Baby en kind

Reflux

Reflux
Reflux
Spugen hoort bij een voeding. Tenminste, zolang het niet meer is dan een handjevol per keer. Toch zijn er kindjes die de complete voeding weer uitspugen. En dat keer op keer. Deze baby’s hebben last van reflux.

Sluitspier

Reflux is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm. De slokdarm is een gespierde buis die tussen de keel en de maag loopt. Er zijn veel baby’s die last hebben van reflux. Meestal wordt de reflux veroorzaakt doordat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag bij kinderen nog niet helemaal ontwikkeld is. Het sluitspiertje is een spier die de slokdarm afsluit van de maag, zodat de voeding netjes in de maag blijft.

Voedingsallergie

Een andere oorzaak van reflux kan een voedselallergie zijn. Hierdoor wordt de voeding niet goed verdragen en geeft de maag de inhoud terug. De meest voorkomende allergie bij baby’s is koemelkallergie. Een laatste mogelijkheid is dat je kindje niet goed poept. Hierdoor vormt zich een verstopping in de darmpjes, die drukt op de maag. De inhoud van de maag zal dan makkelijk terugstromen. Lees ook ons artikel over allergieën bij baby’s.

Soorten reflux

Reflux treedt eigenlijk altijd op direct na de voeding. Op dat moment is het maagje van de baby vol, en kan de inhoud makkelijk terugstromen.
Er zijn twee soorten reflux; de ‘gewone’ reflux, waarbij kindjes erg veel spugen. Daarnaast is er ook de ‘verborgen’ reflux. Bij deze reflux spugen kindjes hun voeding niet uit. Het komt echter wel omhoog vanuit de maag, maar stopt bij de keel. Daarna zakt het weer terug in de maag. De voeding in de maag is daarbij al in aanraking is gekomen met de zure maagsappen. Dit kan bij terugvloeiing pijn en irritatie geven aan de slokdarm.

Wat kan ik doen bij reflux?

Wanneer je kindje weinig last heeft van de reflux en verder goed groeit, is er geen medische behandeling noodzakelijk. De klachten verdwijnen vaak in de loop van het eerste levensjaar. Wel is het belangrijk dat je je kindje het eerste half uur na de voeding zo veel mogelijk rechtop houdt. Zo kan de voeding rustig in het maagje verwerkt worden en verminder je de kans op spugen. Daarnaast kun je meerdere keren per dag wat kleinere voedingen geven. Soms kan het ook helpen eventuele flesvoedingen wat dikker te maken door het gebruik van johannesbroodpitmeel. Hierdoor stroomt de voeding minder makkelijk terug de slokdarm in.

Medicijnen reflux

Artsen zullen waarschijnlijk eerst beginnen met zogenaamde prokinetica, deze medicijnen zorgen ervoor dat de voeding sneller vanuit de maag de dunne darm instroomt. Daardoor kan het niet meer terug de slokdarm instromen.
Het kan echter ook zo zijn dat de constant terugstromende maaginhoud de slokdarm van je kindje irriteert. Hierdoor kan het slokdarmpje ontstoken raken en erg veel pijn gaan doen. Je kindje zal dan veel huilen, slecht drinken en weinig slapen. Medicijnen die voorgeschreven kunnen worden zijn Losec, Zantac of Nexium. Deze medicijnen zorgen voor minder aanmaak van maagzuur.

Antireflux operatie

Het komt zelden voor dat door de reflux een deel van de maaginhoud in de luchtwegen terechtkomt. Wanneer dat wel het geval is, kunnen er flinke problemen ontstaan. Denk aan bronchitis, astma, keelontsteking, apneu of zelfs ademhalingsproblemen. In dit geval kan een operatie noodzakelijk zijn. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. De artsen zullen er in principe alles aan doen om een operatie te vermijden.