Bevalling

Inknippen tijdens de bevalling

Inknippen tijdens de bevalling
Inknippen tijdens de bevalling
Het klinkt ontzettend eng: inknippen tijdens de bevalling. Wanneer je echter bevalt van je kindje, kan het inknippen je enorm helpen je kindje zo goed mogelijk naar buiten te persen. Een knip beschermt je namelijk tegen ongecontroleerd uitscheuren van de vagina.

Uitscheuren

Als je aan het persen bent, worden de spieren en de huid rondom en in je vagina, langzaam opgerekt. Doordat de opening van de vagina groter wordt, kan je kindje beetje bij beetje naar buiten komen. De vagina is een gespierde buis die kan uitrekken, zodat tijdens het samentrekken van de baarmoeder (de weeën) het hoofd en de schouders van het kind erdoor kunnen. Door deze enorme oprekking van de huid, kunnen er kleine scheurtjes ontstaan in in de huid, het slijmvlies van de vagina of de spieren van de bekkenbodem. Op dat moment spreken we van uitscheuren. Een ander woord voor een scheur is een ruptuur.

Inknippen

Om deze scheurtjes zo veel mogelijk te voorkomen, kan het noodzakelijk zijn de vagina ‘in te knippen’. In zo’n geval maakt de arts of verloskundige een insnijding aan de onderkant van de vagina. Dit wordt in medische termen ook wel episiotomie genoemd. Het einde van het geboortekanaal wordt door de knip groter gemaakt, waardoor je baby makkelijker geboren kan worden. Inknippen wordt gedaan om de baby sneller geboren te laten worden, wanneer de bevalling niet snel genoeg gaat, of als de baby het benauwd heeft.

Manieren van inknippen

Voorafgaand aan de ingreep wordt het gebied meestal verdoofd. Er zijn twee manieren van inknippen. De meest voorkomende knip is de zogenaamde medio-laterale knip. Hierbij loopt de snede vanaf de onderste rand van je vagina schuin naar beneden, tot naast je anus. Daarnaast wordt er wel eens een rechte knip gemaakt. Die loopt van je vagina naar beneden, tot aan een punt tussen je vagina en je anus. Er wordt bijna altijd tijdens een wee geknipt, dus terwijl je aan het persen bent. Zodat je de pijn van de knip nauwelijks voelt.

Hechten van de knip

Zodra je baby en de nageboorte zijn geboren, wordt de knip gehecht. Vaak merk je hier niks van, omdat dit gebeurt terwijl jij geniet van je pasgeboren kindje. Het hechten heeft wel even wat tijd nodig. Dit komt omdat je vagina uit verschillende lagen bestaat, de binnenste en de buitenste lagen. De verloskundige begint bij het hechten bij de binnenste lagen van de weefsels. Daarna werkt ze langzaam naar de buitenste weefsels toe. Dat betekent soms dat er voor een relatief kleine scheur behoorlijk wat hechtingen gezet moeten worden. Om de wond zo mooi mogelijk te laten genezen, maakt de arts of verloskundige voor de binnenste lagen van je vagina gebruik van zogenaamd oplosbaar hechtdraad. De buitenste weefsels worden overigens vaak gehecht met niet oplosbaar hechtdraad. Dit hechtdraad moet ongeveer een week na je bevalling weer verwijderd worden.

Wanneer je ingeknipt bent, zul je tijdens het kraambed last hebben van je hechtingen. Het helpt om ze regelmatig te koelen met een coolpack of een koude natte washand.

Bij veel vrouwen ontstaat tijdens een eerste bevalling vaak een scheurtje. Bij een volgende bevalling gebeurt dat minder vaak, omdat de weefsels makkelijker rekken.