Mama en gezin

Hoe geniet je van het lekkere weer in de tuin met je peuter?Als de temperaturen omhoog gaan is het heerlijk weer voor een peuter om buiten te spelen. Toch zijn er een aantal punten waar je op moet letten om de tuin kindvriendelijk te maken. Benieuwd hoe jij met een gerust hart in de tuin kunt genieten wanneer je peuter aan het spelen is? Lees dan snel verder en ontdek onze tips.

Voorzorgsmaatregelen tegen de zon

Ten eerste is het belangrijk dat je je peuter (en jezelf) goed beschermd tegen de zon. Kinderen en baby’s zijn gevoeliger voor de zon en verbranden sneller. De huid van je peuter kan al binnen enkele minuten verbranden in de zon. Smeer je peuter daarom altijd goed in met het liefst beschermingsfactor 50. Zorg daarnaast voor veel schaduwplekken met een parasol of schaduwdoek. Ook is het verstandig om niet tussen 12:00 en 15:00 in de zon te komen.

Waterpret

Tijdens de warme dagen zoeken we graag verkoeling door een zwembad in de tuin te plaatsen. Zorg ervoor dat je peuter niet alleen bij het water van het zwembad kan komen. Een peuter kan namelijk al in water van 10 cm diep verdrinken. Vul het zwembad daarom niet met te veel water. Plaats een rooster of hek voor extra veiligheid en let altijd goed op wanneer je peuter met water speelt.

Speelgoed voor buiten

Buitenspeelgoed doet het altijd goed bij peuters. Een bal, bellenblaas en stoepkrijt zorgen al voor een leuke tijd in de tuin. Heb je een grotere tuin? Denk dan eens na over een glijbaan, schommel of speelhuisje. Hierdoor kun je je peuter goed in de gaten houden en hoef je niet meer dagelijks naar de speeltuin. Voor 3-4 jarigen is een zandbak ook een echte musthave. Met zandbakspeelgoed zoals een zandschep en zandvormen vermaakt jouw peuter zich de hele dag. Zorg dat je de zandbak aan het einde van de dak afdekt met een hoes zodat de zandbak niet door katten wordt gebruikt.

Heerlijk loungen in de tuin

Naast dat er gespeeld wordt in de tuin, is het natuurlijk ook een heerlijke plek om samen met je peuter te genieten van het buitenleven. Tijdens het eten kun je makkelijk de kinderstoel van binnen naar buiten verplaatsen voor aan de tuintafel. Maar wil je nou echt samen genieten van het buitenleven? Kijk dan eens bij de sfeervolle hangstoelen van Kees Smit Tuinmeubelen. Lees samen een kinderboek of rust tussen het spelen door. Plaats een parasol boven de hangstoel om er zeker van te zijn dat jullie huid niet verbrand. Daarnaast is een hangstoel een fijne plek om de spelende peuter in de gaten te houden.

Kindvriendelijke bestrating

Kies voor een gazon wanneer je peuter veel rondloopt in de tuin. Gras is zacht en voelt prettig aan de blote kindervoetjes. Ga niet voor kunstgras. Kunstgras bevat namelijk rubberkorrels die peuters in hun mond stoppen en doorslikken. Wanneer je voor bestrating kiest in de tuin, ga dan niet voor donkere tegels. Donkere tegels worden sneller heet in de zon. Kies daarom voor lichte tegels en tegels die niet glad worden bij regen. Door het plaatsen van een terras kun je je peuter ook nog eens leren fietsen op een driewieler.

Giftige planten

Peuters zitten in de fase dat ze alles willen ontdekken en van alles in hun mond stoppen. Vermijd giftige planten in de tuin zoals blauwe regen, rododendron, hulst en narcissen. Deze planten veroorzaken symptomen zoals buikpijn, diarree of een opgezwollen keel. Ga juist voor kindvriendelijke planten zoals een vlinderstruik, wilg of een laurierkers. Voorkomen is beter dan genezen. Laat je peuter dan ook nooit een plant plukken zonder jouw toestemming en houd je peuter altijd in de gaten tijdens het spelen in de tuin.