Bevalling

TENS als pijnbestrijding tijdens de bevalling

TENS als pijnbestrijding tijdens de bevalling
TENS als pijnbestrijding tijdens de bevalling
Bevallen doet pijn. En dat is niet erg, want je lichaam is hier normaal gesproken prima tegen opgewassen. Het maakt zelfs tijdens de bevalling speciale hormonen aan die de pijn dragelijk maken. Maar soms kan de pijn té heftig worden. Je put uit, en je kunt je nauwelijks meer opvangen. Om je krachten zo veel mogelijk te sparen voor het persen, kan de gynaecoloog of verloskundige besluiten om je pijn te bestrijden. Lees hierover ons artikel over pijnbestrijding door Remifentanil en Pethidine. Een alternatieve manier van pijnbestrijding tijdens de bevalling is het gebruik van een TENS.

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

TENS betekent voor transcutane elektrische neurostimulatie. Het is een alternatieve vorm van pijnbestrijding. Dat betekent dat er aan deze vorm van pijnbestrijding geen medicijnen te pas komen. Bij de behandeling met TENS krijg je op je ruggenwervel een plaatje of verschillende pads met elektroden, die kleine stroomstootjes geven. Door deze stroomstootjes worden er bepaalde zenuwen in je huid geactiveerd. Deze zenuwen komen op dezelfde plek binnen in het ruggenmerg als de zenuwen die pijn doorgeven. Wanneer de stroomstootjes op de huid sterk genoeg zijn, ‘overschreeuwen’ deze signalen de pijnsignalen die door dezelfde ingang richting je hersenen willen gaan. Doordat je de pijnsignalen blokkeert, kan pijn tot 50 procent verminderen. Naast het tegenhouden van de pijn, zorgen de stroomstootjes voor hele kleine spiersamentrekkingen. Zodra de hersenen deze spiersamentrekkingen opmerken, gaat het lichaam de lichaamseigen pijnstiller endorfine aanmaken. Dit zorgt ervoor dat je lichaam de pijn op een natuurlijke manier bestrijdt.

Thuis en in het ziekenhuis

Je kunt de TENS zowel thuis als in het ziekenhuis gebruiken. De TENS is makkelijk aan je broek te klippen, zodat je mobiel blijft. Daarnaast kun je hem zelf instellen op het moment dat je hem nodig hebt. Het apparaatje is heel simpel met één druk op de knop harder of zachter te zetten tijdens de weeën en tussen de weeën in. Je kunt zelfs instellen dat je onder in je rug een sterke stimulatie wilt en boven een zachtere of andersom.

Ontspanning

De TENS helpt je om te ontspannen tijdens de bevalling. Als je je beter kunt ontspannen tijdens je bevalling, kan dat resulteren in een kortere ontsluitingsduur. Hierdoor heb je een snellere en minder pijnlijke bevalling. Let wel op: je mag de TENS niet gebruiken als je een pacemaker hebt. Daarnaast mag je de TENS nooit op de zwangere buik plaatsen.

Ontspanningsmethode

Of je nu met of zonder pijnbestrijding de bevalling ingaat, één ding staat vast: hoe beter je je kunt ontspannen tijdens de bevalling, hoe makkelijker je met de pijn om kunt gaan. De manier waarop je het best ontspant, is voor iedereen anders. Kies daarom, eventueel in overleg met je arts of verloskundige, welke ontspanningsmethode het best voor je is.