Bevalling

Trillen na de bevalling

Trillen na de bevalling
Trillen na de bevalling
Eindelijk! Je bent bevallen. Je kindje ligt heerlijk op je buik en je kijkt verwonderd naar die kleine vingertjes en teentjes. Een prachtig wonder van jullie samen. Nu de bevalling achter de rug is, heeft je lichaam tijd om tot rust te komen. Je hebt tijd om je emoties de vrije loop te laten, maar ook je lichaam reageert op de zware inspanning die het heeft geleverd.

Trillen na de bevalling

Daarom merk je vaak, direct na de bevalling, dat je over je hele lichaam begint te trillen. Vooral je bovenbenen lijken niet te kunnen stoppen met beven. Dit is een heel normale reactie van je lichaam. Je spieren krijgen opeens rust, en reageren op de zware lichamelijke inspanning die ze hebben geleverd. Door de zware inspanning treedt er suikertekort in je spieren op. Dit zorgt ervoor dat er stresshormonen vrijkomen in je lichaam. Ze hebben een waarschuwingsfunctie en kunnen werken als beschermingsmechanisme. Vergelijk het maar met een marathon; je hebt een topprestatie geleverd.

Daarnaast koelt je lichaam plotseling af. Tijdens de bevalling ben je druk bezig en houdt je lichaam zichzelf goed warm. Maar na de bevalling, valt de inspanning weg, en koelt je lichaam ineens sterk af. Je lichaam probeert warmte te genereren door je spieren in beweging te houden. Dit uit zich in trillen.

Wat helpt tegen het trillen?

Het trillen van je spieren gaat vanzelf over. Vaak helpt het om even iets te eten en je lichaam lekker warm te houden. Hierdoor komen je spieren weer tot rust en zullen ze stoppen met trillen.

Neem voldoende rust!

Aan de manier waarop je lichaam reageert zie je dat je hard hebt moeten werken om je kindje eruit te krijgen. Daarom is het ook belangrijk dat je de eerste dagen na de bevalling voldoende rust neemt. Je lichaam moet herstellen en dat heeft tijd nodig. Laat je daarom lekker verwennen door je kraamverzorgster en geef duidelijk je grenzen aan. Dit is zowel voor jou als voor je kindje het beste.