Baby en kind

Kinderen en social media

kinderen en social media
kinderen en social media
We shoppen erop, kijken films, doen spelletjes en raken verslingerd aan YouTube. Tegenwoordig zijn de iPad en de computer niet meer weg te denken uit ons gezinsleven. Maar is die tablet of computer wel zo goed voor onze kinderen? En horen de kids niet gewoon lekker buiten te spelen in plaats van achter het scherm te hangen?

Zeker rond etenstijd of tijdens spitsuur kan het zo makkelijk zijn; je zet de kinderen even achter de iPad en voilà, je bent ervan verzekerd dat je even je handen vrij hebt. Nagenoeg elke moeder herkent dit. Natuurlijk is het helemaal niet erg om af en toe even flink gebruik te maken van de digitale middelen die we hebben. Daarnaast kunnen onze kinderen ook veel leren via educatieve filmpjes of spelletjes. Maar waar ligt de grens? Wat is de maximumtijd dat je je kindje achter de iPad kunt zetten? En wat zijn de gevaren van ons digitale gedrag? Natuurlijk beslis jij als ouder uiteindelijk wat je goed vindt voor je kind. Toch is het belangrijk om je bewust te zijn van de voordelen en nadelen als we het hebben over het gebruik van al die digitale middelen, zoals de iPad of de smartphone. Je wilt je kind immers zo goed mogelijk groot zien worden?

Begeleiden

Doordat bijna iedereen tegenwoordig een iPad of smartphone heeft, komen kinderen tegenwoordig al jong in aanraking met digitale middelen. Er zijn kinderen die al vanaf hun 2e jaar internetten en onderzoek heeft uitgewezen dat een gemiddelde peuter van 3 jaar zo’n 35 minuten per dag online is. Als ouder is het daarom belangrijk om je goed te verdiepen in de digitale leefwereld van je kinderen. Daarnaast is het goed om informatie te verzamelen over hoe je je kind het beste hierin kunt begeleiden. Je kinderen moeten immers van jou leren hoe ze op een verantwoorde manier kunnen omgaan met het gebruik van internet.

Ga op ontdekkingsreis met je kind

Om het op een goede manier te leren omgaan met internet, is het belangrijk om samen met je kind op ontdekkingsreis te gaan op internet. Zo kun je samen met je kleintje een heleboel informatieve, leerzame of gewoon vrolijke websites vol spelletjes en filmpjes bezoeken. In de tussentijd kun je je kind over internet vertellen en helpen bij het leren van computervaardigheden. Als je kind eenmaal zover is dat het zelf wat wil proberen, dan is het handig om een speciale kinderbrowser (bijvoorbeeld MyBee) aan te schaffen. Zo ben je er altijd van verzekerd dat het aanbod dat je kind tegenkomt ook aansluit bij de leeftijd van je kind.

Op het internet …

Als je kind eenmaal naar school gaat, zal de belangstelling voor het gebruik van internet alleen maar toenemen. Het hoort de verhalen van vriendjes en vriendinnetjes die regelmatig op internet surfen en daarnaast wordt ook steeds meer lesstof online aangeboden. Op het moment dat de belangstelling voor het internet toeneemt, is het belangrijk om samen met je kindje de (goede) mogelijkheden die het internet je kind biedt, te gaan verkennen. We noemen dit ook wel begeleide confrontatie. Je maakt je kind vertrouwd met het gebruik van internet, maar wijst het ook op de gevaren van het gebruik van internet. Natuurlijk doe je dit op een manier die bij de leeftijd van je kind past. Door open over de goede kanten en ‘gevaarlijke’ kanten van het gebruik van internet te spreken, voorkom je stiekem surfgedrag en hou je de communicatielijn naar je kind open. Verdiep je van tevoren goed in de sites die voor jouw kind geschikt zijn. Je kunt hier meer over lezen via mijnkindonline.nl, de site van het kenniscentrum Jeugd & Media.

Daarnaast is het vanaf deze leeftijd verstandig om duidelijke regels op te stellen ten aanzien van het computergebruik. Stel bijvoorbeeld vast hoe lang je kind per dag op internet mag, en welke sites het mag bezoeken. Op die manier houd je de touwtjes in handen en bescherm je je kinderen tegen dwangmatig computer- (of iPad) gebruik.

Buiten spelen

Internet kan op een goede manier bijdragen aan de ontwikkeling van je kind. Maar we moeten niet vergeten dat er nog veel meer dingen zijn die kunnen bijdragen aan een gezonde ontwikkeling van je kindje. Zo is buiten spelen nog steeds erg gezond. Het zorgt ervoor dat de spieren van je kindje lekker geactiveerd worden, voorkomt overgewicht en draagt bij aan de sociale contacten van je kindje. Zorg daarom dat je een goede balans vindt tussen het computergebruik en lekker buiten spelen met vriendjes. Want uiteindelijk willen we allemaal dat onze kinderen zo gezond mogelijk opgroeien.

Tips voor een bewust computergebruik:

– Zorg dat de computer in de woonkamer staat. Zo heb je altijd zicht op het surfgedrag van je kind.
– Wees je bewust van de gevaren van internet; denk hierbij aan foute mensen met wie kinderen in contact kunnen komen, seks, geweld, sluikreclame, ongeschikte websites en ongemodereerde chats. Je kunt je kind hiervoor beschermen door een speciale kinderbrowser aan te schaffen.
– Maak het surfen zo veilig mogelijk voor je kind. Gebruik daarom een goede virusscanner, een firewall, een pop-up-killer en een spamfilter. Daarnaast kan het ook goed zijn om ouderlijk toezicht in te stellen; op die manier houd je altijd zicht op de activiteiten van je kind op het internet.
– Maak je kind bewust van de gevaren van het aangaan van sociale contacten via internet. Zorg dat je duidelijk maakt dat je kind dit nooit mag doen zonder toestemming van papa of mama.
Praat regelmatig met je kind over wat hij heeft gedaan of gezien op internet. Je kunt ook af en toe samen met je kind achter de computer kruipen. Dat is niet alleen gezellig, maar het geeft je ook de gelegenheid om wat uit te leggen over het gebruik van internet.
– Vertel je kind al op jonge leeftijd dat het nooit e-mail-, telefoon- of adresgegevens moet uitwisselen via internet. Je weet immers nooit in welke handen deze informatie terechtkomt.