Kraamtijd

Kraamvisite of kraamfeest; wat kies jij?

Kraamvisite of kraamfeest; wat kies jij?
Kraamvisite of kraamfeest; wat kies jij?
Na de geboorte van je baby krijg je te maken met kraamvisite. Iedereen wil jullie kindje komen bewonderen. En jij wil trots je kindje laten zien. Maar zit je daar eigenlijk wel op te wachten? Iedere keer, soms wel weken lang visite. Geef je niet liever één groot feest? Wij hebben de voor- en nadelen van kraamvisite en een kraamfeest voor je uitgezocht en op een rijtje gezet.

De eerste dagen

De kersverse opa’s en oma’s willen natuurlijk zo snel mogelijk komen kijken naar hun jongste familielid. Soms wachten ze (ongeduldig) op de gang terwijl jij ligt te bevallen. De eerste 24 uur na de bevalling ben jij vaak nog aan het bijkomen van het zware werk. Maar ook de dagen daarna is het wennen. De borstvoeding loopt misschien nog niet zo gemakkelijk of heb je last van je hechtingen. Denk echt aan jezelf en beperk bezoek tot mensen die jij ook graag wilt zien. Vaak zijn dit familieleden en hele goede vrienden. Andere bekenden kunnen echt wel wachten!

Kraamvisite

Na een week of twee willen anderen ook graag op visite komen. Waar je in de eerste week nog hulp had van de kraamverzorgster staan jullie er nu alleen voor. Bepaal samen met je partner wanneer jullie bezoek willen ontvangen en wanneer níet. Hij is waarschijnlijk weer gewoon aan het werk en wil ook weleens een avondje samen zijn. Vraag de mensen vooraf een afspraak te maken.

Voordelen:

  • Je hebt echt tijd voor je bezoek. Jullie kunnen rustig kletsen en de baby bewonderen.
  • Je bent lekker in je eigen huis. Ook je baby kan gewoon in zijn eigen bedje liggen.
  • De bezoekjes kan je verspreiden. Jij bepaalt wanneer er iemand langs kan komen.
  • Vaak vraagt de visite of ze je ergens mee kunnen helpen. Even stofzuigen of een boodschap voor je meenemen.

Nadelen:

  • Je hebt een aantal keer per week visite (en dus je huis tiptop in orde).
  • Je kan tien keer (of veel vaker!) je bevallingsverhaal vertellen.
  • Sommige mensen komen toch spontaan op visite.

Hou de ochtenden vrij, vaak ben jij dan zelf al zo druk!

Kraamfeest

Zit je eigenlijk niet te wachten op al die tijd die bezoekjes? Dan is een kraamfeest misschien iets voor je. Je nodigt familie, vrienden, kennissen, buren en collega’s uit en bent dan in één keer klaar. Vaak plan je een kraamfeest een aantal weken na de geboorte van je baby. Dierbare mensen zullen voor die tijd al wel op visite zijn geweest, maar het merendeel wacht tot het feest.

Voordelen:

  • Alle bezoek komt in één keer.
  • Je kan een kraamfeest ook door iemand anders laten organiseren. Jij bent dan gast op je eigen feest.

Nadelen:

  • Op een kraamfeest komen veel mensen. De kans is groot dat jij niet iedereen te woord kan staan.
  • Niet elke baby reageert goed op al die aandacht. Drukte en prikkels kunnen er voor zorgen dat je kindje onrustig wordt.

Liever nog even niet…

Soms is kraambezoek geen goed idee. Heb jij meer tijd nodig om te herstellen of heeft je kindje wat moeite met een ritme? Schroom dan niet om nog geen afspraak te maken. Is je visite verkouden, snotterig of grieperig maak dan een nieuwe afspraak. Je zit natuurlijk niet te wachten op allerlei bacillen en virussen in huis. Heeft je visite een koortslip? Maak dan zeker een nieuwe afspraak! Het virus dat een koortslip veroorzaakt kan erg gevaarlijk zijn voor je baby, het kan zelfs leiden tot een hersenvliesontsteking.