Baby en kind

De baby gehoortest

De baby gehoortest
De baby gehoortest
Tussen de 4e en de 7e dag na de geboorte van je baby komt er een medewerker van de thuiszorg of de verloskundige bij je thuis voor de baby gehoortest, ook wel de gehoorscreening. Tijdens dit bezoek wordt tevens de hielprik gedaan.

Doel van de gehoortest

Het doel van de gehoortest is het vroegtijdig opsporen van afwijkingen aan het gehoor van je baby. Als er sprake is van een afwijking is het belangrijk, om problemen met de taalontwikkeling te voorkomen, zo snel mogelijk te starten met een behandeling.

De uitvoering

Je baby krijgt een klein, zacht dopje in het oor. Via het dopje wordt er een geluidssignaal gegeven. Het dopje is verbonden met een apparaatje dat het gehoor van je baby meet. Als je baby goed kan horen zendt het binnenoor het geluidssignaal terug. Een microfoontje vangt dit op waardoor je weet dat het oor goed functioneert. Beide oren worden afzonderlijk getest. De test duurt meestal een paar minuten en is pijnloos. De meeste baby’s liggen tijdens de test gewoon te slapen.

Ligt je baby in het ziekenhuis

Als je baby nog in het ziekenhuis ligt kan de gehoortest door een verpleegkundige worden uitgevoerd. Afhankelijk van de situatie kan de test ook worden uitgesteld. De gehoortest moet wel binnen 6 weken na geboorte zijn uitgevoerd.

De uitslag

Je krijgt direct na de gehoortest de uitslag. Bij ongeveer 95% van de baby’s is de uitslag voldoende. Dit betekent dat je baby in principe voldoende hoort om goed te leren praten. Het geeft geen garantie op een goed gehoor!

Als de uitslag van de gehoortest onvoldoende is (aan één of beide oren) dan wordt de test na ongeveer een week herhaald. Is deze uitslag weer onvoldoende dan wordt er een derde test gedaan met een ander apparaat. Als ook die gehoortest niet voldoende is zal je worden doorverwezen naar een audiologisch centrum. Zij gaan het dan verder onderzoeken.

Meer weten

Wil je meer weten over de gehoortest bij pasgeborenen? kijk dan op de website van het RIVM en gebruik als zoekterm ‘gehoortest’.