Baby en kind

Schilfertjes op hoofd en wenkbrauwen?

Schilfertjes op hoofd en wenkbrauwen?
Schilfertjes op hoofd en wenkbrauwen?
Heeft je baby schilfertjes op hoofd en wenkbrauwen? Dit kan berg zijn.

Wat is berg?

Berg is een lichte vorm van eczeem die niet besmettelijk is. Het kenmerkt zich door gele, vettige korstjes of schilfertjes op de hoofdhuid en wenkbrauwen van je baby, die geen pijn doen en ook niet jeuken. Berg komt veel voor bij baby’s en is relatief onschuldig. Het ontstaat enkele dagen of weken na de geboorte en verdwijnt vaak binnen een paar maanden weer vanzelf.

Oorzaak

Berg wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een verhoogde activiteit van de talgklieren waardoor een teveel aan vettige substantie wordt uitgescheiden. Oude huidcellen blijven daardoor achter op de huid die zich uiten als de gele, vettige korstjes of schilfertjes.

Behandeling

Omdat berg vaak vanzelf verdwijnt is behandeling niet direct noodzakelijk. Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld de plekjes inwrijven met wat verzachtende babyolie, die je dan een paar uur laat intrekken. Zodra de korstjes of schilfertjes week zijn kun je ze met een zacht borsteltje of tandenborstel voorzichtig wegborstelen. Korstjes of schilfertjes die vastzitten moet je er niet afkrabben omdat dit de huid kan beschadigen. In plaats van babyolie kun je ook speciale anti berg pads gebruiken. Deze pads zijn er van Zwitsal maar ook van Etos of Kruidvat eigen merk. Ook rooibosthee zou een gunstig effect hebben. Bijvoorbeeld een klein beetje rooibosthee in de flesvoeding of maak eens een lekker badje met wat rooibosthee. Laat je baby verder zo veel mogelijk met een bloot hoofd liggen.

Twijfel

Als de korstjes of schilfertjes niet verdwijnen of als je twijfelt of het wel berg is, neem dan contact op met het consultatiebureau of je huisarts. Zij kunnen even kijken en eventueel iets voorschrijven om de plekjes mee te behandelen.