Mama en gezin

Hoe voorkom je ochtendstress?

Hoe voorkom je ochtendstress
Hoe voorkom je ochtendstress?
Het is 7 uur in de ochtend, tijd om je bed uit te gaan en je klaar te maken om te gaan werken. Ook je kindjes worden wakker, zij gaan vandaag naar de opvang. Je smeert een broodje voor je oudste. ‘Ik wíl geen kaas, ik wil chocopasta!’, hoor je vanaf de keukentafel. Zonder er tegenin te gaan pas je de bestelling aan. Ondertussen begint je baby ook duidelijk te maken dat het tijd is voor de fles. Snel je eigen ontbijt en lunchpakket maken en je make up doen. En waar heb je nou je telefoon gelaten?! Herkenbaar?

Ochtendstress!

Bij veel gezinnen is het ’s morgens spitsuur. Jullie maken je klaar om te gaan werken en de kinderen moeten naar de opvang. Sta je op het punt om weg te gaan, gooit je peuter zijn drinken over zijn schone shirt. Omkleden dus. Of je baby heeft net een volle luier.

Voordat jij de deur achter je dicht kan doen moet er veel gedaan worden. Hoe zorg je dat dit zonder stress verloopt?

Rust

Begin met je te realiseren dat jonge kinderen geen besef van tijd hebben. Dat jij om half negen op je werk moet zijn zegt hun niks. En dat jij nog een half uur van de opvang naar je werk moet rijden ook niet.

Zijn je kinderen nog te jong om zich zelfstandig aan te kleden? Sta dan vroeger op dan zij. Een half uurtje kan al voldoende zijn. Dan heb jij tijd om rustig te douchen en aan te kleden. Als je daarna de kinderen wakker maakt kunnen jullie gezamenlijk aan tafel ontbijten. Dit zorgt voor een rustige start.

Hoe meer stress jij uitstraalt, des te meer zij vertragen.

Voorbereiding

Leg ’s avonds al dingen klaar voor de volgende dag. Kinderen vinden het soms lastig om kleding uit te kiezen, houden geen rekening met seizoenen of ze maken hele creatieve combinaties waarbij jij je wenkbrauwen optrekt. Maak twee setjes waar ze uit kunnen kiezen. Zo bepaal jij wat ze aandoen, maar hebben zij het idee dat ze zelf gekozen hebben.

De lunch en het ’10-uurtje’ kunnen ook ’s avonds al gemaakt worden. Je kan de gevulde bakjes en bekers de volgende dag dan zo uit de koelkast pakken.

Zelf doen

Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen kan je ze ook opdrachten geven. Spreek bijvoorbeeld af dat ze hun eigen bord en beker op het aanrecht of in de afwasmachine zetten, hun tas inpakken of dat ze hun bed opmaken en de gordijnen open moeten doen.

Geen afleiding

De meeste kinderen zijn snel afgeleid. En laten we eerlijk zijn, spelen is toch veel leuker dan aankleden? Probeer ze daarom altijd eerst de dingen te laten doen die moeten gebeuren (aankleden, eten, tandenpoetsen) en daarna de dingen die kunnen (spelletje op Ipad, tv kijken, lego). Dan weet je zeker dat je kind klaar is als het tijd is om te gaan.

Tips

Pictogrammen
Sommige kinderen vinden het moeilijk om de dagelijkse routine te onthouden of ze in de juiste volgorde te doen. Door pictogrammen te gebruiken kan je een duidelijk overzicht maken van wat er gedaan moet worden voor ze naar bijvoorbeeld de opvang kunnen gaan. Je kan online pictogrammen vinden, maar je kan er ook zelf foto’s van maken. Zo maak je het nog herkenbaarder voor je kind.

Relax!
Als jij relaxed bent, zul je zien dat je flexibeler kunt reageren op onverwachte zaken.