Bevalling

Bevallen in water

Bevallen in water
Bevallen in water
Als je eenmaal gaat bevallen, wil je dat het natuurlijk zo makkelijk mogelijk gaat. Daarom zoek je de meest ideale omstandigheden op. Voor de één betekent dat bevallen in bed, en voor de ander betekent dat bevallen in water. Tijdens de zwangerschap speelt water al een belangrijke rol. Zo ‘zwemt’ je kindje negen maanden rond in jouw vruchtwater. Een bevalling in het water maakt de overgang voor je kindje naar buiten toe daarom een stuk makkelijker.

Voordelen bevallen in water

Bevallen in water heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van een ‘gewone’ bevalling. Zo kan je kindje nog even rustig bijkomen van de bevalling voordat het boven water gehaald wordt. De eerste minuten na de bevalling heeft je kindje namelijk nog geen zuurstof nodig, omdat dit nog via de navelstreng bij je kindje komt. Doordat de overgang vanuit de buik naar het water zo geleidelijk gaat, zijn ‘waterbaby’s’ vaak rustiger dan baby’s die op een andere manier ter wereld komen.

Prettig en ontspannen bevallen

Bovendien is bevallen in het water ook voor jou een relaxte manier van bevallen. Door de ontspannende werking van het warme water, maakt je lichaam meer endorfine aan. Deze natuurlijke pijnstiller zorgt ervoor dat je je weeën tijdens de bevalling goed kunt blijven opvangen. Wanneer jij je goed kunt ontspannen, verloopt de ontsluiting over het algemeen eenvoudiger. Daarnaast heeft het warme water een positieve invloed op het gedeelte tussen de vagina en de anus, je perineum. Doordat je perineum zacht en soepel wordt, vermindert de kans op inscheuren of inknippen aanzienlijk. In het water kan je bovendien erg makkelijk bewegen. Je lichaam kan eenvoudig omrollen of een andere houding aannemen. Dit is vooral handig tijdens de weeën.

Het huren van een bad voor een waterbevalling?

Om te bevallen in het water heb je een speciaal bad nodig. Je kunt zo’n bad huren bij bijvoorbeeld oerbron.nl. Uiteraard zijn hier kosten aan verbonden. Voor de huur van een bad moet je rekenen op zo’n 300 euro per week. Je huurt het bad voor ongeveer vier weken (vanaf week 37 tot de bevalling). Het bad is voorzien van een speciale hoes. Deze hoes kan elke keer gewisseld worden. Hiermee wordt de hygiëne gewaarborgd. Na gebruik worden het bad en het toebehoren intensief gereinigd door de verhuurder. Hierdoor krijg je een volledig schoon en hygiënisch pakket aangeleverd.

Waar moet je rekening mee houden

Bevallen in bad vraagt wel wat extra organisatie. Zo moet je er rekening mee houden dat het bad op tijd moet worden opgezet. Dit duurt ongeveer een kwartier. Daarnaast moet het bad gevuld worden met warm water. Hier heb je ongeveer één tot anderhalf uur voor nodig. Het legen gebeurt met een pomp en duurt ongeveer twintig minuten. Zorg voordat je in bad gaat wel dat de kamer waarin je bevalt de juiste temperatuur heeft. Wanneer je het koud hebt tijdens de bevalling, kan dit juist averechts werken. Daarnaast is het belangrijk om voor voldoende licht te zorgen. Wanneer je onvoldoende licht hebt, kun je een staande lamp naast het bad zetten. Natuurlijk is het handig om niet te ver van je bed te bevallen. Na de bevalling moet je immers snel lekker onder de warme wol kruipen met je kindje. Het is dan onpraktisch als je eerst nog een stuk moet lopen, of zelfs een trap op moet.

Naar het ziekenhuis

Soms gebeurt het dat je tijdens de bevalling alsnog naar het ziekenhuis moet. Houd hier van tevoren goed rekening mee. Zorg dat er voldoende spulletjes klaarstaan om snel te kunnen afdrogen en aankleden. Wanneer je badbevalling moet worden afgebroken kun je best teleurgesteld zijn. Maar bedenk dat het doel van de bevalling uiteindelijk is om je kindje ter wereld te brengen, hoe en waar dan ook. Wil je meer weten over het bevallen in een ziekenhuis lees dan ons artikel over de ziekenhuisbevalling.