Baby en kind

Je kindje in de auto

Vervoer kinderen
Vervoer kinderen
Als ouder ben je natuurlijk ontzettend zuinig op je kleine koters. Wanneer je op pad gaat met ze, wil je geen enkel risico lopen. Of het nu op de fiets is, of in de auto, je houdt je keurig aan de veiligheidsvoorschriften, toch?

Herinner je je nog die tijd? Met z’n allen op de achterbank van een Diane toerend door de smalle bergpassen van Zwitserland? Gordels achterin bestonden nog niet. Laat staan geavanceerde airbagsystemen zitverhogertjes, of beveiligde stoelzitjes. Tegenwoordig is deze manier van vervoeren ondenkbaar. Met de verhoging van de snelheidslimiet van de auto’s, zijn ook de veiligheidsvoorschriften voor het vervoer aangepast. Want we willen allemaal tenslotte maar één ding: onze kinderen zo veilig mogelijk vervoeren.

Overheidsregels

Om te zorgen dat iedereen zijn koters zo veilig mogelijk over de weg vervoert, zijn er door de overheid speciale regels opgesteld. Iedereen moet zich aan deze regels houden, anders loop je kans op een fikse boete. De basisregel is dat kindertjes die kleiner zijn dan 1,35 m altijd in een goedgekeurd en passend kinderbeveiligingssysteem moeten zitten. Dit zijn speciale zitjes, die gemaakt zijn op de lengte en het gewicht van je kindje en die voldoen aan de hoogste Europese eisen op het gebied van veilig vervoer, het zogenaamde ECE-label.

Uitzonderingen

Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Zo mag een kindje dat ouder is dan 3 jaar wel gebruikmaken van de autogordel op de achterbank, als de andere twee plekken al in beslag zijn genomen door autozitjes. Vaak past een derde zitje dan niet meer op de achterbank. Dus zit je tweeling in de autostoeltjes en zit je kindje van drie en een half in het midden in de gordel, dan is dat toegestaan. De andere uitzondering is als je bijvoorbeeld een kinderfeestje hebt gehad en je de kinderen naar huis moet vervoeren. In dat geval mogen de kinderen even in de autogordel, in plaats van in het speciale kinderbeveiligingssysteem. De maximale afstand voor dit vervoer is 50 km. Het gaat hier overigens om zogenaamde ‘incidentele’ gevallen. Dus vervoert oma de kinderen elke week, dan is deze regel niet meer van toepassing. Let op: elk kind moet een eigen autogordel gebruiken. Meerdere kinderen in één gordel is verboden.

Maxi-Cosi en airbag

Nog een belangrijke regel geldt voor de Maxi-Cosi. Je kindje mag namelijk niet in de Maxi-Cosi vervoerd worden op de plek waar een airbag is, tenzij de airbag is uitgeschakeld. Dit komt omdat de airbag, in geval van een ongeval, met zoveel kracht naar voren wordt gestoten, dat je kindje hierdoor letsel op kan lopen. Het is trouwens sowieso niet handig om een kindje tot 12 jaar op een plek te zetten, waar een airbag zit. De airbag komt namelijk met zoveel kracht van zijn plek, dat je kindje hierdoor verwondingen op kan lopen. Ingeval je kindje toch op een plek met airbagsysteem zit, kun je het beste zijn stoel zo ver mogelijk naar achteren zetten.

Buitenland

Volgens de Europese Richtlijn moeten kinderen kleiner dan 1,50 m vervoerd moeten worden in een goedgekeurde en passende autostoel. Er zijn landen die gebruik maken van een uitzonderingsregel, waaronder Nederland. Ga jij op vakantie naar het buitenland? Check dan vooraf welke regels er voor jouw land van bestemming gelden.