Bevalling

De apgar score

De apgar score
De apgar score
Eindelijk! Na een flinke prestatie ligt je roze wolk op je buik. Een prachtig mensje, dat nog volop moet gaan ontwikkelen. En hoewel je kindje voorlopig nog niet op school zit, krijgt het direct na zijn geboorte al wel de eerste rapportcijfers mee; de apgar score.

Als je kindje geboren is, wordt het direct na de geboorte gecontroleerd. Dit gebeurt aan de hand van de zogenaamde apgar score, een test die in 1952 is ontwikkeld door de Amerikaanse arts Virginia Apgar. Met deze test checkt de verloskundige, gynaecoloog of kinderarts of je kindje de bevalling goed heeft doorstaan. De apgar score wordt één minuut na de geboorte getest. Daarna wordt de test vijf en tien minuten na de geboorte herhaald. Zo krijgt je kindje rustig de tijd om even bij te komen van de bevalling, en zijn lichaampje aan te passen aan de nieuwe omstandigheden.

Vijf tests

De apgar score bestaat uit vijf belangrijke onderdelen. Allereerst wordt de ademhaling gecontroleerd. Dit checkt de verloskundige door te kijken hoe vaak, hoe diep en hoe krachtig je baby ademt. Daarna wordt, door middel van een stethoscoop, de pols- en hartslag van de baby gecontroleerd. Vervolgens kijkt de verloskundige of arts naar de spierspanning. Beweegt de baby normaal en reageert het kindje op aanraking? Naast de spierspanning worden ook de reflexen van de baby gecontroleerd. Dat gebeurt door een pijnprikkel aan de onderkant van het voetje te geven.

Naast de controle van de spierspanning en reflexen zal de verloskundige kijken naar de kleur van je kindje. Hoe rozer het lichaam, des te beter is de conditie van je kindje.

Gevolgen apgar score

Aan de hand van de score geeft de arts je kindje een aantal punten, tot maximaal twee punten per onderdeel. Het totaal aantal punten vormt de apgar score. Bij de meeste kindjes ligt deze score direct na de geboorte tussen de 7 en 10 punten. Een lage apgar score (4 tot 6 punten) is reden om je baby verder te onderzoeken of te behandelen. Wanneer je kindje 4 punten of minder scoort, moet er direct worden ingegrepen. Vaak is er dan sprake van zuurstoftekort en moet het kindje extra zuurstof toegediend krijgen of zelfs gereanimeerd worden. Wanneer je kindje zuurstoftekort heeft opgelopen, blijft de apgar score laag. In dat geval kan je kindje blijvende schade op hebben gelopen. In het ergste geval kan je kindje zelfs overlijden.

Ezelsbruggetje

De naam ‘Apgar’ vormt een makkelijk ezelsbruggetje om te onthouden welke controles de arts moet uitvoeren: Appearance (kleur), Pulse (hartslag), Grimace (reactie op prikkels), Activity (spierspanning), Respiration (ademhaling).

Wat moet je met een apgar score doen?

Het is altijd belangrijk om de apgar score te noteren en te bewaren. Als je bijvoorbeeld in de kraamtijd toch nog met je kindje naar het ziekenhuis moet, kan er worden gevraagd naar de apgar score. Als je niet weet wat de apgar score was, kun je deze navragen bij je verloskundige, huisarts of gynaecoloog die de bevalling heeft begeleid. In het medisch dossier zijn deze gegevens altijd terug te vinden.