Bevalling

Pijnbestrijding door Remifentanil en Pethidine

Pijnbestrijding door Remifentanil en Pethidine
Pijnbestrijding door Remifentanil en Pethidine
Uit onderzoek blijkt dat 80 tot 90% van de vrouwen tijdens de bevalling (te) veel pijn ervaart. Vaak kunnen ademhalingsoefeningen en een warme douche de pijn voldoende verlichten. Soms is er echter meer nodig dan dat. Je kunt dan met de arts of verloskundige samen kijken wat de beste pijnbestrijding voor je is. Een van de vormen van pijnstilling is een infuus met de pijnstiller remifentanil. Remifentanil lijkt een beetje op de pijnbestrijder morfine. Remifentanil werd tot nu toe voornamelijk gebruikt tijdens operaties, maar is voor het gebruik tijdens bevallingen vrij nieuw.

Infuuspomp

De pijnstiller remifentanil wordt via een infuus toegediend. Dit infuus sluit aan op een pompje dat de dosering van remifentanil regelt. De dosering wordt zorgvuldig aan de hand van je gewicht bepaald. Tijdens de toediening krijg je constant een lage dosering, waarmee de pijn van de weeën wordt afgezwakt. Als de pijn te heftig wordt, kun je jezelf een extra dosis geven door op een knop te drukken. Dit kun je het best tussen de weeën in doen. De pijnstiller werkt namelijk snel en kort en zo profiteer je optimaal van de pijnstillende werking tijdens de volgende wee. Het is wel belangrijk dat alleen jijzelf die extra dosis toedient, want alleen jij voelt wanneer je de pijnstilling écht nodig hebt. Om ongelukken te voorkomen, mag de extra dosis niet door je partner of een andere persoon worden gegeven. Het toedienen van remifentanil kan overigens wel bijwerkingen veroorzaken. Zo kun je last krijgen van misselijkheid, jeuk, sufheid en ademhalingsmoeilijkheden.

Kun je een overdosis krijgen?

Het is niet mogelijk dat je jezelf een overdosis medicijnen toedient. De verpleegkundige zal de pomp nauwkeurig afstellen, zodat je jezelf slechts een maximale hoeveelheid medicatie binnen een bepaalde tijd kunt toedienen. Elke vijftien minuten komt de verpleegkundige je toestand controleren. Zo kijkt ze naar je polsslag en je bloeddruk en kijkt ze of er nog voldoende zuurstof in je bloed aanwezig is. Ook de hartslag van de baby wordt nauwkeurig in de gaten gehouden.

Pethidine

Een andere pijnstiller die tijdens de bevalling wordt gebruikt, is pethidine. Deze pijnstiller wordt alleen gegeven in het ziekenhuis tijdens de eerste fase van de bevalling. Je krijgt Pethidine ingespoten in je bil of in je bovenbeen. Dit medicijn werkt ongeveer vier uur. Pethidine is pijnstillend. Bovendien werkt het ook nog eens ontspannend. Het zorgt er vooral voor dat je je rustig voelt. Door dit middel word je niet helemaal verdoofd, maar wordt de pijn afgezwakt. Voordat het middel pethidine wordt toegediend, wordt je kindje goed gecontroleerd. Niet alle baby’s kunnen het gebruik van pethidine aan. De pijnstiller kan namelijk via het bloed van de moeder in de placenta van je baby terechtkomen. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat het medicijn spierslapte en ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Deze medicatie wordt daarom alleen gegeven als de dokter zeker weet dat je binnen twee uur gaat bevallen.

Waarom geen pijnstilling bij iedere bevalling?

Waarom krijgt niet elke vrouw pijnstilling aangeboden tijdens de bevalling? Dit komt voornamelijk omdat het in Nederland mogelijk is om thuis te bevallen. Ook wanneer je thuis bevalt zou je in theorie pijnstillende medicijnen kunnen krijgen, maar deze medicijnen kunnen ook ongewenste bijwerkingen hebben. Bij een thuisbevalling kan het zijn dat die bijwerkingen niet gesignaleerd (kunnen) worden. Bovendien kunnen veel vrouwen de pijn wel verdragen. Omdat pijnstilling ook nadelige bijwerkingen heeft, moeten deze medicijnen ook niet onnodig worden gegeven.