Voeding

Regeldagen

Regeldagen
Regeldagen
Borstvoeding geven is intensief. Maar ook prachtig. Zeker op de momenten dat alles op rolletjes loopt. Je kindje drinkt goed, en ook jij zit lekker in je vel. Toch heb je van die dagen dat je kindje maar niet genoeg krijgt van je borst. Je kindje is huilerig en voeden is de enige manier om je kindje tevreden te krijgen. Lastig, maar ook heel gezond. Want juist deze ‘regeldagen’ zijn nodig om het voedingspatroon van je kindje te regelen.

Ritme

Elk kindje heeft zijn eigen voedingspatroon. Het ene kindje drinkt elke twee uur gulzig twee borsten leeg. Het andere kindje is tevreden met één volle borst om de vier uur. Toch zijn er dagen dat dit ritme in één keer om kan slaan. Je kindje huilt veel en wil continu aan de borst. En dat terwijl jij echt het idee hebt dat je borsten nog helemaal leeg zijn. Deze dagen noemen we de regeldagen. Regeldagen zijn nodig om jouw aanmaak van voeding af te stemmen op de behoefte van je kindje.

Verhoging productie moedermelk

Omdat je kindje groeit, heeft het in de loop van de tijd ook meer voeding nodig. Bij een continu ritme, blijft je lichaam continu eenzelfde hoeveelheid moedermelk produceren. Deze productie kan alleen maar verhoogd worden, wanneer je je kindje meer aanlegt. Tijdens de regeldagen heeft je kindje al behoefte aan extra voeding. Omdat jouw borsten dit nog niet voldoende produceren, zal het kindje vaker vragen om voeding. Wanneer je je kindje op deze dagen vaker aanlegt, zal je lichaam gestimuleerd worden om meer melk aan te maken. Op die manier wordt er precies voldoende melk geproduceerd om aan de behoefte van je kindje tegemoet te komen. Een prachtig verschijnsel van moeder natuur dus.

Wanneer komen regeldagen voor?

Regeldagen komen vaak voor rond vaste momenten. Zo krijgt je voor het eerst te maken een eerste regeldag als je kindje ongeveer tien dagen oud is. Daarna volgen er regeldagen wanneer je kindje de leeftijd drie weken, drie maanden en zes maanden heeft bereikt. Soms komen regeldagen ook op andere momenten voor. Bijvoorbeeld als het erg warm weer is, of je kindje een beetje ziek is. De borstvoeding zorgt voor extra antistoffen, waardoor het virus gelijk bestreden wordt. Daarnaast voorkomt een regelmatige voeding vochttekort. Vaak merk je als mama niet eens dat er sprake is van een virus, behalve dat je kindje extra behoefte heeft aan voeding.

Tips tijdens de regeldagen

Tijdens de regeldagen is het belangrijk om je kindje te voeden bij elk hongersignaal; bij het wakker worden, bij het sabbel- en smakgeluidjes maken of het mondje wijd opensperren. Natuurlijk zijn deze voedingsmomenten behoorlijk intensief. Maar je zult zien dat je borstvoeding zich na een aantal dagen vanzelf instelt op de vraag van je kindje. Je borsten worden weer flink aan het werk gezet, waardoor je wat last kunt krijgen van stuwing. Zorg ervoor dat je kindje je borst écht goed leegdrinkt. De vette achtermelk uit je borst zorgt ervoor dat de behoefte aan voeding van je kindje sterk verminderd. Bovendien zal je lichaam de keer daarna nog meer melk aanmaken.