Waar wil je bevallen

Het geboorteplan

Het geboorteplan
Het geboorteplan
Een geboorteplan is een document waarin je kan aangeven wat jouw wensen en ideeën zijn met betrekking tot je bevalling.

Waarom een plan maken?

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 1 op de 5 vrouwen ontevreden terugkijkt op haar bevalling. Het komt regelmatig voor (door bv. complicaties) dat een bevalling anders verloopt dan verwacht. De tijd om rustig te bespreken wat te doen ontbreekt of de aanstaande moeder is mondeling niet in staat het aan te geven.

In een geboorteplan beschrijf jij kort en bondig je wensen en ideeën rondom jouw bevalling. Zo kan je iedereen die jou bij de bevalling ondersteunt laten weten wat jij belangrijk vindt. Door er voor de bevalling zelf over na te denken en er over te praten met je partner ontdek je wat voor jou belangrijk is. Waar zou jij willen bevallen? En hoe wil je bevallen?

Onderstaande vragen kunnen je helpen bij het maken van een geboorteplan.

Wie wil je dat er bij je bevalling is? Naast je partner kunnen er ook anderen bij zijn. Bijvoorbeeld een doula, broertjes of zusjes, je (schoon)moeder of je beste vriendin.

Waar wil je bevallen? In Nederland zijn er relatief veel vrouwen die thuis in hun eigen omgeving willen blijven. Maar je kan er ook voor kiezen om naar het ziekenhuis te gaan.

Hoe wil je bevallen? Er zijn veel verschillende manieren om te bevallen. Een onderwaterbevalling, baarkruk of toch liever ‘gewoon’ in bed? Vooraf is het niet altijd makkelijk om een goede voorstelling te maken, maar bespreek het eens met je verloskundige.

Wil je gebruik maken van pijnbestrijding? Ruggenprik, Geboorte-TENS, Remifentanil; er is veel mogelijk om de pijn te verminderen!

Mogen er tijdens de bevalling foto’s worden gemaakt of mag er gefilmd worden? Of pas als je baby is geboren?

Wil je je baby zelf aanpakken tijdens de geboorte?

Wat zijn je wensen direct na de bevalling? Wie knipt bijvoorbeeld de navelstreng door? Wil je meteen je familie en vrienden op de hoogte brengen of liever eerst samen in alle rust genieten.

Welke voeding gaat je baby krijgen?

Zorgverleners zullen zo veel mogelijk rekening houden met jouw wensen, maar onthoud dat de bevalling door omstandigheden anders kan lopen dan jij had gewild en verwacht.