Baby en kind

Waarom huilt mijn baby?

Waarom huilt mijn baby
Waarom huilt mijn baby
Iedere moeder vraagt zich wel eens af: waarom huilt mijn baby? Elke baby huilt wel eens. Maar weet jij ook waarom? Wij hebben de meest voorkomende oorzaken waarom je baby huilt op een rijtje gezet.

Honger

Zeker de eerste maanden huilen baby’s vaak omdat ze honger hebben. Als het bijna tijd is voor de volgende voeding kan je baby dat aangeven door te gaan huilen. Komt je baby eerder dan verwacht dan kan het zijn dat je baby bij de vorige voeding niet voldoende gedronken heeft of te veel voeding heeft teruggegeven (uitgespuugd). Naast huilen kan je baby ook andere hongersignalen afgeven door bijvoorbeeld de handjes in de mond te stoppen of te gaan smakken. Controleer altijd even of je voldoende voeding geeft. Misschien mag je baby op basis van het gewicht al wat meer hebben. Geef je borstvoeding, dan mag je je baby gerust aanleggen om lekker wat te drinken. Je kunt nooit teveel borstvoeding geven. Geef je flesvoeding, en is het tijd voor de volgende voeding dan kun je je baby gewoon een flesje geven. Komt je baby net wat eerder dan kan je wat tijd proberen te rekken door bijvoorbeeld een wandeling te maken en daarna een flesje te maken.

Vermoeidheid

Baby’s kunnen gaan huilen als ze moe zijn. Ook andere slaapsignalen zoals gapen, jengelen, in de ogen wrijven, rode oren of wangen kunnen wijzen op vermoeidheid. Wanneer je baby zo moe is dat hij/zij niet meer in slaap kan vallen, dan kun je proberen wat rust te creëren. Neem je baby mee naar een rustige (eventueel verduisterde) slaapplek. Vindt je baby het normaal gesproken prettig om in slaap te vallen met een muziekje zet dan zachtjes een muziekje aan. Soms kan een kamertje ook te stil zijn namelijk. Lukt het niet om je baby rustig te krijgen dan kun je een wandeling in de kinderwagen overwegen. Buitenlucht en het gewiegd worden door het rijden maakt je baby slaperig. Zorg er wel voor dat er buiten niet te veel prikkels zijn.

Je hoort ook vaak dat ouders hun kindje meenemen voor een ritje in de auto. Hou er wel rekening mee dat je kindje dan waarschijnlijk in het autostoeltje in slaap valt en je hem/haar na de rit weer uit de auto moet halen met het risico dat je baby weer wakker wordt.

Vieze luier

Door een vieze luier kan je baby onrustig worden of zelfs gaan huilen. Een poepluier merk (ruik) je vaak wel maar een plasluier kondigt zichzelf wat subtieler aan. Vaak zie je dat de luier boller gaat staan. Het is belangrijk je baby niet te lang in een vieze luier te laten liggen. Als de huid van je baby te lang in contact is met urine of ontlasting kan je baby last krijgen van luieruitslag. Verschoon de luier zo snel mogelijk zodra je merkt dat de luier vies is. Bij een pasgeboren baby kan dit wel 10 keer per dag zijn!

Buikpijn of buikkrampjes

Baby’s kunnen vanaf de 6e week tot ongeveer 3 maanden last hebben van buikkrampjes. Omdat de darmen van pasgeboren baby’s nog niet volledig ontwikkeld zijn moeten ze wennen aan het verteren van voeding. Dit kan leiden tot buikpijn of buikkrampjes. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de buikkrampjes te verminderen. Geef je borstvoeding? Hou dan rekening met je eigen voeding. Eet geen scherpe kruiden, uien, knoflook en gasvormende groenten zoals bloemkool en spruitjes. Drink geen koffie en koolzuurhoudende dranken. Als je flesvoeding geeft, let er dan op dat er geen lucht in de speen zit. Daarnaast kan je één van de volgende tips proberen:

  • fietsbewegingen maken met de beentjes
  • wrijven over het blote buikje (met de wijzers van de klok mee!)
  • een warm badje

Er zijn ook homeopatische middeltjes te verkrijgen zoals Cinababy van VSM.

Een veel gehoorde tip is het gebruik van venkelthee. Dit wordt echter afgeraden door het voedingscentrum. In venkel zit de stof Estragol die schadelijk is voor dieren en mogelijk ook voor mensen.

Boertje laten

Tijdens de voeding (borst of fles) krijgt je baby wat lucht binnen. Om te voorkomen dat je baby daar last van krijgt is het goed om hem tijdens of net na de voeding te laten boeren. Houd je baby rechtop tegen je borst aan met het hoofdje op je schouder. Klop of wrijf zachtjes over het midden van het ruggetje. Neem er even de tijd voor, soms komt het boertje meteen, soms duurt het een paar minuutjes. Om vlekken op je kleding te voorkomen is het handig om vooraf een spuugdoekje op je schouder te leggen. Met het boertje kan een beetje melk meekomen. Lukt het niet? Neem je baby dan op schoot en doe de armpjes omhoog. Dit geeft vaak net de ruimte om het boertje toch te laten komen.

Ziek zijn

Als je baby zich niet lekker voelt kan het gaan huilen. Voor jou als ouder is het soms lastig om te herkennen of je baby ziek is. Koorts voel je vaak al snel (in het nekje), een verkoudheid zie je ook. Maar soms zijn de signalen niet zo duidelijk. Neem de temperatuur op. Een rectale meting geeft de meest betrouwbare uitslag. Heeft je baby geen koorts, dan betekent dat niet automatisch dat hij/zij niet ziek is. Huilt je baby meer of anders dan normaal (kreunt je baby bijvoorbeeld zacht of huilt het met een ongewoon hoog geluid) neem dan contact op met je huisarts. Ook als je het gewoon niet vertrouwd, altijd even de huisarts bellen!

Tandjes

De eerste tandjes komen als je baby tussen de vier en de acht maanden oud is. Het doorkomen van tandjes kan best pijn doen. Daardoor kan je kindje huilerig en hangerig zijn, krijgt hij rode wangetjes en kan wat verhoging hebben. Een paar weken voordat het eerste puntje daadwerkelijk doorkomt zie je een verdikking in het tandvlees. Je baby kan meer gaan kwijlen en kan last krijgen van diaree. Een gekoelde bijtring kan wat verlichting geven. Of masseer het tandvlees zachtjes met je vingertop. Werkt dit onvoldoende? Probeer dan eens Chamodent van VSM. Dit zijn homeopatische druppeltjes die de pijn verzachten. Verschoon regelmatig de luier om luieruitslag te voorkomen.

Te veel prikkels

Je baby krijgt op een dag veel prikkels. Bijvoorbeeld door allerlei geluiden, bewegingen en activiteiten (binnen- en buitenshuis). Sommige baby’s worden hierdoor erg onrustig, raken oververmoeid en gaan huilen. Plan je dag in op een vaste volgorde en beperk de hoeveelheid prikkels. Plan niet teveel activiteiten met je kindje op één dag (boodschappen doen, op visite gaan en een wandeling naar de kinderboerderij). Is het toch een keer te druk geweest? Geef je baby dan ook even de tijd om bij te komen. Wordt je baby steeds wakker door zijn eigen onrustige bewegingen? Dan is inbakeren misschien een oplossing. Lees hier meer over in ons artikel over inbakeren.

Te warm of te koud

Als je baby het te warm of te koud heeft kan het gaan huilen. Of je baby het te warm heeft is simpel te controleren in de nek. Is deze te warm of zelfs wat klam, dan heeft je baby het te warm. Controleer af en toe de temperatuur van je baby. Een baby die het te warm heeft kan een rood gezicht hebben en een te warme, soms zelfs klamme nek. Voorkom oververhitting; laat je baby één kledinglaag meer dragen dan jij. De ideale temperatuur voor de babykamer ligt tussen 16°C en 18°C.

Onbekende oorzaken

Huilt je baby en herken je geen van bovenstaande oorzaken dan kan er ook iets anders aan de hand zijn. Kijk eens goed bij je baby, misschien ligt hij niet lekker (bijvoorbeeld op een speeltje of zit zijn voetje klem) of is hij geschrokken van een hard geluid. Helaas lukt het niet altijd te achterhalen wat de oorzaak van het huilen is. Afleiden werkt voor veel baby’s goed, denk aan het geven van een speeltje of zing eens een liedje. Een wandeling maken of een badje leidt ook af van het huilen. Verder kan je ook een speentje proberen te geven. Blijf altijd vertrouwen op je eigen gevoel. Niemand kent je baby zoals jij en heb je het idee dat er iets aan de hand is schroom dan niet en neem contact op met je huisarts.