Mama en gezin

Een kinderfeestje organiseer je zo!

Een kinderfeestje organiseer je zo!
Een kinderfeestje organiseer je zo!
Je zoon of dochter alweer een jaartje ouder. Een gebeurtenis dat gevierd mag worden! Maar hoewel je kind er al weken naar uitkijkt, lig jij er misschien al weken van wakker. Want bij een kinderverjaardag hoort een kinderfeestje!

Vroeger…

Veel ouders zien op tegen het kinderfeestje. “Wat een geld, wat een drukte, wat een gedoe!” Maar ga eens terug in de tijd. Je eigen kinderfeestje vond hoogstwaarschijnlijk thuis plaats, met slingers en ballonnen aan het plafond, een heerlijke snoepschaal in de keuken, cake en versiersels op de tafel met bekers limonade en tal van leuke spelletjes als snoephappen, koekhappen, zaklopen en verstoppertje. De cadeautjes werden natuurlijk verstopt en ieder jaar weer gevonden op dezelfde plekjes! Hou dit gevoel vast, het was top!

Cadeautjes, lekkers en veel plezier

Een kinderfeestje hoeft niet steeds mooier, duurder, groter, origineler of spectaculairder. En toch herkent iedere moeder dat gevoel. De kunst is te doen wat goed voelt voor jou én je portemonnee! De moeders bij mamaplein kennen al veel soorten feestjes. Van thuis, zelf georganiseerd, thuis met een gast, uit onder eigen begeleiding of uit en georganiseerd en begeleidt door derden. Onze conclusie: het maakt je kind niets uit! Cadeautjes , lekkers en veel plezier is het recept voor een geslaagd feestje! Waar het zich ook afspeelt! Een beetje gerustgesteld? Mooi, dan kan je nu een leuk feestje gaan plannen! Lees ontspannen verder voor ideetjes en handige tips om van een feestje een mooie herinnering te maken.

Thuis

Met een beetje fantasie en planning kan je thuis een super leuk kinderfeestje geven. Bedenk eerst of je een thema wilt. Versiering is daar makkelijk op aan te passen en dat kan ook low-budget. Roze ballonnen bij een prinsessenfeest geven hetzelfde effect als roze ballonnen met allerlei drukwerk erop en zijn een stuk voordeliger! En stroken zwart crêpepapier in de deuropeningen, het huis wat donkerder maken en met zwarte wol gemaakte spinnenwebben geven al snel een spannend sfeertje voor een heksenfeest! Geen thema? Hang gewoon lekker veel slingers en ballonnen op of kies één kleur dat je doorvoert in versiering, tafelkleed, bordjes en bekers, kleur van de drankjes en snoepjes. Stiekem heb je dan toch een thema: bijvoorbeeld het ‘blauwe’ feest! Helemaal leuk wanneer je alle kinderen vraagt in blauwe kleding te komen.

Planning

Bedenk bij een feestje thuis vooraf goed hoe laat je wilt beginnen en wanneer je het feestje wilt laten eindigen. Maak vervolgens op papier een planning. Schrijf precies op wat je gaat doen en schrijf daar ook tijden bij. Dat sommige onderdelen langer duren dan gepland is vaak niet zo erg. Vervelender is het wanneer de eindtijd nog lang niet in zicht is en je al door je programma heen bent. Je kunt dit nooit helemaal voorzien, dus zorg voor ‘reserve-activiteiten’. Dat geeft rust.

Hulp

Heb je een tante die goed kan schminken of grimeren? Een vriendin met een enorme verkleedkist? Een creatieve knutsel-oma? Een nichtje dat graag wil assisteren? Schroom je niet en gebruik je hulptroepen. Super handig én gezellig.
En vergeet de papa’s niet! Menig handige vader timmert zo een leuke versie van ezeltje-prik in elkaar of verandert voor dochter of zoonlief, voor een dag om tot wijze tovenaar of stoere ridder!

Thuis met gast

Wil je wel graag het feestje thuis houden, maar zie je het echt niet zitten om dit allemaal zelf te organiseren of te begeleiden? Dan kan je een gast uitnodigen. Natuurlijk is dit wat duurder, maar er wordt je dan ook veel uit handen genomen. De gast spreekt een tijd met je af en in die tijd vermaakt hij of zij de kinderen. Sieraden maken, nagels ‘ontwerpen’ en lakken, voetbalfeest met voetbal quiz, speurtocht met een echte schat, taarten versieren en ga zo maar door. Jij zorgt voor de ruimte, limonade, lekkers en eventueel wat te eten aan het einde van het feestje en de rest wordt voor je geregeld!

Uit

Wil of kan je geen kinderfeestje thuis geven, dan zijn er legio mogelijkheden voor een feestje buiten de deur. Ook hierin kan je een keuze maken of je zelf op pad gaat met de kinderen en de leiding in meer of mindere mate op je neemt (bv. zwemmen, bowlen, film, mini-golf, binnenspeeltuin), of dat je het helemaal uitbesteedt (bv. georganiseerde themafeestjes op locatie, kookworkshop, survivallen, klimmen, fotoshoot, videoclip opnemen). Ga het internet op en vindt vele ideeën voor een kinderfeestje. Er zit vast iets tussen voor jouw zoon of dochter en niet te vergeten voor jouw portemonnee! Vanzelfsprekend betaal je voor deze ‘luxe’ , maar jij bepaalt hoe ver je hierin gaat.

Vervoer

Zeker vroeger werd een auto gewoon volgeladen tot het net meer paste. Tegenwoordig zijn er strenge regels voor het vervoeren van kinderen. Kinderen met een lengte tot 1,35 moeten in een goedgekeurd autokinderzitje vervoerd worden. Voorin of achterin, dat mag beide. Kinderen langer dan 1,35 mogen zowel voorin als achterin zitten, maar met gordel. Een zittingverhoger is niet verplicht, maar vaak wel prettig. Vraag gewoon aan de ouders of ze hun autostoel mee willen geven, of leen van vriendinnen.

Uitnodiging

Geen uitnodiging, geen feestje! Uitnodigingskaartjes voor een kinderfeestje kan je kant en klaar kopen, maar zijn ook leuk om zelf te maken. Samen met je kind knutselen, of iets digitaals met foto’s. Zeker voor een themafeestje kan dit helemaal in stijl. Voeg bij een detective-feestje bijvoorbeeld een geheime code toe die ze bij de voordeur moeten kennen om binnen te mogen. Of laat ze een geheimschrift ontcijferen. Geef ook op de uitnodiging al aan dat ze verkleed mogen komen als heks of politie of helemaal in het roze. Afhankelijk van je thema natuurlijk.

Geef duidelijk aan hoe laat het begint en hoe laat het eindigt. Moeten de feestgangers worden opgehaald of worden ze thuis gebracht? Is het feestje inclusief avondeten? En waar zal het feestje plaatsvinden? Autostoel gewenst?

Laat je kind de uitnodigingen na schooltijd bij zijn of haar vriendinnetjes langsbrengen. Zo houd je rekening met de gevoelens van kinderen die niet worden uitgenodigd. Ook dit moment kun je pakken om je kind zich te laten verkleden, passend bij een eventueel thema-feestje. Dan zit de stemming er gelijk in!

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Of je het feest nu thuis geeft of je gaat uit, zorg er altijd voor dat je de telefoonnummers van de ouders van de kinderen bij de hand hebt. Mocht er een onverhoopt een ongelukje gebeuren of je hebt een kind met heimwee, dan kan je snel de ouders bereiken.

Tot slot: geniet en maak mooie herinneringen!