Gezondheid

Afvallen na de zwangerschap

Afvallen na de zwangerschap
Afvallen na de zwangerschap
Een zwangerschap heeft gevolgen voor je figuur. Dat is duidelijk. Maar het is de grote vraag hoe ‘ernstig’ die gevolgen zijn. Daarom is het altijd weer een spannend moment als je voor het eerst weer in je ‘normale’ kleding stapt. Valt die broek weer soepeltjes om je heupen, of moet er toch wat wring- en trekwerk aan te pas komen?

Waar komen die extra kilo’s vandaan?

De meeste vrouwen komen tijdens de zwangerschap heel wat kilo’s aan. Dat is normaal als je kijkt naar de groei van de baby, de placenta en je borsten. Toch blijven er ook vaak wat extra kilo’s aan je heupen plakken. Dit wordt veroorzaakt door je zwangerschapshormonen, die eigenlijk een buffertje willen maken voor je kindje. Daarom proberen ze zo veel mogelijk voedingsstoffen je vetopslag in te krijgen. Deze vetopslag wordt dan aangesproken in de eerste periode na de bevalling. Een prachtig foefje van de natuur dus, om jou in een goede lichamelijke conditie te houden. Natuurlijk is in die periode direct na de zwangerschap je kindje prioriteit nummer 1. Je voedt, slaapt misschien niet zo goed en moet toch het huishouden runnen. Dat is een behoorlijke aanslag op je lichaam. De eerste weken na de bevalling heb je rust nodig. Rust om lichamelijk en geestelijk te herstellen van de bevalling. Je kunt je dan ook beter richten op andere dingen dan je figuur. Overigens helpt borstvoeding je vaak om de eerste kilootjes eraf te krijgen. Je lichaam heeft dan extra energie nodig voor de productie van melk. Je lichaam gebruikt dan de reserves die je in je zwangerschap hebt opgeslagen.

Afvallen na de zwangerschap tijdens borstvoeding

Maar er komt een periode dat je die extra kilo’s meer dan zat raakt. Je wilt afvallen. En dat kan. Er zijn echter wel wat regels aan verbonden, zeker wanneer je borstvoeding geeft. Je wilt immers dat de kwaliteit van de melk goed blijft voor je kindje. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de afbraak van afvalstoffen. Als je gaat afvallen, komen er extra afvalstoffen in je bloedbaan terecht, en daarmee weer in de melk van je kindje. In hoeverre dit schadelijk is, kan men niet zeggen. Maar het is wel belangrijk om beheerst en rustig af te vallen. Extreem afvallen is er dan ook absoluut niet bij.

Minder inname, meer beweging

Je kunt afvallen door eenvoudigweg je voedselinname te beperken en meer te gaan bewegen. Dit is een handige en relatief eenvoudige methode om af te vallen. Let daarbij wel op dat je voedselinname gezond en evenwichtig blijft. Eet veel groente en fruit, en hou je aan de schijf van vijf van het Voedingscentrum.