens krampen kunnen zijn. Buikkrampjes komen heel vaak voor bij baby’s van een week of 6 tot ongeveer 3 maanden. Ouders kunnen zich er behoorlijk onzeker en machteloos door gaan voelen.

Oorzaak

De precieze oorzaak is niet bekend. Sommige mensen zeggen dat de krampen komen door een te sterke gisting in de darmen. Anderen beweren dat sommige baby’s te veel drinken, waardoor ze een opgeblazen gevoel krijgen. De ontwikkeling van de darmen van pasgeboren baby’s is nog niet helemaal voltooid. In de eerste maanden na de geboorte gaat het rijpingsproces verder. Je kindje moet daarom erg wennen aan het verteren van voedsel.

Symptomen

Baby’s met buikkrampjes zijn onrustig, ze trekken afwisselend hun beentjes op of overstrekken juist met het hele lichaam. Ze zijn boos en ballen hun vuistjes. Verder huilen ze aan een stuk door, vaak zijn ze ontroostbaar. Het laten van windjes zorgt voor een opgelucht gevoel waardoor je baby weer rustiger wordt. Deze klachten ontstaan ongeveer een half uur tot een uur na de voeding. Aan het einde van de middag of in de avond heeft je kindje meer kans op krampen.

Wat kan je er aan doen?

Het is belangrijk om eerst zeker te weten dat er niet iets anders aan de hand is. Een arts kan je kindje onderzoeken op bijvoorbeeld infecties, een glutenallergie of koemelkintoleratie. Als er niks ontdekt wordt zijn er een aantal tips die zouden kunnen helpen:

  • Fietsbewegingen maken met de beentjes van je baby.
  • Wrijf met een warme hand over het blote buikje (met de wijzers van de klok mee).
  • Je baby op zijn buik op je arm leggen, hoofdje in je hand en zachtjes wiegen.
  • Maak een lekker badje voor je baby.
  • Een lauwwarme kruik tegen het buikje leggen (opgerold in een handdoek).
  • Veel kindjes vinden het fijn om dicht bij mama of papa te zijn. Het gebruik van een draagdoek zorgt er voor dat jij je handen vrij hebt.
  • Homeopathische middelen als bijvoorbeeld Cinababy van VSM.
  • Probeer zelf rustig te blijven. Een baby merkt het als ouders onrustig worden. Vraag anders iemand even op je baby te passen zodat jij wat kunt bijtanken.

Als je borstvoeding geeft

  • Zorg dat je baby goed aanhapt.
  • Als je een sterk toeschietreflex hebt kan je het best de ergste druk even weghalen door te kolven.
  • Bied één borst aan en laat deze helemaal leegdrinken. Daarna kan je de andere borst aanbieden.
  • Let goed op wat je eet en drinkt; eet geen scherpe kruiden en gasvormende groenten (bv. bloemkool, spruitjes), en drink geen koffie en koolzuurhoudende dranken.

Als je kunstvoeding geeft

  • Let er op dat er zo min mogelijk lucht wordt opgezogen. (geen lucht in de speen)
  • Ga niet meer voeding geven dan geadviseerd wordt en hou je aan de juiste verhouding water/ melkpoeder.

Niet doen!

Er zijn speciale voedingen te koop die helpen tegen darmkrampjes. Bij het acuut overstappen naar andere voeding kunnen de klachten verergeren. Overleg eerst even met de (kinder)arts of het consultatiebureau hoe je dit best kan doen. Op internet lees je vaak tips over venkelthee. Het geven van venkelthee wordt echter op dit moment door het voedingscentrum afgeraden. In venkel zit estragol, een stof die voor dieren schadelijk is. Er zijn aanwijzingen dat dit ook voor mensen schadelijk is.