Baby en kind

Liesbreuk bij baby’s en kinderen

Liesbreuk bij baby’s en kinderen
Liesbreuk bij baby’s en kinderen
Een liesbreuk is een zwakke plek in de buikwand, meestal aan de rechterkant, ter hoogte van de lies waardoor de darmen vanuit de buikholte naar buiten komen. Je herkent het aan een forse uitstulping of zwelling in een van de liezen (enkele liesbreuk). Ook is het mogelijk dat aan beide kanten een uitstulping zit, je spreekt dan van een dubbele liesbreuk. Vaak kan deze uitstulping die opkomt bij persen terug worden geduwd. Een liesbreuk bij baby’s komt vaker bij te vroeg geboren baby’s en jongens voor, maar ook bij meisjes is het mogelijk.

Klachten

Meestal hebben kinderen niet veel last van een liesbreuk en zie je alleen de zwelling. Sommige kinderen voelen een brandering, zeurend gevoel, zijn wat misselijk en braken. Als je kind een zwelling in de liesstreek heeft en huilerig is, niet goed drinkt, last heeft van misselijkheid, koorts en een opgezwollen buik heeft, kan het duiden op een beklemde liesbreuk. Dan moet er direct geopereerd worden. Neem dan dus contact op met je huisarts.

Behandeling

Een liesbreuk geneest niet vanzelf en zal geopereerd moeten worden. Gelukkig is het een redelijk simpele ingreep. Bij de operatie wordt er een kleine snede van 3 tot 5 cm. boven de lies gemaakt. De chirurg brengt een gedeelte van de buikinhoud weer terug in de buikholte en verwijdert de uitstulping van het buikvlies. De wond wordt onderhuids gesloten met oplosbare hechtingen, deze hoeven later dus niet verwijderd te worden. De operatie vindt plaats onder algehele narcose, in dagbehandeling. Je kind mag dus waarschijnlijk dezelfde dag weer naar huis.

Complicaties

Een liesbreuk is ondank dat het een kleine ingreep is, toch een operatie. Met het risico op complicaties. Neem altijd even contact op met de behandelend arts als je je zorgen maakt, de wond begint te bloeden, gaat ontsteken of als de plek waar geopereerd is flink opzwelt.