Baby en kind

Wiegendood

Wiegendood
Wiegendood
Het is ontzettend pijnlijk om een kindje te verliezen. Zeker als de oorzaak volledig onduidelijk blijft. Want dat is wat bij wiegendood vaak gebeurt.

Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)

Soms sterft een kindje plotseling in de wieg, zonder dat daar een directe oorzaak voor is. Wanneer dat gebeurt bij een gezond kind van drie weken tot een jaar, noemen we dat wiegendood, oftewel ‘Sudden Infant Death Syndrome’ (SIDS). Gelukkig komt dit verschijnsel in Nederland steeds minder voor.

Jaarlijks sterven er in Nederland rond de twintig kinderen aan wiegendood. Dit aantal kan nog hoger of lager liggen, omdat het soms niet duidelijk is of er sprake is van bewuste verstikking door de ouders.

Theorieën oorzaak wiegendood

Over de oorzaak van wiegendood is niet veel duidelijk. Er bestaan wel veel theorieën. Een van deze theorieën is, dat het wordt veroorzaakt door een onvoldoende ontwikkelde functie van het ademhalingscentrum. Dit ademhalingscentrum bevindt zich in de hersenen en regelt wanneer we in of uit moeten ademen. Wanneer we zuurstoftekort dreigen te ontwikkelen, zorgt dit ademhalingscentrum ervoor dat onze hersenen een extra prikkel krijgen. Daardoor gaan we sneller ademen en op die manier krijgen we weer voldoende zuurstof binnen. Wanneer een baby echter onvoldoende ademt of eventjes stopt met ademen, is die prikkel in de hersentjes nog niet voldoende sterk om het lichaam aan te sporen tot extra ademhaling. Daardoor wordt het zuurstofgehalte niet bijgevuld en kan het kindje stikken.

Risicofactoren

Buikslapen

Hoewel de oorzaak onduidelijk is, weten we inmiddels wel meer over de risico’s. Zo is er tegenwoordig veel voorlichting over veiligheid in de wieg. In 1987 hebben Amerikaanse artsen al geconstateerd dat buikslapen onnodige risico’s tot verstikking geeft. In buikligging kunnen het neusje en mondje van de baby tegen het matras aan komen te liggen. Zo krijgt je kindje al snel te weinig zuurstof binnen. Zorg daarom altijd dat je je kindje op zijn ruggetje in bed legt. Daardoor neem je het grootste risico op wiegendood al weg. Let op: de afgelopen jaren is het advies m.b.t. het slapen op de buik een aantal maal aangepast. Informeer altijd even naar het laatste advies bij het consultatiebureau.

Oververhitting

Ook oververhitting of warmtestuwing, door te warm kleden of te warm beddengoed zou kunnen leiden tot wiegendood. Je kindje kan, zeker in buikligging of naast de ouders in bed, weinig warmte kwijt. De bloedvaatjes in het huidje worden dan wijd opengezet in een poging af te koelen. De bloeddruk daalt hierdoor, wat het hart moet compenseren door harder te pompen. Het hartje van je kindje wordt dan al snel (te) zwaar belast en je kindje kan overlijden.

Roken

Naast buikligging en warmtestuwing, is roken door de moeder een duidelijke risicofactor voor wiegendood. Roken heeft namelijk een slechte invloed op de ontwikkeling van de longetjes van de baby. Daarnaast wordt de zuurstofvoorziening belemmerd. Daardoor wordt je kindje vatbaarder voor luchtweginfecties, wat het risico op verstikking vergroot.

Als de ouders tijdens de zwangerschap hebben gerookt en als de ouders in hetzelfde bed slapen als hun pasgeborene baby (co-sleeping), is het risico op wiegendood 32 keer groter! Volgens onderzoek is deze combinatie ’extreem gevaarlijk’ voor baby’s.

Kalmerende middelen

Ook het gebruik van kalmerende middelen of medicijnen kan ervoor zorgen dat je kindje te diep slaapt. Dit kan ervoor zorgen dat de hersenen niet meer geactiveerd worden om goed door te ademen. Ook dit kan leiden tot wiegendood.

Professionele begeleiding

Voor ouders is wiegendood vaak een verpletterende slag. Je voelt je diep schuldig en moet heel veel tegelijk verwerken. Stichting Wiegedood biedt professionele begeleiding aan ouders die hun kindje aan wiegendood verloren hebben.