Baby en kind

RS-virus; gevaarlijke ziekte of gewone verkoudheid?

RS virus
RS virus
Of je nu klein bent of groot, je krijgt er allemaal mee te maken; het RS-virus. Hét virus dat de oorzaak is van vele snotneusjes en hoestbuien.

Het RS-virus heet eigenlijk Respiratoir Syncytiaal-virus. Dit virus bevindt zich vooral in de keel of neus en wordt overgedragen door niezen, hoesten en praten. Het RS-virus lijkt erg op het griepvirus en veroorzaakt een flinke verkoudheid en lage-luchtweginfecties. Vooral kindjes die jonger zijn dan een jaar kunnen veel last hebben van het RS-virus. Slapen en drinken met een neusje dat dichtzit, gaat namelijk een stuk lastiger dan wanneer de ademhalingsweg vrij is. Daarnaast kan het virus ook overslaan naar de luchtwegen, waardoor je kindje het erg benauwd kan krijgen. Soms kan deze benauwdheid zo erg worden dat je kindje een tijdje in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Gelukkig herstellen de meeste kindjes binnen tien dagen van het virus.

Symptomen

Wanneer je kindje last heeft van het RS-virus zal het erg verkouden worden. Er komt slijm in de neus en in de longen, wat hem erg benauwd kan maken. Je kindje zal met hoesten proberen het slijm uit zijn longen te krijgen. Het slijm in de longen veroorzaakt vaak ook een piepende ademhaling.
Doordat de neus van je kindje dichtzit, zal drinken ook een stuk lastiger zijn. Neem daarom extra tijd om je kindje te voeden. Misschien maak je je zorgen over de hoeveelheid voeding die je kindje binnenkrijgt. Maar dat is niet nodig. Je kindje zal zelf aangeven waar het op dit moment behoefte aan heeft. Als je kindje wat kleinere hoeveelheden drinkt, kun je hem ook wat vaker aanleggen. Zo krijgt het uiteindelijk toch binnen wat het nodig heeft.

Behandeling

Er is geen speciale behandeling voor het RS-virus. Vaak gaat het virus binnen enkele dagen weer vanzelf over. Mocht je kindje erg ziek worden, koorts krijgen en benauwd worden, dan kun je even langs de huisarts gaan. Hij kan je dan advies geven over een eventuele behandeling.

Hoe kun je besmetting voorkomen?

Besmetting is lastig te voorkomen. Natuurlijk biedt een goede hygiëne al veel bescherming tegen het virus. Zorg bijvoorbeeld dat je goed je handen wast na een toiletbezoek, en na elke hoestbui waarbij je je hand voor je mond hebt gehad. Daarnaast kun je het speelgoed waarmee je kindje samen met anderen heeft gespeeld schoonhouden door het elke dag even met een frisse doek schoon te maken. Bekend is dat borstvoeding extra bescherming geeft tegen het RS-virus. Borstvoeding versterkt het afweersysteem van je kindje, waardoor het minder vatbaar is voor virussen.

Risicogroepen

Kinderen met een hart- of longziekte zijn extra vatbaar voor het virus. Ook kunnen zij er zieker van worden. Wanneer je kind lijdt aan een hart- of longziekte is het belangrijk het zo goed mogelijk te beschermen tegen dit virus. Ook kindjes met een verminderde afweer zijn extra vatbaar voor het virus. Denk hierbij aan premature kindjes of een ziekte hebben die het afweersysteem beïnvloedt. Ook kinderen onder het half jaar zijn vatbaarder voor het RS-virus. De luchtwegen van je kindje zijn dan nog erg klein, waardoor ze sneller en makkelijker verstopt raken door het slijm.