Bevalling

De nageboorte

De nageboorte
De nageboorte
Eindelijk! De bevalling is achter de rug. Opgelucht geniet je van het kleine kindje dat heerlijk ontspannen in je armen ligt. Ondertussen zorgt de verloskundige voor de laatste ingreep: de geboorte van de placenta, vliezen en navelstreng. Tijdens de zwangerschap zat je kindje veilig opgesloten in je baarmoeder. De vliezen hielden het vruchtwater tegen en de placenta en navelstreng voorzagen je kindje van de benodigde voeding. Maar nu je kindje eenmaal geboren is, zijn de placenta, vliezen en navelstreng niet meer nodig. Ze worden daarom ook direct na de geboorte afgestoten door het lichaam. We noemen dit ook wel de nageboorte.

De loslating van de placenta

De placenta, ook wel moederkoek genoemd, voorzag je kindje tijdens de zwangerschap van de benodigde zuurstof en voedingsstoffen. Deze placenta zat vast aan de baarmoederwand. Na de geboorte van je kindje komt de placenta vanzelf los van deze wand. Dit gebeurt doordat de baarmoeder na de geboorte nog een aantal keer flink samentrekt. We noemen dit ook wel naweeën. Soms duurt het wat langer voordat je placenta geboren wordt. Wanneer dit te lang duurt, krijg je waarschijnlijk een injectie met oxytocine. Oxytocine is een hormoon waardoor je baarmoeder zich zal samentrekken. Als de placenta na een uur nog niet geboren is moet deze operatief verwijderd worden.

Bloeding baarmoederwand

Het loskomen van je placenta doet overigens geen pijn. Je zult merken dat het vanzelf gaat. Aan het eind van de bevalling zul je nog enkele weeën voelen. Deze weeën zorgen ervoor dat de placenta naar buiten geperst wordt. Als het niet helemaal soepel verloopt, zal de verloskundige of kraamverzorgster even flink op je buik duwen. Dit helpt de placenta om los te komen van de baarmoederwand. Het loslaten van de placenta veroorzaakt een wond in de baarmoederwand. Deze wond blijft de eerste dagen na de bevalling nog een beetje nabloeden. Dit lijkt op een stevige ongesteldheid, maar is in feite een soort schaafwond in de baarmoeder.

Is je placenta in orde?

Tijdens de zwangerschap is je placenta het ‘hart’ van de baby. Hierdoor krijgt je kindje alles wat het nodig heeft om goed te kunnen groeien. Wanneer je eenmaal bevallen bent, bestudeert de verloskundige je placenta uitvoerig. Dit doet ze om te kijken of je kindje gezond is en of alles goed is gegaan tijdens de zwangerschap. In sommige culturen is het gewoonte om de placenta te begraven en er een boom op te planten. Wil jij de placenta ook bewaren? Dat kan. Geef dit dan wel even duidelijk aan bij je verloskundige.