Gezondheid

Koortslip gevaarlijk voor baby

Koortslip gevaarlijk voor baby
Koortslip gevaarlijk voor baby
Het begint met een klein branderig en tintelend plekje onder of boven op je lip. En al snel groeit het uit tot een flinke wondplek met een hinderlijke korst. Je hebt dan waarschijnlijk last van herpes, simplex labialis, in de volksmond ook wel koortslip genoemd. Vervelend, maar gelukkig goed te behandelen.

Een koortslip is een infectie van de huid of de slijmvliezen. Deze infectie wordt veroorzaakt door het zogenaamde herpes-simplexvirus type 1 (HSV1). Dit vervelende virus kun je oplopen wanneer er sprake is van een zweterig huidcontact tussen jou en iemand die al besmet is met het virus. Vaak gebeurt dit al op kleuterleeftijd, tijdens het spelen met andere kinderen. Binnen twee dagen tot twee weken zal het virus zich nestelen in het zogenaamde ganglion van Gasser, ook wel Semilunar Ganglion genoemd, een plek waar zenuwen bij elkaar komen om samen weer in de huid op of rond de mond uit te komen. Doordat dit plekje verborgen is voor ons afweersysteem, heeft het virus daar de mogelijkheid om levenslang te blijven wonen. Het virus komt alleen naar buiten als je weerstand wat vermindert, of onder invloed van onder andere UV-licht. Bijna de helft van de mensen is overigens besmet met het herpes simplexvirus, maar slechts een klein deel van deze mensen krijgt daadwerkelijk de symptomen van een koortslip.

Pas op met baby’s!

Wanneer je weet dat je besmet bent met het herpesvirus, is het belangrijk dat je voorzichtig bent in het contact met kindjes onder de vier maanden. Baby’s onder de vier maanden hebben namelijk nog geen volledig ontwikkeld afweersysteem en zijn daarom erg vatbaar voor het virus. Besmetting met het herpesvirus kan bij een baby erg gevaarlijk zijn; het kan zelfs leiden tot een ernstige vorm van hersenvliesontsteking. In zeldzame gevallen kan dit fataal zijn voor het kindje. Een ander ernstig gevolg van besmetting met het virus is bijvoorbeeld een ooginfectie die blijvende slechtziendheid of zelfs blindheid kan veroorzaken.

Afstand houden

Het herpesvirus is uiterst besmettelijk. Het is daarom belangrijk goed op te letten wanneer je in de buurt van een kindje komt. Let op: je hoeft geen symptomen van een koortslip te hebben om het virus over te dragen op je kindje. Je besmette speeksel alleen kan al voldoende zijn. Zorg daarom dat je niet uit de drinkbeker van je kindje drinkt, het speentje in je eigen mond stopt om het schoon te maken of je mond aan het slabbetje afveegt. Let ook op met het geven van kussen. Het is ontzettend vervelend dat je een afstand moet houden, zeker omdat je je kindje het liefst zoveel mogelijk wilt knuffelen. Maar het is voor het kindje het beste dat je die eerste maanden niet te veel contact met je mond hebt. Veel verloskundigen raden daarom aan om tijdens de eerste baby-periode bijvoorbeeld latex handschoenen en een mondkapje te dragen. Een baby kan het herpesvirus overigens ook oplopen door een vaginale geboorte als de moeder herpes genitalis heeft. In dat geval heeft het herpesvirus zich genesteld in de vagina en wordt het overgedragen tijdens de geboorte.

Wat als je kindje toch een koortslip krijgt?

Als je kindje jonger is dan zes maanden en de symptomen van een koortslip krijgt, moet je direct de dokter inschakelen. Het herpesvirus kan zich namelijk verspreiden naar de hersenen en andere organen. Gelukkig geneest in de meeste gevallen de koortslip bij een kindje vanzelf. Je kunt de pijn van je kindje wat verzachten met een antivirale crème of alcohol. In sommige gevallen heeft je kindje antivirale medicatie nodig. Overleg eerst goed met je arts voordat je zelf iets gaat toedienen.