Baby en kind

Het consultatiebureau

Het consultatiebureau
Het consultatiebureau
Een kindje opvoeden is mooi en bijzonder. Maar lang niet altijd even makkelijk. Gelukkig is er het consultatiebureau (CB). Hier kun je terecht met al je vragen en twijfels op het gebied van slapen, eten, gedrag en opvoeden.

In Nederland zijn we zuinig op onze kindjes. Om de ontwikkeling van ieder kind goed in beeld te houden, heeft de Nederlandse regering daarom de zogenaamde consultatiebureaus opgezet. Daar worden ze goed in de gaten gehouden door een professionele consultatiebureau arts en wijkverpleegkundige.

Groeiboekje

Op het consultatiebureau wordt tijdens de eerste vier levensjaren de groei en ontwikkeling van je kindje nauwlettend in de gaten gehouden. Elk kind krijgt een eigen groeiboekje. Daarin worden alle stapjes die je kind maakt netjes genoteerd. Zo kun je precies zien hoe het met je kindje gaat.

De wijkverpleegkundige

De wijkverpleegkundige is de spil van het consultatiebureau. Wanneer je kind ongeveer twee weken oud is, komt deze verpleegkundige op huisbezoek en vult dan samen met jou het dossier van je kind in. Tijdens dit gesprek vertelt zij je wat de jeugdgezondheidszorg voor jou en je kind kan betekenen. De wijkverpleegkundige houdt spreekuren op het consultatiebureau. Tijdens deze spreekuren beantwoordt zij je vragen en kijkt daarbij samen met jou naar de groei en ontwikkeling van je kind.

Consultatiebureau arts

Naast de wijkverpleegkundige staat altijd een consultatiebureauarts. Een van de taken van de consultatiebureauarts is te zorgen dat je kindje op tijd de juiste inentingen krijgt. Verder let de consultatiebureau arts goed op de ontwikkeling van je kindje. Je kunt daarbij denken aan de groei en het gewicht van je kindje en de psychische en motorische ontwikkeling, zoals het rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. De wijkverpleegkundige spreekt met je over eventuele problemen bij de (borst)voeding of in de opvoeding.

Bezoek consultatiebureau

Elk kindje bezoekt op vaststaande momenten het consultatiebureau. Zo heeft het eerste bezoek plaats na 4 weken. Daarna volgt een bezoek met 8 weken, 3 maanden, 4 maanden, 6 maanden, 7,5 maanden, 9 maanden, 11 maanden, 14 maanden en 18 maanden. De laatste drie bezoeken hebben plaats op de leeftijd van 2 jaar, 3 jaar en 3 jaar en 9 maanden.

Tussentijdse afspraak meten en wegen

Natuurlijk kun je altijd zelf een tussentijdse afspraak maken als je dat nodig vindt. Zeker wanneer je baby pas geboren is, en je borstvoeding geeft is het fijn om je kindje regelmatig te laten wegen. Zo weet je zeker of je borstvoeding ook daadwerkelijk voldoende is voor een gezonde groei van je kindje. Bij de meeste consultatiebureaus kun je één keer in de week zonder afspraak terecht voor het wegen en meten van je kindje. Dit kan je als verse mama een het geruste gevoel geven, dat je kindje goed in de gaten wordt gehouden.