Baby en kind

Problemen bij borstvoeding

Problemen bij borstvoeding
Problemen bij borstvoeding
Borstvoeding geven zorgt voor intieme momenten. Meestal verlopen deze bijzondere momenten dan ook zonder problemen. Toch is dat niet vanzelfsprekend. Soms kun je tegen onverwachte problemen bij borstvoeding aanlopen. Het is fijn als er dan professionele hulp en advies bij de hand is. Je kunt dan terecht bij een lactatiekundige.

Je kindje borstvoeding geven is knus. De eerste voeding, direct na de geboorte is dan ook een ervaring op zich. Je bent verbaasd over dat kleine kindje dat al direct na de geboorte je borst feilloos weet te vinden. Je bent verrast over het feit dat jouw eigen lichaam je kindje kan voeden. En dat maakt je trots. Je zet op deze manier de speciale band voort, die je met je kind al had tijdens de zwangerschap.

Lactatiekundigen

Maar soms verloopt de borstvoeding minder rooskleurig dan je had gehoopt. Je kunt dan begeleiding krijgen. Direct na je bevalling krijg je deze begeleiding van de kraamzorg. Maar als deze weg is, en de problemen zich opstapelen, kun je terecht bij een borstvoedingsdeskundige. Deze ‘lactatiekundigen’ zijn borstvoedingsspecialisten die speciaal zijn opgeleid om je te helpen bij het geven van borstvoeding.

Tijdens zwangerschap

Wanneer je besluit borstvoeding te geven aan je kindje, kun je ook tijdens de zwangerschap al terecht bij een lactatiekundige. Zo zijn er speciale bijeenkomsten voor aanstaande papa’s en mama’s die graag wat meer willen weten over borstvoeding. Je kunt ook tijdens je zwangerschap een keertje langsgaan bij de lactatiekundige. Zij kan je vragen rondom borstvoeding beantwoorden en je helpen met de voorbereiding op de borstvoedingsperiode.

Problemen bij borstvoeding

Ook na de geboorte kun je tegen obstakels aanlopen. Zo kunnen aanlegproblemen of terugkerende borstontstekingen een ontspannen borstvoedingsperiode flink in de weg staan. Ook dan kan de lactatiekundige je helpen. Ze geeft je vakkundige begeleiding tijdens je borstvoedingsperiode. Of het nu om pijnlijke tepels, het aanleggen van je kindje, het kolven of iets anders gaat. Ook in bijzondere situaties kun je bij een lactatiekundige terecht. Zo kan het zijn dat je kindje te vroeg geboren is of niet goed groeit. De lactatiekundige luistert dan naar je, kijkt samen met jou naar je persoonlijke situatie, bekijkt jouw manier van borstvoeding geven en geeft naar aanleiding daarvan haar deskundig advies. Zo kun jij met frisse moed en veel informatie weer verder.

Verzekering

Je kunt vaak terecht bij een lactatiekundige bij jou in de buurt. De doorverwijzing kan op indicatie van de arts of wijkverpleegkundige Jeugdgezondheidszorg van het consultatiebureau, maar je kan ook zelf contact opnemen. Veel verzekeringen vergoeden lactatiekundige zorg. Informeer bij je verzekering of dit ook bij jou van toepassing is.