Baby en kind

Rodehond

Rodehond
Rodehond
Rodehond is een onschuldige infectieziekte die wordt veroorzaakt door het rubellavirus. Dit virus wordt overgedragen bij hoesten en praten en via handen, bestek, speelgoed en deurknoppen bijvoorbeeld. Sommige mensen hebben geen last van ziekteverschijnselen. Maar over het algemeen begint rodehond vaak met een simpele verkoudheid. De klieren achter de oren en in de hals kunnen wat opgezet zijn, je kindje kan last krijgen van branderinge ogen en de temperatuur is soms iets verhoogd. Daarna krijgt je kindje een vlekkerige, roze-rode huiduitslag, die begint in het gezicht en snel uitbreidt naar het bovenlijf, de armen en de benen. De uitslag verdwijnt over het algemeen na enkele dagen. De klieren kunnen soms nog enkele weken gezwollen blijven.

Besmetting

De incubatietijd voor rodehond is gemiddeld 14 tot 16 dagen. De ziekte is besmettelijk van 10 dagen voor het begin van de huiduitslag tot 1 week erna. Wees in die tijd extra voorzichtig als jij of iemand in je omgeving zwanger is. Wanneer je namelijk in de eerste drie maanden van je zwangerschap besmet raakt met rodehond, is er een grote kans op zeer ernstige aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kindje.

Behandeling

Er zijn geen medicijnen tegen rodehond, maar dat is ook niet nodig. Verspreiding wordt voor een groot deel voorkomen doordat deze kinderziekte is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Vanaf de eerste BMR-vaccinatie is je kindje al bijna volledig beschermd. Deze vaccinatie zorgt er voor dat je dochter tijdens haar eigen zwangerschap beschermt is.