Baby en kind

Huilbaby

Huilbaby
Huilbaby
Elke baby huilt. Dat is normaal. Maar er zijn baby’s die het erg bont maken; dat zijn de zogenaamde huilbaby’s. Deze baby’s huilen ten minste drie uur per dag, gedurende minstens drie dagen per week. Soms wordt het huilen zo erg dat de baby een tijdje in het ziekenhuis wordt opgenomen, zodat de ouders even tot rust kunnen komen.

Oorzaak huilen

In Nederland is ongeveer 2 tot 2,5 procent van de baby’s een huilbaby. Soms komt dit door een lichamelijke oorzaak, zoals een voedingsprobleem, het KISS-syndroom of een allergie. Maar vaak is er ook geen aanwijsbare oorzaak te vinden voor het huilen. Wanneer je geen duidelijke oorzaak vindt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om het huilen zo veel mogelijk in te dammen.

Rust

Omdat er uitgebreid onderzoek is gedaan naar huilbaby’s, weten we wel dat rust, voorspelbaarheid, regelmaat en weinig prikkels erg goed zijn voor onrustige baby’s. Zo kun je een vast schema aanhouden waarin voeden, samen spelen, even in de box liggen en je kindje weer naar bed brengen altijd in dezelfde volgorde plaatshebben. Zorg dat de televisie of radio of andere geluidsdragers uitstaan als je kindje beneden is. Het geluid maakt je kindje onrustig, waardoor het sneller gaat huilen. Breng je kindje naar bed zo gauw het begint te jengelen of in zijn oogjes gaat wrijven. Zo kan het zelf rustig in slaap vallen.

Inbakeren

Ook inbakeren heeft een rustgevende invloed op je kindje, mits het veilig gebeurt. Inbakeren is een eeuwenoude traditie, waarbij het kindje van de schouders tot de voetjes in doeken wordt gewikkeld. Daardoor wordt je kindje sterk beperkt in zijn bewegingen, waardoor het zich gemakkelijker kan overgeven aan de slaap. Let wel op; voor het veilig inbakeren gelden strenge regels. Zorg daarom wel dat je eerst voldoende informatie verzamelt, voordat je je kindje gaat inbakeren. Lees hier meer over in ons artikel over het inbakeren van je baby.

Babymassage

Naast inbakeren is ook een regelmatige babymassage erg rustgevend voor je kindje. Door de aanrakingen tijdens de massage geef je je kindje warmte en geborgenheid, waardoor het zich rustig en veilig gaat voelen.

Zorg voor jezelf!

Als je een huilbaby hebt, is het ook belangrijk dat je goed op jezelf let. Iedereen heeft een grens in wat hij of zij aankan. Zeker met een huilbaby, kun je deze grens al snel bereikt hebben. Zorg daarom voor voldoende rust voor jezelf. Wissel af en toe een nacht af met je partner, zodat jij even ergens anders kan slapen en zo tot rust kunt komen. Zorg voor een goede oppas en ga regelmatig er zelf even tussenuit. Je zult zien dat je daarvan weer even de energie krijgt die je nodig hebt om voor je kindje te zorgen. Eén troost; het huilen gaat een keer over.

Troosten of laten huilen

Wanneer ga je je baby troosten of wanneer kun je hem of haar juist beter even laten huilen. Dit blijft altijd moeilijk. In het artikel ‘troosten of laten huilen‘ gaan we hier wat dieper op in.