Baby en kind

Het NannyCare sensormatje

Het NannyCare sensormatje
Het NannyCare sensormatje
Het is nog niet zo heel lang geleden dat vrouwen kinderen kregen zonder alle moderne hulpmiddelen. Er bestonden geen wegwerpluiers, geen kinderbedjes, geen kinderstoelen, geen kruikjes en er was geen kraamhulp. Wanneer je geluk had dan hielp je moeder je, of een oudere zus, of de buurvrouw. Een oppascentrale? Een babyfoon? Je mocht van geluk spreken wanneer de vroedvrouw op tijd aan je bed verscheen. Tegenwoordig zijn wij van alle gemakken voorzien. Eén van de nieuwste vindingen is het NannyCare sensormatje.

Het NannyCare sensormatje is Geen gadget

NannyCare is de naam van een sensormatje. Dit matje heeft 21 sensorpunten die een verandering in de ademhaling van je baby registreren. Het matje leg je onder de matras van de baby. De NannyCare neemt de beweging van de ademhaling van je baby waar en waarschuwt wanneer deze in gevaar is. De control-unit werkt op batterijen en kan veilig worden aangesloten. Met bijgeleverde beugel kan deze unit buiten het bereik van de baby- en andere kinderen aan de muur worden bevestigd. Het NannyCare sensormatje is zeker geen gadget en valt onder de medisch gecertificeerde apparatuur van de EU en wordt momenteel al in 40 landen verkocht. Bij sommige zorgverzekeraars wordt de aanschaf van het matje geheel of gedeeltelijk vergoed. Dit ligt uiteraard aan de manier waarop je verzekerd bent. Het is raadzaam dit in je polis na te kijken.

Alles is nieuw

Na de geboorte van je (eerste) baby zul je overweldigd zijn door de indrukken en gevoelens die dit met zich meebrengt. Alles is nieuw: van het voeden van je baby tot het geklungel met het verschonen en aankleden. De kraamhulp kan je gelukkig veel leren in die eerste paar dagen. Ook neemt zij (of hij) een groot deel van je huishoud- en zorgtaken uit handen. Vergeet daarbij niet de inloop van de kraamvisitie, zij willen allemaal het nieuwe familielid bezichtigen. De nachten zijn kort en gebroken, de baby moet ‘s nachts gevoed en verschoond worden. En mocht de kleine ’s nachts ineens doorslapen dan word jíj wakker van de stilte. Zou alles wel goed zijn? En daar ga je dan, voor je eigen gemoedsrust: opstaan en kijken of alles in orde is. Ook dan kan Het NannyCare sensormatje een welkome hulp zijn. Je zult rustiger slapen doordat je weet dat Het NannyCare sensormatje slaat wanneer er met de ademhaling van je kind iets mis is.

Alarm

De sensorpunten nemen de bewegingen en de ademhaling van je baby waar. Wanneer hierin langer dan 20 seconden een hapering optreedt, gaat het alarm af. Dit alarm is dusdanig luid dat je er zeker wakker van zult worden. Het NannyCare sensormatje moet je zien als een hulp bij het registreren van onregelmatigheden die je baby kan krijgen met de ademhaling. Daarna zul je zelf actie moeten ondernemen. De richtlijnen voor veilig slapen van je baby zul je uiteraard in acht moeten blijven nemen.

Zin of onzin

Zou iedereen het NannyCare sensormatje aan moeten schaffen? Dat is natuurlijk een vraag die ieder voor zich moet beantwoorden. Ouders die een kind aan wiegedood hebben verloren zullen er waarschijnlijk eerder één aanschaffen dan ouders die dit niet hebben meegemaakt. Ook zijn er ouders die meer bezorgd zijn dan anderen. Voor hen kan het gebruik van het matje bijdragen aan een gerust gevoel. Toen mijn kinderen geboren werden, en dat is inmiddels 18 en 21 jaar geleden, bestonden er geen sensormatjes. Wel was bekend dat je baby’s op hun zij moet leggen en niet op de buik. In onze huidige maatschappij veranderen opvattingen, meningen en behandelwijzen met regelmaat van de klok: wat vandaag goed is, is morgen achterhaald. Alle veiligheidsmaatregelen ten spijt kunnen niet voorkomen dat er ongelukken gebeuren, dat mensen, en dus ook baby’s, ziek worden. Schaf je het sensormatje wel of niet aan? Wanneer het goed is voor je gemoedsrust, doen! Zie je er de toegevoegde waarde niet van in, doe het dan niet.

Kijk voor meer informatie of om het NannyCare sensormatje te bestellen op de website van NannyCare.