Baby en kind

HCFS of het KISS Syndroom

KISS Syndroom
KISS Syndroom
Je had het je misschien anders voorgesteld; een wolk van een baby, die af en toe huilt wanneer hij hongerig is. Maar jouw kindje lijkt niet op te houden met huilen. Er is slechts één houding waarin je baby zich comfortabel voelt. Want je kindje lijdt aan HCFS, ook wel het KISS syndroom.

Wat is HCFS / KISS?

HCFS staat voor hoog cervicale functie stoornis. KISS betekent Kopgewrichten Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie. Kindjes met HCFS of het KISS syndroom hebben een beklemming in de bovenste gewrichtjes in de nek, dicht bij de rand van de schedel. Deze beklemming kan ontstaan door druk op de nek en rug, tijdens de geboorte. De gewrichtjes in de nek van je kindje zijn heel belangrijk, omdat ze grote invloed hebben op hoe je kindje beweegt. Daarnaast bepalen ze de slik- en zuigreflex bij kindjes.

Hoe ontstaat de stoornis?

Een beklemming van de gewrichtjes boven in de nek ontstaat vaak tijdens de geboorte. Doordat gedurende de bevalling flinke druk op de wervelkolom ontstaat, kunnen de bovenste nekgewrichtjes klem komen te zitten. Deze beklemming blijft na de geboorte bestaan. Soms heeft het kindje in de baarmoeder al een verkeerde houding. Dit gebeurt vooral bij meerlingen of bij grote baby’s. Ook kan een snelle of juist langzame bevalling problemen met de bovenste nekgewrichten veroorzaken.

Hoe weet ik of mijn kindje HCFS of KISS heeft?

Een kindje met HCFS of het KISS syndroom heeft vaak een favoriete houding. We noemen dit de voorkeurshouding. Deze voorkeurshouding ontstaat doordat de kinderen met HCFS hun nekje zo veel mogelijk ontzien bij het liggen. Doordat het kindje bijna altijd met het hoofd in dezelfde richting slaapt, kan de schedel scheef groeien. Verder is het mogelijk dat het aan één kant een arm of een been minder beweegt. Daarnaast huilt je kindje vaak doordat de beklemde gewrichtjes pijn kunnen doen. Door de abnormale houding raken de nekspiertjes overbelast en veroorzaken extra pijn.

Symptomen HCFS of het KISS syndroom

Er zijn verschillende symptomen die kunnen samenhangen met HCFS, zoals problemen met inslapen, ongelijke ontwikkeling van de rechter- en linkerkant van het lichaam, een voorkeurskant hebben, hyperextensie (extreem strekken van de rug), afgeplatte schedel, extreme huilbuien, vermijden van kruipen, afkeer van knuffelen, erg druk, onrustig, boos, achterlopende spraakontwikkeling, koude handjes en voetjes en een moeizame ontlasting. Wanneer je kindje last heeft van enkele van de bovengenoemde symptomen is het belangrijk dat je hiermee naar je huisarts gaat. Deze kan vaststellen of je kindje daadwerkelijk lijdt aan HCFS.

Behandeling

Wanneer je kindje HCFS heeft, kun je terecht bij een manueel therapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van baby’s en kinderen. Niet iedere manueel therapeut kan deze behandeling dus uitvoeren. Deze therapeut drukt voorzichtig op de wervels van je kindje. Hierbij worden ze voorzichtig in een goede richting gedrukt. In de meeste gevallen zal hierdoor de druk op de spieren en gewrichten afnemen, waardoor de pijn afneemt. In de meeste gevallen kunnen de klachten met ongeveer vier behandelingen worden weggenomen.